[#1] Mortal Kombat
Tak sobie oglądam zdjęcia i filmik z SACP#10.
Oprócz Amig pierwsze skrzypce grał tam także Mortal Kombat 2.

No i nie mogłem się powstrzymać:)

Każdemu fanowi smoczej sago polecam zapoznać się z tym oto linkiem:

http://youtu.be/De6u2xrJVLw

Gram od dwóch dni, i takiego reboot'a serii się nie spodziewałem! Na takiego Mortala czekaliśmy wszyscy od 92 roku! Po prostu czysty miód!
Fakt jest taki - gra podoba się każdemu powyżej 18 roku zycia. to czysty fun płynący z TV. Mistrzostwo świata!

[#2] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #1

Trajler zrobił na mnie duże wrażenie. Chętnie w to zagram. Powiedz mi gdzie to można kupić?

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Mortal Kombat

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Wszędzie tam gdzie sprzedają gry na Xbox'a360 i PS3. (Nie)stety......

Pozdrawiam

[#4] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #3

Czyli gierca na PC nie wyszła?

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Mortal Kombat

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Nie wyszła. I może to szowinizm jest, aczkolwiek bardzo dobrze :)

[#6] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #5

Rozumiem, ze o emulacji na PC xboxa360/ps3 mogę zapomnieć?

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Mortal Kombat

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Moze to nie na temat, ale nie prościej kupić 360/PS3? Uzywane wcAle drogie nie sa, a ratio jest takie FUN>>>>>>>>>>>>>>>KOSZTA :)
Sprawdz u jakiegos kumpla, ktoras z tych konsol - moze Cie wciagna.

Na emulacje bym nie liczyl z ladnych kilka lat. Te konsole to potwory technologiczne:)

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 17:54:05
[#8] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #7

Ja powiem, że grałem tylko w wersję demonstracyjną z 4 zawodnikami i dwoma arenami i muszę przyznać, że zrobiła na mnie równie pozytywne wrażenie. Co najważniejsze, wrócili do systemu rozgrywki 2D czyli nie można biegać swobodnie po całej arenie, tylko po wyznaczonej "ścieżce" lewo/prawo. Ograniczyli się z ilością ciosów, no i wykończenia są teraz tylko po trzy na zawodnika. 2 fatale plus babality. Poza tym te dwie areny to było the pit z pierwszej części i "gadający las" z części drugiej, które w odświeżonej formie naprawdę prezentowały się świetnie i przywoływały wspomnienia :)

Tytuł znalazł się na mojej prywatnej wishliście jednak z zakupem powstrzymam się aż zejdzie z ceną poniżej 100 złotych bo teraz po pierwsze mam za słaby stosunek wolnego czasu do ilości gier, które czekają na półce na przejście, a po drugie moja wishlista też do krótkich nie należy ;) No i oczywiście pod nóż pójdzie wersja PS3 z tego prostego powodu, że xboxowy pad jednak nie bardzo nadaje się do tego typu gier, za to pad od PS3 nadaje się tylko do mordobić właśnie ;)

Jeśli chodzi o emulację X360/PS3 to raczej tak jak kolega powiedział nie liczył bym w przeciągu najbliższych kilku lat. Prawda jest taka, że w tej chwili najbardziej zaawansowaną konsolą, która jest emulowana to stareńkie PS2, ale już do tego trzeba dosyć mocnego PC'ta żeby dało się grać.

Pozdrawiam rotfl

Ostatnia modyfikacja: 25.04.2011 10:48:51
[#9] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #7

Na emulacje bym nie liczyl z ladnych kilka lat. Te konsole to potwory technologiczne

Potwory to trochę dużo powiedziane. Ale są to inne architektury (przynajmniej PS3, co siedzi w Xbox360 nie mam pojęcia), a takie się fatalnie emuluje. Więc trochę czasu minie zanim uda się emulacja tych konsol.

Pozdrawiam
[#10] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #7

Obecnie jakis tam emulator pewnie powstaje w hobbystycznych warunkach, ale parcia wielkiego na to nie ma, moze dopiero jak kupno w miare sprawnego PS3 bedzie tak trudne jak PS1, czyli dlugo po premierze PS4. Z tym potworem to przesada :). Grafika w PS3 to jakis Geforce 7950 (odpowiednik Radek x1650), dzis mozna nabyc za 100 zl:), a procesor Cell bez SPU to nie szokuje juz nawet na tle G4 1.5Ghz z MacMini, znow niewiele gier tak naprawde w pelni wykorzystuje SPU...

[#11] Re: Mortal Kombat

@Tomahawk, post #9

W Xie też siedzi PPC, no ale karta graficzna jest w miarę "pecetowa". Tak czy siak - na razie będzie trudno :)
[#12] Re: Mortal Kombat

@1989, post #10

Co do małej potworności: :

http://youtu.be/6cuXgRVMvZ0

Sprawdzcie sobie powyższe tech demo enginu tri-ace na ps3/360 :)

Obecnie ich emulowania jest bezsensowne - kosztują bardzo mało, jedynie oprogramowanie jest w cenie, na emulatorze tak czy siak trzeba będzie je kupić....
Swoją drogą, odpalcie na takim emu Killzone 3, które zajmuje niemal 50 GB :)
Emulatory są świetne do sprzętów, które odeszły w hardwareowy niebyt - gdy są kłopoty z ich dostępnością na rynku.....

Swoją drogą, skoro te konsole są tak kiepskie to dlaczego najlepszy nawet PC nie może się z nimi graficznie równać - np, porównajcie sobie w 1080P Crysisa 2 na 63" plazmie /wer x360 chodzi de facto w 720P/ . Różnice ?
Na konsoli jest płynniejsza niż na high-end PC, tekstury w 99% te same:)
Cienie trochę lepsze na PC.......
Koszt konsoli 1000zł, koszt PC 7500 zł. :) Porównywałem tak wiele gier, i jeżeli porównywać konsole i PC na tym samym LCD/Plazmie to różnica na korzyść PC jest niemal niezauważalna :) Swoją drogą, nie widziałem na PC niczego ładniejszego od Uncharted2/God of WAR 3/ Killzone 3/Gran Turismo 5 :)
/nie licząc oczywiście nowego Battlefield 3 oraz najnowszego tech-dema Unreala - aczkolwiek to są zapowiedzi, żaden pełny , do kupienia obecnie program na PC nie oferuje takiej jakości grafiki jak w/w tytuły/

Jeżeli ktoś twierdzi , że jest inaczej , niech najpierw sam porówna i opisze wrażenia :)

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 13:54:28
[#13] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #12

Koszt konsoli 1000zł, koszt PC 7500 zł.

ciekawe, to pecet z core 2 duo i 8800gtx kosztuje 7500 zl, a moze to 750 zl ?.

[#14] Re: Mortal Kombat

@1989, post #13

Pisałem o pc z jakim porównywałem 360. prawie 8k bez monitora :)

[#15] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #14

no widzisz, jakbys porownal PS3/X360 do PC za 1000 zl (jak w/w) mialbys takie same wrazenia, jaki z tego moral ? :)

[#16] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #12

Crysis 2 na Xboxie360 dziala 1152x720 a na Ps3 w 1024x720. Na obu konsolach w paru miejscach tnie niemilosiernie(na Xboxie360 troche mniej). Crysis 1 bije na glowe dwojke razem z wersjami konsolowymi a przypominam ze jest to gra z 2007 roku. Co do wygladu to na duzym LCD/plazmie wychodzi bieda konsol w postaci mega rozmycia i konskich pikseli, jezeli ty nie widzisz roznicy to polecam wizyte u tego lekarza od oczu. Killzone 3 powinien miec tytul Blurzone 3 a o kulawym Gran Turismo nie wspomne. Jak napisal 1989 na takim pececie mozna komfortowo grac w Call Of Duty: Black Ops w rozdzielczosci 1080p co na Ps3 jest niewykonalne.
[#17] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #12

Na konsoli jest płynniejsza niż na high-end PC, tekstury w 99% te same

Tekstury te same gdyż w wersjach PC zostały wykastrowane, dostosowane do marnych możliwości konsoli.
Poprzeglądaj sobie narzekania graczy na ten temat na forach giercowych i liczne modki/texture packi ratujące niektóre gry przed rozmazaną kupą jaką prezentują w wersjach przeportowanych z konsol.
Dobrym przykładem jest choćby Fallout 3.

Użycie terminu high-end w kontekście ogólno dostepnych PC dla graczy z litości przemilczę...

[#18] Re: Mortal Kombat

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Link do małego opisu na onecie:

Mortal Kombajn ;)

[#19] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #12

Różnice? Choćby rozdzielczość i limitowane FPS-y. I naprawdę nie trzeba drogiego kompa, żeby pograć w Crysis-a 2 z wyższymi fps-ami i w wyższej rozdziałce. Zauważyłem ogólnie, że masz problem z akceptowaniem rzeczywistości jeżeli nie jest ona taka jaką byś ją chciał. Nikt Ci nic nie powie, że wolisz grać na konsoli, twoja wola, wygoda, cokolwiek. Ale takie idealizowanie konsol(szczególnie pod względem wydajności) jest po prostu mijaniem się z prawdą.

Pozdrawiam
[#20] Re: Mortal Kombat

@Tomahawk, post #19

Jak ja kocham te wojenki, nie ważne o co, ale ważne żeby się pożreć trochę co nie? ;) Z drugiej strony zaraz padnie stwierdzenie, ze: "postawcie obok X360 czy ps3 peceta z konfiguracją sprzed 5-6 lat i spróbujcie na nim pograć w te same gry." No proszę Was czy Wy zawsze musicie mieć jakieś problemy i wszędzie powtarzać uparcie te same argumenty? Ostatnio Nintendo zapowiedziało, że pokaże na E3 następcę Wii. Czyli pomału zacznie się następna generacja konsol i znowu konsolowcy będą piali z zachwytu bo pecetowcy będą musieli wydawać grubą kasę na sprzęt, który resztkami sił będzie doganiał konsole a po kilku latach wrócimy do tego samego punktu, w którym jesteśmy dzisiaj. Czy to ma jakikolwiek sens? ;)

Poza tym to jest chyba wątek o reanimacji serii Mortal Kombat, a na ten temat w tym wątku wypowiedziały się może ze trzy osoby ;)

Pozdrawiam rotfl

[#21] Re: Mortal Kombat

@Ciapo, post #20

E tam :)

Odpowiedzi są fajne. Każdy ma jakieś zdanie.

Swoją drogą, jak Wam podobało się to tech demo z linka, dla mnie bomba :)

[#22] Re: Mortal Kombat

@Tomski, post #18

W recenzji jest kilka niedopowiedzeń:

-Przerywniki można przerywać po całkowitym przejściu Story mode :) Gdy gramy po raz pierwszy faktycznie nie ma tej możliwości
-X-ray'e wg mnie dobrze dobrano - generalnie mocne ciosy specjalne, szybki zawodnik - słabsze x-ray'e. Część x-ray'ówfaktycznie trudniej założyć przeciwnikowi od innych - jednak patrząc na całość , ogólnie zbalansowanie postaci jest okej.
-design postaci - on faktycznie pochodzi chyba z 1992 roku, przynajmniej takie sprawia wrażenie, jest zupełnie niedzisiejszy :)Aczkolwiek do Mortal'a pasuje świetnie, taki ma urok. Nowocześniejszy chyba by tak fajnei w ramy "MK" się nie wprawił
-sterowanie na 360 jest okej. Nie ma z nim problemów. Choć faktycznie Kratos w PS3 dużo daje. Sam taką wersję wybrałem :)

Jeśli chodzi o singla, to niefortunnie zbalansowano część trybu story oraz challenge tower - poziom trudności często bardziej odpowiada wykresowi sinusoidy niż funkcji rosnącej.
Generalnie wady to nic nei znaczące pierdoły - każdemu polecam rozegranie kilku partyjek. Działą lepiej niż Panadol Extra :)

[#23] Re: Mortal Kombat

@Tomahawk, post #19

Dziwisz sie? To po prostu pokolenie marketingu apple
[#24] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #22

Taka mała ciekawostka:

Na klasycznych arenach można sobie posłuchać muzyki z pierwszych trzech części Mortala.

Nie wiem w jakich trybach to działa bo sam nie miałem okazji przetestować (nie posiadam jeszcze swojej kopii Mortal Kombat), ale należy wybrać daną arenę "trójkątem" (PS3) lub "Y" (X360) i zatwierdzić wybór klawiszem Start. Zmianę muzyki powinien potwierdzić głos Shao Khana.

Lista plansz, na których można podmienić muzykę:

- The Courtyard
- The Deadpool
- The Armory
- The Streets
- The Tower
- The Subway
- Soul Chamber
- Rooftop Day
- The Temple
- The Wastelands
- The Living Forest
- Khan’s Coliseum
- Goro’s Lair
- Shang Tsung’s Throne

Myślę, że taki smaczek tylko dodaje uroku nowej odsłonie serii i pokazuje, że autorzy jednak chcą dotrzeć do dawnych fanów.

Pozdrawiam rotfl

[#25] Re: Mortal Kombat

@Ciapo, post #20

Core 2 Duo i 8800GTX mialy premiere ok. 2006 roku, w tym porownaniu to sprzet i tak znacznie na wyrost. Do tych gierek czesto wystarczy Pentium D i slabsza Nvidia lub ATI. Gry sa przycinane pod konsole, jak ktos slusznie zauwazyl, bo to jest rynek gier, tam jest zarobek, a na PC, ja przynajmniej gier nie kupuje, jak mam torrenta pod nosem - malo juz gram.. :). Bijatyki to jest generalnie domena konsol, od kiedy pamietam i nie chodzi wcale o mozliwosci sprzetowe.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 19:23:19
[#26] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #21

Swoją drogą, jak Wam podobało się to tech demo z linka, dla mnie bomba

bomba? :) artystycznie wyglada dokladnie i chyba ladnie, bo to nie jest akurat w moim guscie. technicznie to nawet nie liznelo o mozliwosci wspolczesnych GTX'ow.

[#27] Re: Mortal Kombat

@michalmarek77, post #1

dostałem grę od kuriera UPSu w dniu premiery :)

gta jest fantastyczna, świetnie się prezentuje i jak na moje to jedna z najlepszych mortali jakie kiedykolwiek wyszły. Ma w sobie coś z każdej części...

a gra na LIVE! w X'ie przyprawia o dreszcze ;)

[#28] Re: Mortal Kombat

@bombermax, post #27

E tam, najlepszy Mortal to trójka z maszyn arcade.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem