[#1] Kolekcjonowanie mainframe???
http://www.dvq.com/1800/1800.htm

Widać można...
[#2] Re: Kolekcjonowanie mainframe???

@stachu100, post #1

No cóż, taki ciut większy (i starszy) kuzyn Amigi ;) Ciekawe co da się na tym tworzyć lub uruchomić? Jedyny mankament to jeden pokój na jeden egzemplarz :D
Hobby nie zna granic :)

[#3] Re: Kolekcjonowanie mainframe???

@stachu100, post #1

Nie on pierwszy. Mamy też polskich miłośników dużych maszyn - jak ODRA 1305 Wprawdzie maszyna siedzi w muzeum, ale pasja jest.

[#4] Re: Kolekcjonowanie mainframe???

@stachu100, post #1

Można. Kiedyś widziałem stronkę gościa który ma na strychu kilka sztuk PDP-11, oraz kolekcję terminali szeregowych do tego sprzętu ... W naszym kraju kolekcjonowanie starych komputerów ma ograniczony początek do ośmiobitowców popularnych (bardziej zapamiętali mają kawałki wytworów zjednoczenia Mera) Z kolei w kraju w którym to wszystko się zaczęło, popularne w kolekcjach są wynalazki typu IMSAI czy Altair (lub inne na szynie S-100), wytwory domowe ze stajni Heathkit/Zenith, oraz maszynki ze stajni Digital począwszy od PDP a skończywszy na VAX'ach (tych dużych też) żeby nie wspomnieć o bardzo specjalizowanych wytworach firm HP bądź Tektronix. Takie kompy są fantastycznymi eksponatami, do tego ciekawe ze względu na rozwiązania techniczne jak chociażby topologię hypercube (widziałem taką kartę S-100 z 16 procesorami Z-80A - to dopiero eksponat i do tego z produkcji seryjnej !!!).
[#5] Re: Kolekcjonowanie mainframe???

@_luk, post #4

Kolekcjonowanie takich sprzętów w polskich realiach jest prawie niemożliwe:
- warunki lokalowe czyli potrzebny odpowiedni metraż liczony w dziesiątkach metrów kwadratowych
- pieniądze rzecz jasna
- prąd; przecież żeby takie coś włączyć potrzebna jest moc rzędu 50-200kW w piku przy włączaniu i 10-30kW mocy podczas pracy.

No chyba że ktoś trzyma coś takiego tylko po to żeby miał na czym kurz osiadać.

Albo po prostu moja wyobraźnia jest zbyt ograniczona...
I chyba o to tutaj chodzi.

Wiadomo że pieniądze rozwiązują wszystkie problemy ale ja osobiście znalazłbym inne sposoby na wydawanie pieniędzy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem