[#1] problem z C-64
Witam,
Pomyślałem, że znajdzie się tutaj ktoś, kto może pomóc w tej sprawie.
Chodzi o C-64. Brak w nim dźwięku. SID jest ok.
Obraz normalny, natomiast cisza zarówno po AV jak i RF.
Może jakaś typowa usterka ?
pozdrawiam
[#2] Re: problem z C-64

@jasiek40, post #1

Na jakiej podstawie sądzisz że sam SID jest ok? Który model masz c64?
[#3] Re: problem z C-64

@jasiek40, post #1

Jak najbardziej typowa. Brak 9V AC z zasilacza, uszkodzona wtyczka przy komputerze. 5V jest na grubych kablach i jest OK, a 9V AC na cienkich i często się zrywało. Jeśli nie ma 9V AC to nie działa też magnetofon. Także do podstawienia zasilacz, lub ten ogromniasty bezpiecznik w C64.

[#4] Re: problem z C-64

@Esio, post #3

Nooo, Esio - brawooo.
SIDA sprawdziłem na innym C64C, bo o taki model chodzi, zasilacz jest ok, bo drugiego komcia obsługuje bez problemu.
Ale wziąłem latareczkę, przyświeciłem na bezpiecznik ogromniasty i bingo!
Można taki bezpiecznik dostać, czy coś pokombinować?
pozdrawiam i dziękuję

Póki co trochę go podreperowałem cieniutkim miedzianym drucikiem i DZIAŁA.
wielkie dzięki raz jeszcze!!
pozdrawiam
jasiek40

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2011 18:07:56
[#5] Re: problem z C-64

@jasiek40, post #4

Na pewno gdzieś taki dostaniesz. Musisz pójść do sklepu z nim. Ja osobiście 100 lat temu też wsadzałem drucik. Drut może zostać, byle by był cieniutki i spalił w razie potrzeby. Jeśli tylko masz taką możliwość zaopatrz się w bezpiecznik. Poleciał prawdopodobnie z powodu awarii magnetofonu. Uwaga na magnetofony z niepewnymi wtyczkami do komputera i z wyłażącymi drucikami od strony magnetofonu. W najgorszym wypadku może upalić procesor 8500, co zdarza się bardzo często. Ja raz miałem przypadek taki, że z założonym ekranem bezpiecznik mi się palił, a bez niego wszystko dobrze. Za żadne skarby nie umiałem dojść gdzie się robi zwarcie. Ostatecznie ekran wywaliłem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem