[#1] Tablet pentagram
Postanowiłam się zwrócić o pomoc zanim coś zepsuję dokumentnie.
Kupiłam tablet, zainstalowałam wszelkie sterowniki i wszystko działało jak należy. Po jakimś czasie pojawił się problem z kursorem. Nie mogę narysować linii prostej. kursor skacze i zamiast kreski otrzymuje coś co przypomina wykres EKG u kogoś ze stanem przedzawałowym ;)
Poszperałam w googlach ale odpowiedzi na mój problem nie znalazłam (albo jakieś strzępy informacji) .
I nie wiem czy to problemy z ukochanym kalekim dzieckiem mikroszajsu (czyt. vista) czy sterowniki czy uszkodzona matryca w Tablecie.
Posiada ktoś może jakieś doświadczenie z tym lub podobnym sprzętem?

[#2] Re: Tablet pentagram

@flea, post #1

Cóż pewnie nie pomogę, ale kiedy ja zastanawiałem się nad kupnem tabletu (na razie odpuściłem), to znajomy pracujący w agencji reklamowej powiedział jasno: nie kupuj pentagrama, jest tani, ale gdy będziesz chciał coś narysować, to się okaże, ze tablet nie odwzorowuje dokładnie tego co chcesz np. narysuj kreskę przy linijce i spróbuj ją później pogrubić wracając tym samym torem, to pentagram zrobi Ci dwie kreski. Zalecali wyraźnie Wacoma, a cały czas siedzą i grzebią na tabletach, więc chyba wiedzą co mówią.
Sugerując się tym co napisałem wyżej może to tablet? (da się go oddać i wymienić na Wacoma). Krótko po zakupie chyba można (zresztą nie działa jak powinien) i dołożyć jakby co 100 zł na Wacoma. Na forach też narzekają na pentagramy.
A ręcznie nie da się ustawić parametrów urządzenia? Może Vista źle rozpoznaje? (Jak próbowałem uruchomić pod linuksem easy pena na com, to w końcu uruchomiłem, ale wszystko szalało i nie dało się skalibrować urządzenia, pokazywał co chciał /wtedy to były na mur stery pod pod xp działał). Masz mozliwość sprawdzenia pod xp?

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 18:05:20
[#3] Re: Tablet pentagram

@flea, post #1

Przestałem się już tabletami bawić, ale spróbuję Ci pomóc choć skuteczności nie gwarantuję.
Przyjrzyj się uważnie, czy w trakcie ruchu piórkiem, na ekranie nie widzisz aby dwóch kursorów (jeden taki wyblakły). Jeśli tak jest spróbuj uśmiercić zdublowany (być może) proces "Wisptis.exe" (możliwe, że będziesz musiała dłubać w rejestrze).
Uwaga, możesz mieć uruchomionych kilka takich procesów, bo cholera potrafi się mnożyć (jest w nim jakiś feler, tzn. ficzer!).

a tu masz jego opis:

Wisptis.exe (WindowsSystem32) This executable runs as a system
service that provides pen-data collection for other components of the
SDK. When a component needs to interact with the pen (for example, to
collect ink or to detect gestures), this executable is spawned as a
service to communicate directly with the input device. On a Tablet PC,
Wisptis.exe interacts with the digitizer, whereas on a desktop it
interacts with the mouse as well. The executable’s name is an acronym
that references an outdated internal name for the team that developed it
(Windows Ink Services Platform Tablet Input Subsystem).
[#4] Re: Tablet pentagram

@przemysław, post #3

nie widac dwóch kursorów ( przynajmniej ja nie widzę)
A jak uśmiercić Wisptis.exe ?
W procesach występuje podwójnie.

Można go po prostu wyrzucić z katalogu Win32?

Popróbuje jeszcze z ręczna kalibracją tego ustrojstwa. uua

Ostatnia modyfikacja: 05.01.2010 21:13:11
[#5] Re: Tablet pentagram

@flea, post #4

A może pokombinować i ustawić urządzenie /tablet jako podłączane przez PS2 lub port szeregowy, a nie USB? (wiem, że to może chore, ale w moim lapku za klawę i TP odpowiadają stery PS2, a nie te zgodne z HID). Myślałem, że PS2 to jakiś standard na wymarciu i tylko poprzez gniazda zewnętrzne.

[#6] Re: Tablet pentagram

@flea, post #1

A tak z ciekawości - jak zachowuje się tablet pod OSX/MorphOSem? Chyba masz gdzie potestować?

[#7] Re: Tablet pentagram

@flea, post #1

A masz podlaczona myszke optyczna? Jesli tak, to moze po prostu mycha lezy na nierownej powierzchni i skacze, a ze tablet ma zawsze pierwszenstwo to dziala, ale wlasnie wtedy jest taki objaw.

[#8] Re: Tablet pentagram

@Mat, post #7

Tablet wypróbowany na MiniMacu i .. to samo.
Uszkodzona matryca?
Zachciało mi się tabletu. Od dziś ołówek i kartka. płacz

[#9] Re: Tablet pentagram

@flea, post #8

Nie płacz, kupię Ci kredki ;)

[#10] Re: Tablet pentagram

@parallax, post #9

nie chcę

sama sobie kupię

;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem