[#1] C64 problem
Witam, wiem że to forum to forum amigowe, ale wielu z was miało też dużo do czynienia z c64.

Mam taki problem, podczas grania zaczyna się walić obraz po czym się comoda zawiesza obraz, po ponownym włączeniu niema nic na ekranie.
Przesmarowałem pastą termo przewodzącą kontakty z radiatorem poprawiłem układy w gniazdach.

raz mi wstała po tym jak ją rozłożyłem i złożyłem.

[#2] Re: C64 problem

@Sienio, post #1

podejrzewam, że coś jest zepsutego w elektronice

[#3] Re: C64 problem

@Sienio, post #1

uklad VIC-2 do wymiany i prawdapodobnie CIA ale to potwierdzi jakis masta c64 ..dobrze miec druga sprawna plyte i po kolei przekladac uklady wtedy mozesz zdiagnozowac co jest zepsute uklady czy plyta

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2011 15:30:59
[#4] Re: C64 problem

@HOŁDYS, post #3

tak samo z siebie się dzieje?

[#5] Re: C64 problem

@Sienio, post #4

znów commodorec wstał...

a pytanie czy może mieć wpływ to że podłączam ją przez tuner tv w pc?
w domu grała bez zastrzeżeń wziąłem ją do pracy żeby pograć z kolesiem a tu takie jaja

[#6] Re: C64 problem

@Sienio, post #5

Na c64power jest kilku mocniackich mistrzów lutownicy. Polecam tam zapytać, osobiście mój C64 nigdy nie sprawiał mi problemów poza przepalonymi diodami w zasilaczu, z którego poszedł kiedyś ładny dym.

[#7] Re: C64 problem

@Sienio, post #1

Po prostu starzeją się już tego typu sprzęty, jak by nie patrzeć taka konstrukcja ma kilkanaście dobrych lat, jak Hołdys zaznaczył usterka raczej dotyczy układu VIC, to on jest odpowiedzialny za wyświetlanie grafiki, druga sprawa, układ ROM kernel ze starości też może płatać figle. Jeżeli to zwykły C64C to nie wiem czy nie lepiej zamiast naprawy będzie wymienić komponent - płytę główną. No chyba że kolega ma czas i chce koniecznie naprawiać to co jest uszkodzone.

W każdym razie jak inni piszą, najlepiej odwiedzić:
http://forum.c64power.com/

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem