[#1] Nawigacja samochodowa + kamera cofania
Witam
Szukam kogoś obeznanego w temacie. Nabyłem Mondeo MK3 kombi i małżonka krzywi się na widok auta - chodzi o cofanie. Planowałem zakupić sobie nawigację za jakiś czas, no i chciałem jakoś rozwiązać problem tego cofania (może i ja kiedyś będę potrzebował pomocy). W Internecie wyczytałem, że można to połączyć kamery cofania z nawigacją. Ma ktoś może coś takiego u siebie (niekoniecznie ten model auta) i może coś doradzić.
[#2] Re: Nawigacja samochodowa + kamera cofania

@Ender, post #1

jest takie cos z bezprzewodową kamera:

http://allegro.pl/nawigacja-lark-freebird-43wcam-kamera-cofania-24h-i1725580061.html

ale jak to sie sprawuje to nie mam pojecia
[#3] Re: Nawigacja samochodowa + kamera cofania

@Ender, post #1

Ja mam nawigację Vordon i można do niej podłączyć kamerkę. Dodatkowo nawigacja Vordon ma transmiter FM i głos można odtwarzać na zwykłym radiu samochodowym.
Kamerkę trzeba kupić osobno. Ja nie używam bo mam w aucie czujnik parkowania/cofania.
[#4] Re: Nawigacja samochodowa + kamera cofania

@Andrzej Drozd, post #3

# 2 Generalnie odradzają bezprzewodowe, nie wiem co o tym myśleć
# 3 Dzięki za wskazówki, na razie ciągle oglądam. ;)

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2011 23:24:00
[#5] Re: Nawigacja samochodowa + kamera cofania

@Ender, post #4

Dlaczego odradzają bezprzewodowe. To jest świetne rozwiązanie i nie trzeba podpinać dodatkowych kabelków do nawigacji.
[#6] Re: Nawigacja samochodowa + kamera cofania

@kmilota, post #5

Napisałem do sprzedawcy i twierdził, że kamera, którą oferuje ma taką opcję, ale z doświadczenia wie, że połączenie bezprzewodowe się nie sprawdza, bo są zakłócenia. Osobiście wolałbym bezprzewodowo, żeby mi nikt nie grzebał przy tapicerce, ale ... no właśnie.

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2011 10:32:28
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem