[#1] Laptop, co sądzicie?
Co sądzicie o tych laptopach? Są warte swojej ceny?

Siedemnastka i piętnastka.

Do czego się będą nadawały, czego po nich oczekiwać?

[#2] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #1

Główne różnice - czyli nieco większa matryca + nieco lepszy procesor + drobne pierdoły typu bluetooth. Cena tych różnic uważam znacznie za wysoka, są to modele podobne, ten sam układ, pamięci, dysk, chipset. Według mnie nie warte swojej ceny. Nieco taniej widziałem Lenovo (marka IBM) (nie pamiętam już której serii S czy N) z większym HD oraz Win7 na pokładzie.

Takie laptopy jak w linkach powyżej nadawać będą się do korzystania z internetu, aplikacji biurowych, na tej karcie graficznej powinny działać całkiem dobrze nieco starsze gry. Jeżeli sama idea oglądania filmów na laptopie Ci nie przeszkadza - do tego również będą ok.

Ogólnie przy laptopach polecam Lenovo, Asus, HP. Radzę unikać Toshiby oraz Fujitsu-Siemens. Błyszcząca matryca wbrew pozorom również nie jest dobrym rozwiązaniem.

Edit:

LINK

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2009 19:32:27
[#3] Re: Laptop, co sądzicie?

@Logan, post #2

Nie chodzi mi o ich porównywanie. Jeden ma być dla jednej osoby, drugi dla drugiej. O co chodzi z tą błyszczącą matrycą? Wszędzie widzę tylko takie i nikt nie narzeka.

[#4] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #3

Ten połysk matrycy odbija światło, o ile w pomieszczeniu słabo oświetlonym jest ok, tak wieczorem przy zapalonym świetle lub na słońcu komfort spada, masz wtedy przed sobą lustro.

[#5] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #1

Mnie tam za dużo nie mówią te konfiguracje. Niestety nie siedzę już tak w kompach jak kiedyś. Ale zwróciłem na co innego uwagę. Mianowicie na informacje na samym dole w UWADZE. Jest tam napisane: "NX847EAR pochodzi z programu wyprzedażowego HP Renew Program" - tak w przypadku 15" a 17" ma podobny tekst tylko numer kompa inny. Zastanawia mnie czy to nie są modele kompów tak zwane refurbished. Czyli takich, które z jakichś powodów zostały zwrócone do producenta przez sklepy/sprzedawców/etc w celach naprawy/wymiany części/etc. Za tym by mi m.in. przemawiała ilość dostępnych kompów. Piszę o tym gdyż lepiej wiedzieć co się kupuje i pewno najlepiej dopytać się sprzedawcy co znaczy ta informacja w uwadze.

Na marginesie jakbym miał już kupować laptoka to brał bym takiego z Win7, ale to moje zdanie. Nie mam doświadczeń ani z Vistą ani z Win7. Używam XP PRO ENG od dobrych kilku lat, ale gdy tylko będę wymieniał kompa to planuję przejść na Win7. W końcu Vista zginie marnie jak Win Millenium. A Win7, z wyczytanych prze ze mnie rzeczy, na necie prasa komputerowa chwali.

Pozdrawiam

[#6] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #1

Akurat mam podobnego HP (`15), jest to już mój trzeci laptop (a pierwszy HP) i myślę, ze to jest całkiem dobry sprzęt. Oczywiście odradzam Vistę... Te laptopy w tym sklepie NIE SĄ NOWE, tak jak to już ktoś zauważył powyżej, ponadto podobne modele, tylko NOWE, w innych sklepach, nie są wcale droższe...
[#7] Re: Laptop, co sądzicie?

@ntx, post #6

Na aukcji znalazłem tańsze...

Siedemnastka, piętnastka.

[#8] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #7

Ciekawe czy przypadkiem trafiłeś na "tę samą firmę", co w pierwszym poście?
Tutaj już piszą, ze komputery są nowe, ale cena jednak jest niższa niż w sklepach (hmmm...)
Ponadto gwarancja na HP powinna wynosić 2 lata a nie rok.
[#9] Re: Laptop, co sądzicie?

@ntx, post #8

Pewnie poleasingowce z zagranicy. Ja napalilem sie na HP z quadro, zastanowila mnie tylko gwarancja, no i w końcu na jakiejs aukcji sprzedawca napisał skąd ma te komputery. Mam niewielkie doświadczenie z laptopami, ale zaproponowałbym to co mam teraz MSI CX600 z ati HD4330 512 mb ram i procesorem 2,53 ghz (3mb cache), matryca 16". Kupiłem na Inwazjapc (rodzina odebrała w Poznaniu w salonie). Wystawiają też na allegro; za laptopa z windowsem 7 home premium dałem coś koło 2800 zł. Używam dobry miesiąc i jestem na razie zadowolony, w razie "W" są 2 lata gwarancji.

http://www.allegro.pl/item854904191_gracz_msi_cx600_p8700_2x2_53_2gb_500_ati4330_16_hd.html

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 00:22:53
[#10] Re: Laptop, co sądzicie?

@ntx, post #8

Dowiedziałem się nieco więcej. To jest wyprzedaż magazynowa z UE. Fakt, że z UE powoduje też, że jest gwarancja roczna, a nie dwuletnia (jak w Polsce).

[#11] Re: Laptop, co sądzicie?

@ender, post #9

Ja z lapopami MSI nie mam dobrego doświadczenia, otóż laptopa MSI od 1.5 roku używa moja dziewczyna - 2 razy wymieniana matryca, raz naprawianmy uchwyt matrycy i klawiatury, obecna matryca ma już 1 martwego piksela. Problemy z kompem zaczeły się po około 6 miesiącach użytkowania.

Osobiście polecam LENOVO

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 22:43:45
[#12] Re: Laptop, co sądzicie?

@mailman, post #10

To akurat nie powinno mieć znaczenia, produkt sprzedaje Polska firma w Polsce więc obowiązują ją Polskie przepisy...

[#13] Re: Laptop, co sądzicie?

@Mleko, post #11

Potwierdzam, Lenovo są solidne. Uwaga na laptopy HP - są serie z wadami fabrycznymi (6k, 8k, 9k i TX). Po roku czy półtora od użytkowania nie można laptopa włączyć - pada zasilanie na płycie. A HP udaje, że nie wie o niczym :-/

Zobaczcie to:
http://slawomirwilk.pl/laptopy-psuja-sie-dwadziescia-razy-czesciej-niz-samochody/

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2010 16:20:55

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2010 16:31:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem