[#1] 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci
http://www.youtube.com/watch?v=a4mWyeVitNQ

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2011 14:14:46
[#2] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Shoonay, post #1

Jest to wariacja artystyczna, fajnie zrobiona. :)

Terminator 1 w latach 80-tych był po prostu genialny. Ten film się do dzisiaj nie zestarzał. Podobnie Terminator 2.
W połowie lat 80-tych nastąpiła ogromna rewolucja, nie tylko za sprawą Amigi 1000.

Wcześniejsze "ery" łatwo rozpoznać. Lata 20/30 to jakby nowa epoka technologii (i specyficzna moda). Lata 40/50 to bum rock'n'rolla, lata 60 to lata psycholgii (bardzo hippisowskie), lata 70 to dzwony, słońce i epoka Ericha von Danikena. Refleksje nad tym co dalej. Lata 80 to punk rock, cyberpunk i muzyka elektroniczna (np. nagminne używanie instrumentów perkusyjnych, cyfrowych).
Nasza epoka zaczęła się około roku 1985. Myślę że nasza, ponieważ od tego roku nie zauważyłem kolejnej epoki, tylko ciągłość. Właściwie ta epoka zaczęła się w latach 90-tych, gdy nastąpiła moda na lata 60-te, oraz później wymieszanie wszystkich epok 20 wieku. Moda, styl i sztuka stała się różnorodna, ale trzymająca jakby...pewną ideę właśnie którą znamy z lat 80-tych. Nawet techno, to nic innego, jak pewna forma cyberpunka.

Tak czy inaczej, wszystko zaczęło się w latach Terminatora 1/2. Genialna kinematografia i styl, na którym bazujemy do dziś.
Co o tym myślicie?
Czy dalej bazujemy na klimatach lat 80/90, czy jednak już mamy nową epokę?

Ostatnia modyfikacja: 11.06.2011 23:07:02
[#3] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Andrzej Drozd, post #2

Ale Terminator to lata 90-te, troszkę się zagalopowałeś. A lata 80-te to "No Future" i wszystko co z tym związane jak dla mnie.
[#4] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@TomK, post #3

Ale Terminator to lata 90-te, troszkę się zagalopowałeś.

A to ciekawe, bo filmłep z wikipedią uparcie twierdzą, że Terminator jest z 1984. :P

[#5] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Shoonay, post #1

btw "Elektroniczny morderca" (1984) i "Aliens" (1986) to były chyba pierwsze filmy z przestrzennym dźwiękiem grane w polskich kinach, całkiem nowa jakość w porównaniu z czerstwymi kopiami VHS ;) niewiem, który to mógł być rok...

[#6] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Kilos, post #5

pierwsze filmy z przestrzennym dźwiękiem grane w polskich kinach i chyba w ogóle na świecie to były "Star Wars" (197x) i "Close Encounters of the Third Kind" (1977).

[#7] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

może na świecie tak, ale zdaje się, że pierwszym przystosowanym do tego w polsce było kino "Skarpa" w wawie i to było trochę później ;)

[#8] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Kilos, post #7

no przecież nawet premiery kinowe tych filmów w polsce i tak były później. :)

Ostatnia modyfikacja: 12.06.2011 12:42:56
[#9] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

a no jasne, ja pamiętam poprostu, że jak wchodziło dolby surround to się zbiegło z premierą Aliens w polsce i cudem udało mi się dostać do Skarpy właśnie, wrażenia były mocne :)

[#10] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Kilos, post #9

no to byłeś na premierze filmu Aliens z dźwiękiem Dolby SR, a nie Dolby surround, bo ten w kinach był już wcześniej. no i to by się zgadzało, bo Dolby SR jest od 1986 roku.

[#11] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

zwanym też Dolby Stereo, moja zryta bania mogła już coś pomieszać, w każdym razie wiekopomna była to chwila :)

[#12] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

W latach 80-tych juz nie było opoźnień jeśli chodzi o premiery w Polsce zachodnich filmów.

[#13] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Kilos, post #5

całkiem nowa jakość w porównaniu z czerstwymi kopiami VHS

Magnetowidy i odtwarzacze VHS stały się tanie około 1993. Wtedy także polski rynek zalały tanie, japońskie telewizory.
Wypożyczalnie kaset video kwitły. Później nastąpił boom na telewizje kablową, która wyparła nieco drogie anteny sat, a te tym samym stawały się coraz tańsze. Piszę tak trochę z pamięci, ale chyba dużo się nie pomyliłem.

Wtedy też przestawało zanikać wymienianie czwartych kopi filmów na bazarach i targach. Kopie te były zazwyczaj strasznej jakości.

Terminatora 1 pierwszy raz zobaczyłem w kinie. Wtedy kina charakteryzowały się niezbyt dobrą ostrością i nieco przytłumionym dźwiękiem, z obciętemym pasmem wysokich tonów. Dobrze oglądało się filmy tylko na ostatnich miejscach, jednak Terminator 1 to był szok. Po wyjściu z kina jeszcze przez godzinę byłem w innym świecie i miałem problemy z zaśnięciem. Dzieciaki w podstawówce chyba nie powinny oglądać takich filmów, no ale jakoś udało mi się wejść na film powyżej 15 lat.
Podobne wrażenia miałem na wspomnianym wyżej Obcy - Decydujące Starcie.

Terminatora 2 i pozostałe części Alien widziałem już tylko na VHS/TV
W sumie to ja nie jestem wybredny. Grunt aby obraz był dobrej ostrości i dźwięk przenosił wszystkie pasma. Po zgaszeniu światła, równie dobrze mogę oglądać filmy na monitorze komputera 17" od którego jestem w odległości 1 m. :)
[#14] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Pinto, post #12

przypomniał mi się kryminał z Gen. Wojtkiem w roli głównej.

[#15] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@Andrzej Drozd, post #13

z obciętemym pasmem wysokich tonów

Hehe, tak sobie skojarzyłem jeszcze, że może filmy w tych czasach puszczał złota rączka Franek, który był jednocześnie palaczem w kinowej kotłowni, jednocześnie ślusarzem, jednocześnie był recepcjonistą i jednocześnie kinooperatorem, przy czym był miłośnikiem słuchania radia na falach długich (stąd ta wrażliwość na taką jakość dżwięku) i zapominał okularów. :P

Dodane:...oj, ale jestem nahalny. :P Dodam że stare kina miały takie 3 okienka, ponieważ taśmy filmowe nie mogły zmieścić jednego filmu, więc odtwarzano całość z kilku okienek. Często nie miały one dopasowane ostrości względem siebie i złota rączka Franek, czasami na żywo coś skorygował (szkoda że bez okularów).

A żeby być jeszcze bardziej nahlany, to dodam że dzisiejsze reklamy przed filmami w Multikino i Cinema City, po prostu zioną pikselozą. Filmy oczywiście nie, bo załączają na pececie jakiś blur, ewentualnie antialiasing.
Ja proponuję wymianę kart graficznych w pecetach i zastosowanie w kinach lepszej jakości niż FullHD. :P

Ostatnia modyfikacja: 12.06.2011 21:24:39
[#16] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@snajper, post #4

Och rany to już tyle lat Boże ale człowiek już stary :( Na swoje wytłumaczenie może dodam że jakoś nie byłewm fanem Terminatora czy raczej "aktorstwa" Arnolda Choć, fakt że w roli cyborga się sprawdził, chyba tylko Waldek Pawlak byłby lepszy w tej roli
Byłem fanem Obcego a jak już cyborgi to film Łowca Androidów przesłuchanie na początku filmu zawsze robi na mnie wrażenie.

Ostatnia modyfikacja: 13.06.2011 00:07:52
[#17] Re: 20 lat Terminatora 2, świetny filmik ku jego czci

@TomK, post #16

Z "Terminatorów" dla mnie najlepsze są cz. 1 i 3.
A tymczasem ma być cz. 5 z Arnoldem (!). Chyba będzie grał jakiegoś mocno zniszczonego cyborga

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem