[#1] Internet bezprzewodowy - który?
Przymierzam się do zakupu internetu bezprzewodowego i chciałbym się zorientować w zdaniu forumowiczów. Którego dostawcę internetu polecacie, a którego nie?

[#2] Re: Internet bezprzewodowy - który?

@PopoCop, post #1

Co do internetu bezprzewodowego to polecam tego, który ma najlepszy zasięg w miejscu używania:D. Miałem kłopot podłączyć się do tpsy. W końcu poddałem się co by nie walczyć bez sensu z nimi i wypróbowałem Polsat, Orange a na końcu Erę. Innych nie sprawdzałem. Dwa pierwsze odpadły w przedbiegach - praktycznie brak zasięgu w miejscu gdzie mieszkam. A z Ery jestem zadowolony. Teoretycznie mam w Erze 7.2Mbs a u mnie to śmiga nawet do 5Mbs przy ściąganiu(wykres ściągania jest poszarpany ale taką pokazuje średnią, oscylyje względem jakiejś wartości). Zwykle jest to na poziomie 2Mbs no i czasami zdarzają się kłopoty z połączeniem ale rzadko. Mam limit do ściągania/wysyłania 7GB i to spokojnie mi wystarcza do domowego użytku. Po przekroczeniu limitu ma spadać transfer. Używam go już jakieś 6-8 miesięcy i jestem zadowolony. Nigdy nie udało się mi przekroczyć limitu. Nie gram po sieci - brak czasu - zatem pingi nie mają tutaj znaczenia. Cena to coś koło 70zł. Modem jest na pendrive'e.
Czyli podsumowując jeśli net ma być używany w jednym miejscu to tylko tego operatora, który ma najlepszy zasięg.

Dodam jeszcze, że mam antenkę zewnętrzną podłączaną do modemu ale znajduje się ona wewnątrz domu.

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2011 11:57:21
[#3] Re: Internet bezprzewodowy - który?

@PopoCop, post #1

Odnośnie dostawcy dobrze napisał Tomski. Od siebie dodam, że jeśli zamierzasz z tym bezprzewodowcem przemieszczać się po Polsce, to z reklamowych prędkości szybko zostaniesz ściągnięty do poziomu GPRS lub EDGE (jak będziesz miał szczęście). W większych miastach jest oczywiście lepiej.

Ważna sprawa to dobór karty/modemu: wybierz taką, która ma wyjście na antenę zewnętrzną, bo to może się bardzo przydać.

Pod rozwagę: może kup sobie przyzwoitą kartę + antenę zewnętrzną, a do tego kilka prepaidów. Wybierzesz sobie tego operatora, który działa najlepiej tam gdzie głównie jesteś i jeśli będziesz chciał to podpiszesz umowę lub nie.

[#4] Re: Internet bezprzewodowy - który?

@PopoCop, post #1

Witam

Mogę dodać jedynie, że przez bodajże dwa lata byłem użytkownikiem Internetu bezprzewodowego Play Online. Zasięg w miejscu mojego zamieszkania (odludzie) średnio wynosił 20-50% i w takich warunkach transfer jak i pingi były skandaliczne (transfer w ogromnej większości poniżej 100kbps, pingi powyżej 1000ms). Godzinami wieczornymi było jeszcze gorzej, połączenie potrafiło się zrywać co dwie minuty, transfer lubił spadać do 0,36kbps (ta właśnie wartość wyjątkowo często była wyświetlana jako obowiązująca, chyba magiczna to liczba). Natomiast nocą dało się go używać całkiem komfortowo (transfer do 500kbps i pingi w okolicach 120).
Korzystałem z niego również w bardziej zurbanizowanym obszarze, jakim jest Warszawa i tam pracował lepiej, chociaż na niskie pingi nigdy nie można było liczyć, a i transfer za dnia nie przekraczał 300kbps (Maksymalny powinien wynosić teoretycznie 1Mbps).
Modem podłączałem przy użyciu kilku przedłużek USB, i wyprowadzałem go za okno, co wpływało pozytywnie na zasięg.
Play wtedy był najtańszym dostawcą takiego Internetu, miesięczny limit danych wynosił 5GB, po przekroczeniu prędkość spadała do 32kbps.

Jeśli w Twoim miejscu zamieszkania jest dobry zasięg Pleya, co sprawdzić można na tej mapie http://internet.playmobile.pl/maps/map
i zależy Ci najbardziej na jak najniższych kosztach - można zaryzykować. Warto tylko pamiętać, że na takim Internecie nie można polegać w każdej chwili, potrafił "paść" nawet na kilka godzin i po prostu nie działać bez żadnej konkretnej przyczyny, przynajmniej tak bywało u mnie.

Pewnego razu podłączyłem do modemu antenę zewnętrzną, i pogarszała tylko zasięg zamiast go poprawiać. Nie wiem, czy to była wina samej anteny, czy wadliwego modemu - zrezygnowałem z niej, i dalej trzymałem modem za oknem, nawet śnieg mu nie był straszny.

[#5] Re: Internet bezprzewodowy - który?

@PopoCop, post #1

Także przetestowałem kilku dostawców. I w moim miejscu zamieszkania najlepszym rozwiązaniem jest niestety tepsa i router WIFI (Likksys WAG54G2). A dodatkowo (ponieważ mam abonament w Plusie) za 15zł mam nieograniczony dostęp z komórki do internetu. Oczywiście bezproblemowo mogę udostępniać internet z komórki laptopowi jak jestem poza domem.
[#6] Re: Internet bezprzewodowy - który?

@PopoCop, post #1

ja mam internet z playa od 2 lat i jestem zadowolony za 45 zl mam limit 10gb więc chyba nie ma w tej chwili korzystniejszej oferty kiedys miałem z orange i w porównaniu z playem to była katastrofa . Czasem zwalnia nie powiem ale nie oczekuję od niego cudów . Szkoda jedynie ze muszę korzystać z niego na "laktopie " gdy obok stoją Powermack i Sam , może ktoś napisze sterowniki???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem