[#1] Active PDF
Czy znacie darmowy program do tworzenia activePDF - dla Windows?

[#2] Re: Active PDF

@Tomski, post #1

Widzę, ze nikt nie zna takich programów. Może komuś się przyda to co mnie się do tej pory udało wykombinować.

Znalazłem dwa programy, które wprawdzie nie robią dokładnie to co miałem na myśli pisząc poprzedni post - czyli aktywny PDF w stylu formularza do PIT'a. Lecz jak dla mnie obecne programy załatwiają sprawę.

A programy te to:

- Foxit READER - wbrew nazwie potrafi on dodawać pola tekstowe, można rysować na PDF i to wszystko zapisać. Minus tego jest taki, że wstawione rzeczy potem można edytować tylko w Foxit READER'em. Tego typu PDF'y najlepiej nadają się do późniejszego wydruku. Wprowadzone zmiany oczywiście widać np. w Acrobat Reader'rze ale nie można ich z poziomu tego programu edytować(w końcu to jest tylko reader).

- CAD-KAS PDF READER - tutaj też można dodawać pola tekstowe ale jak dla mnie jest to mało przejrzyste. Co używam to wstawianie grafiki do PDF'a. Potrafi wstawić m.in. obrazki przezroczyste z tłem.

Aaa i te programy nie pozostawiają widocznych "stempli" na PDF'ie, które to by czyniły taki PDF bezużytecznym.

Są też wersje płatne ~$100 tych programów, a dokładnie to edytorów. Jak dla mnie szkoda wyrzucać 100 buksów skoro te wyżej wymienione freeware'owe programy załatwiają sprawę.

[#3] Re: Active PDF

@Tomski, post #2

Rzuć też okiem na program Scribus. Używałem go niegdyś na Linuxie i z tego co pamiętam posiada opcję tworzenia interaktywnych PDFów, których wybrane pola można później edytować w przeglądarce internetowej / Acrobat Readerze. Szczerze przyznaje, że z tej opcji nie korzystałem, więc nie wiem na ile jest użyteczna w tym programie.

[#4] Re: Active PDF

@strim, post #3

Dzięki. Przetestuję go w najbliższych czasie.

Odnośnie mojego poprzedniego posta to się pośpieszyłem z werdyktem. Foxit PDF reader jednak rządzi. Można wstawiać obrazki z niego też - menu EDIT>Add Image. Może dodać nawet filmik do PDF'a. Obrazek dodany nie jest przezroczysty, ale dobre i to. Ten drugi program jest do bani. Niby dodaje się obrazki przezroczyste ale skubaniec przy wydrukowaniu PDF wstawia zajefajny napis DEMOVERSION i taki dokument jest do ... wiadomo do czego. Tego napisu nie widać w dokumencie na ekranie monitora.

[#5] Re: Active PDF

@Tomski, post #4

Używam FoxIt Readera już jakiś czas i chciałem zdementować informację z poprzedniego mojego posta, że wklejany obrazek do PDF nie może być przezroczysty. Może być. Przy wklejaniu jest dostępny pasek za pomocą, którego ustawiamy przenikanie. Polega ono na wygaszaniu tła jak i samego obrazka. Nie jest to do końca co mnie jest potrzebne ale już da się robić dzięki temu przezroczyste obrazki.

[#6] Re: Active PDF

@Tomski, post #1

A czy próbowałeś LibreOffice/OpenOffice?

Howgh!

[#7] Re: Active PDF

@Mandi^ATO, post #6

Open Office używam na co dzień ale on nie oferuje czegoś takiego jak to jest np. w "interaktywnym" PIT'cie. Potrzebuję stworzyć wzór, który potem będzie można wypełniać. Każda literka w odrębnym polu/kwadraciku etc. Po wpisaniu literki przeskakuje do następnego pola. A do tego jeszcze potrzebuję wklejać obrazki tak aby było przez nie widać to co jest pod obrazkiem na kartce. Dodam, że dokument ten nie tworzę od podstaw lecz skanuję odpowiednio do PDF lub tez do dowolnego pliku graficznego.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem