[#1] Przejmowanie systemu
Czy ktoś mi wyjaśni jak przejąć system i użyć własnego View + ViewPort (lub obraz sprzętowy)? Moje problemy to:

- kombinacja Amiga-N lub Amiga-M zmienia View i nie można powrócić do poprzedniego.
- naciskanie myszą powoduje wywoływanie ikonek z ekranu Workbench!

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Robert Szacki

[#2] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #1

Jeśli przejmujesz system to musisz najpierw wyłączyć multitasking, przechować wartości rejestrów dotyczących przerwań itp., a także systemową view. Potem bawisz się po swojemu i przy wyjściu ustawiasz przechowywane wartości. Jeśli chcesz się bawić viewportami systemowo to polecam aminet i rkm w c lub w asm. Domyślam się, że posiadasz includy i autodoce do systemu. Na aminecie jest także masa źródeł z amigowych demek. Więc nie czekaj na dopowiedxi tylko chwytaj się do lektury.
[#3] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #1

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie. Czy na pewno musisz zabijać system ?

Mógłbyś rozwinąć tzw Twoje problemy bo ja nie do końca rozumiem o co chodzi.

Pozdrawiam

[#4] Re: Przejmowanie systemu

@cholok, post #2

Dziękuję za odpowiedź :D! Wypróbuję wyłączanie systemu przedstawione przez Ciebie i dam znać czy działa u mnie.

[#5] Re: Przejmowanie systemu

@asman, post #3

Chcę wyłączyć system bo zależy mi na szybkości (piszę grę czasu rzeczywistego). Podstawowym moim problemem jest wyłączenie Workbencha na czas trwania mojego programu

[#6] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #5

musisz zachowac kopie viewportu itp. caly startup w asm do tego jest gdzies na aminecie,nazwy niestety nie pamietam.

[#7] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #5

Znaczy, że piszesz tylko dla siebie i tylko na swój sprzęt?

[#8] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #5

A nie wystarczyloby ci SetTaskPri(FindTask(NULL), 120); ???

[#9] Re: Przejmowanie systemu

@Minniat, post #5

Witam

A próbowałeś wołać funkcję CloseWorkBench() ?

Spróbuj też wystartować amigę bez workbencha i z palca wklep twój program, powinno być szybciej. ( bo intuition swoje zżera - zarówno pamięć i czas ).

Trzeba by tez znaleźć te miejsca, które wyjadają czas i czy naprawdę są to miejsca gdzie używasz systemowych wywołań.

Proszę napisz mi czy piszesz tylko z systemem, czy hybrydowo , czy zamierzasz ubić wszystko i rzeźba w palu . Dzięki

Proszę napisz też więcej czego konkretnie używasz ( jakie systemowe procedury i co według ciebie jest za wolne ).

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.01.07 09:59
[#10] Re: Przejmowanie systemu

@asman, post #9

Dzięki wszystkim za pomoc!

Ostatecznie podjąłem decyzję nie wyłączać systemu, uruchamiam amigowe Screeny i wszystko chodzi bardzo szybko.

Pozdrawiam!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem