[#1] Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?
Witam,

Nie znalazłem na forum ogólnego działu hardware, to postanowiłem napisać tu.
Wpadła mi w ręce karta graficzna z naklejką Newer Tech 7MX71/81. Według wujka Googla ma coś wspólnego z apple. Ktoś miał coś podobnego w rękach ? Ktoś kojarzy taki sprzęt ? Chciałbym się dowiedzieć do czego to by pasowało.

foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5

Płytka nawet ładnie wygląda i już myślałem na zrobieniu z niej zegarka biurkowego ale szkoda ją niszczyć jeśli to coś wartościowego. Tym bardziej, że klik.
[#2] Re: Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?

@bullet, post #1

To jest karta procesorowa z kartą graficzną do starego PowerMaca.

[#3] Re: Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Hmm, nawet nie wiedziałem, że takie coś posiadam.
Komuś to by się jeszcze przydało ? Tzn czy to jest taki staroć, że nikt tego nie używa i mogę za jakiś czas przerabiać na breloczek ? Czy jednak warto to zachować ?
Druga kwestia jest taka, że nie mam pojęcia czy to działa - dostałem bo karta leżała.
Jak ktoś jest chętny to proszę o info :)
[#4] Re: Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?

@bullet, post #3

Warto zatrzymać, bo to dobra karta i PowerMaki 7100 i 8100 mocno dopala. Te maki miały procesor PPC 601, a tu dostaje się G3 i zintegrowaną kartę graficzną. Muszą być te modele, bo kartę wkłada się na złącze NuBusowe. Ja mam trochę nowszego Maka (9500) i szukam do niego takiej dopałki. Gdyby pasowała do mojego modelu to byłbym zainteresowany.

[#5] Re: Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?

@AS, post #4

wkłada się na złącze NuBusowe

Raczej złącze PDS? NuBus wygląda inaczej.

[#6] Re: Newer tech 7MX71/81 - co to za grafika ?

@strim, post #5

W opisie tej karty miałem: karta w PDS/NuBus złącza. Przypuszczam, że jedną kartę wkłada się w złącze NuBusowe, a drugą w PDS - tam są 2 karty: graficzna i procesorowa.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.2011 20:25:34
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem