[#1] AmigaOne vs Pegasos
Posiadam od jakiegos czasu (krutkiego bo 2 lata) Amige1200 i sukcesywnie Ja rozbudowywuje (e603 170MHz, 64RAM, obudowa Elboksu, HD 80Gb, CDx52, OS3.9), ale z kazdym posilkiem apetyt rosnie. Stoje na rozdrozu (przed zakupem nowego sprzetu) patrzac na Pegasosa, a jednoczesnie zerkajac na AmigeOne. Tak poprostu nie wiem czym One sie ruznia poza nazwa, jak i nazwa systemu operacyjnego( i oczywiscie cena, bo jedna od drugiej jest drorzsza dwa razy--> Tylko dlatego bo ma w nazwie AMIGA?). Nie wiem jakie mają uciazliwosci a jakie maja plusy (nie zapominajcie tez o ruznicach). Pytanie kieruje do Was uzytkownikow bo Wy walczycie dzielnie z problemami jakie na was czychaja. Prosze nie odpisujcie "wejdz na ta stone ... i na tamta ... i jeszcze porownaj" bo nie stety mam ograniczony dostep do Neta. E-mail jest kumpla wiec nie najezdzajcie go z mego powodu! Z gory uprzejmie dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za Lamerstwo.
[#2] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kacper, post #1

Ja nie mam ani jednej, ani drugiej (choć gwoli szczerości sympatyzuję raczej z Pegazem), tak więc może zdanie "z boku": główną przyczyną wysokiej ceny AmigaOne jest właśnie sama nazwa. Technicznie trochę (nawet bardziej niż trochę) lepszy wydaje się PegazII od AmigiOne. Oba systemy (MOS i AmigaOS4) są podobne do siebie i podobnie rozchodzą się. Obydwa bazują na AmigaOS3, tak więc spora część zgodnego z systemem softu pójdzie na obydwu (część nie chce działać to na jednym, to na drugim), obydwa wprowadzają zmiany/rozszerzenia niezgodne z konkurencją, tak więc program MOS-only nie pójdzie na OS4 i vice versa. Podobna koncepcja działania i wspólne korzenie umożliwią zapewne wzajemną emulację tych systemów (dla MOS powstał już, na razie bardzo niedoskonały emulator OS4 - dla OS4 emulator MOS pewnie też powstanie, o ile komuś będzie się go chciało napisać). Obydwa systemy działają natywnie na PPC (obecnie G3 lub G4), dla zachowania zgodności ze starym oprogramowaniem obydwa mają emulator 68k. Obydwa systemy są tak samo niezgodne z niesystemowym oprogramowaniem dla starej Amigi (ale to raczej wina nowego zupełnie sprzętu), pozostaje UAE.
Jak na dziś chyba bardziej zaawansowany jest MOS, ale też powstawał znacznie dłużej od konkurenta. Ceny sprzętu znasz. Jak nie potrzebujesz nowej Ami już teraz, lepiej chyba jeszcze poczekać (sytuacja może się wyklaruje, a może i ceny spadną).
Czuję, że za chwilę będzie tu awantura. Spadam :D
[#3] Re: AmigaOne vs Pegasos

@wali7, post #2

tak jak wali7, też nie mam żadnej z nowych amigowych platform, lecz skłaniam się bardziej ku tej z Amigą w nazwie.
dlatego powiem, że warto tu dodać iż mimo że AOS4 powstawać zaczął później niż MOS, to w OS4 przeważają składniki natywne nad tymi emulowanymi. w MOSie te proporcje są odwrotne.
mówię o elementach czysto systemowych oraz tych z "najbliższej okolicy", uważanych powszechnie za dziś niezbędne, lub prawie niezbędne.
[#4] Re: AmigaOne vs Pegasos

@R-Tea, post #3

A jakie to skladniki OS4 ma natywne ktorych to MOS nie ma (pomijajac TCP/IP bo tu faktycznie bida jak narazie)?
[#5] Re: AmigaOne vs Pegasos

@R-Tea, post #3

to w OS4 przeważają składniki natywne nad tymi emulowanymi. w MOSie te proporcje są odwrotne.

Interesujące Waść rzeczy powiadasz, bardzo interesujące...

[#6] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kacper, post #1

...i oczywiscie cena, bo jedna od drugiej jest drorzsza dwa razy...

Ceny z niemieckiej Vesali:
MicroA1-C(750FX 800MHz), 256MB, R7000 (32MB), dźwięk 5.1 - 699,99
PegII(7447 1GHz) 512 MB, R7000 (64MB) - 694,90
[#7] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #6

A teraz popatrz na roznice sprzetowe... Po za tym, ze Pegasos jest
tanszy to masz wiecej pamieci, wiecej pamieci na karcie, to i karte
bez problemu wymienisz na lepsza, jesli bedziesz potrzebowal, pamiec
wymienisz...Normalnie jakbys porownywal A4000 z A1200...

[#8] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #6

> MicroA1-C(750FX 800MHz), 256MB, R7000 (32MB), dźwięk 5.1 - 699,99
> PegII(7447 1GHz) 512 MB, R7000 (64MB) - 694,90

Przed porównywaniem cen, powinieneś zauważyć, że procesor 750FX w uA1 to G3, a procesor 7447 w PegII to G4. Te 256MB w uA1 to SDRAM-133, a 512MB w PegII to dwa razy większy i dwa razy szybszy DDR-266.
[#9] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kaczus, post #7

... Po za tym, ze Pegasos jest tanszy

No jest tańszy, całe 5.09 euro.
A tak w ogóle, co to ma do rzeczy? Kacper napisał, że AOne dwa razy droższa to podałem ceny. A parametry podałem nawet przed ceną. To chyba umie sobie przeczytać?
[#10] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Marcin, post #8

..Przed porównywaniem cen, powinieneś zauważyć...

A co, nie zauważyłem skoro te parametry podałem?
[#11] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #9

Ale to jakbys podawal parametry roweru z marketu i roweru, ze tak
powiem firmowego, tyle ze w jakiejs promocji, dzieki czemu niewiele
roznia sie cena... to wogole inna klasa. A u masz uA1 z bardzo ubogim
wyposarzeniem i rozbudowanego duzo bardziej Pegasosa. Jak juz to
porownaj cene (niedostepnego za bardzo ostatnio) pegasosa z G3 a
najlepiej pegasosa 1 - bo to mniej wiecej odpowiednik A1... Nie
widzisz, ze o klase wyzszy typ jest praktycznie w tej samej cenie?
Ktos kto sie na tym nie zna i oznaczenie procesora mu nic nie mowi,
pomyslalby, ze roznica to tylko 200MHz... Wiec musze powiedziec, ze
starasz sie celowo wprowadzic w blad czytajacych.

[#12] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #9

Ale to jakbys podawal parametry roweru z marketu i roweru, ze tak
powiem firmowego, tyle ze w jakiejs promocji, dzieki czemu niewiele
roznia sie cena... to wogole inna klasa. A u masz uA1 z bardzo ubogim
wyposarzeniem i rozbudowanego duzo bardziej Pegasosa. Jak juz to
porownaj cene (niedostepnego za bardzo ostatnio) pegasosa z G3 a
najlepiej pegasosa 1 - bo to mniej wiecej odpowiednik A1... Nie
widzisz, ze o klase wyzszy typ jest praktycznie w tej samej cenie?
Ktos kto sie na tym nie zna i oznaczenie procesora mu nic nie mowi,
pomyslalby, ze roznica to tylko 200MHz... Wiec musze powiedziec, ze
starasz sie celowo wprowadzic w blad czytajacych.

[#13] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kaczus, post #12

Oczywiscie nie nalezy wierzyc w tego typu porownania. O 30% wyzej taktowane FSB i o conajmniej 30% szybszy procek t otylko 2 z kilku powodow, dla ktorych porownanie Pega 1 z A1 jest pozbawione sensu.
Gdy przed blisko rokiem pisalem o rzeczach ktore juz wowczas wydawaly sie oczywiste dla kazdego trzezwo myslacego czlowieka nie bedacego slepo wpatrzonym w motyla. Zostalem nazwany fanatasta snujacym swoje fanatyczne teorie. Dzis po oswiadczeniach MOSowych wlodarzy moje "fanatyczne teorie" staly sie cialem. Nie oczekuje oczywiscie zadnych przeprosin, az tak naiwny to nie jestem :)
Myslalem jednak ze pytania typu co kupic Pega czy AONE przejda juz do histori, jak widac sie mylilem. Gratulacje dla MOSTeamu za marketing, pewnie sam Bill G. bylby pozazdroscil.

[#14] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Mufa, post #13

Przede wszystkim na razie jeszcze nic nie jest wiadomo. Na razie jest
tak z mosem jak bylo z aos4 gdzies poltorej roku temu, czyli nic nie
wiadomo, brak oficjalnych informacji itp. czyli po prostu mos wrocil
do amigowej normalnosci, a w zasadzie nienormalnosci. Nie ma sie
oczywiscie z czego cieszyc, ale troche na wstrzymanie proponowalbym
jednak wziasc, dopóki nie wyjasni sie dokladnie co i jak z MOSem
bedzie dalej.Samo FSB o ktorym piszesz w tym przypadku nie robi takiej
roznicy jakosciowej, jak G3 i G4 - tu jest roznica i cenowa i
technologiczna. Pomijam twierdzenia, ze na plycie A1 nie ma bledow
itp, ktore lansowales razem z redaktorem K.B. Informacje o bezblednej
Artici i twierdzenie, ze plyta Pegasosa w przeciwienstwie do plyty A1
jest skopana i wykonana wręcz "chałupniczo". Sorry nie chcialem tego
wypominac, ale po Twoim zdaniu "a ne mowilem" inaczej sie nie da...

[#15] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kaczus, post #11

Co do procesorów. Ta "szatańska ilość" programów, które wykorzystują Altivec z G4 jest tak powalająca, że nie wspomniałem o tej różnicy. Nawet w świecie Maca przyznają, że Altivec nie jest bardzo często wykorzystywany w codziennym użytkowaniu. G3 (750FX) w MicroA1 to nie to samo słabiutkie G3(750CXe) co w Peg. Nie wspominasz też o ostatnich kłopotach w Genesi co też powinno raczej spowodować co najmniej wstrzymanie się z decyzją.
Musze więc powiedzieć, że starasz sie celowo wprowadzic w blad czytajacych.

PS. Podałem parametry i ceny, jakoś nie widzę w tym manipulacji. Dostępna jest tylko MicroA1-C, więc podaj mi konfigurację MicroA1-C tak, żeby była dwa razy droższa (tak napisał Kacper) od Pegaza (AOne musiałaby kosztować 1400 euro). Z takich słów można wnioskować ,że mając konkretną kwotę (np. 700 euro) na zakup, można tylko kupić Pegaza, a to nie prawda . Kupisz też MicroA1, w słabszej konfiguracji, ale kupisz.

To wszystko.

[#16] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #15

Wiesz co? Nie jestem się w stanie z tobą do końca zgodzić. Prawda - nieuregulowany status MOS w świetle ostatnich wydarzeń. Prawda - lepiej poczekać.
Ale podane przez ciebie porównania są bałamutne. Właśnie dlatego, że porównujesz ze sobą dwie zupełnie różne płyty wskazując na prawie równą ich cenę. G4 to nie jest G3, choćby nawet żaden program nie wykorzystywał Altiveca (a przecież i tak kilka wykorzystuje). DDR to nie SDR, o problemach z mostkiem południowym wolałbym się nie wypowiadać, bo obrosło to już masą mitów. Na koniec zostaje sprawa ilości dostępnych złącz PCI, co też nie jest obojętne. To nie są te same produkty, czy nawet podobne. Sprzętowo to rzeczywiście jest jak A1200 vs A4000 (różnica właśnie w procesorze i ilości slotów), a nie powiesz że były to te same komputery, z "niewiadomych powodów" sporo różniące się ceną. To tak jakbyś dawno temu (kto to pamięta?) zarekomendował komuś AtariST, bo jest sporo tańszy od A3000 (oba to 68k,.....). Trudno znaleźć analogię, bo przyznasz, że sytuacja gdy produkt technologicznie gorszy jest sporo droższy od lepszego jest zupełnie normalna. (chociaż ja wiem? magia nazwy to nie tylko Amiga, ale także Sony czy Volvo - nawet made by GM).
Tyle o sprzęcie.
Co do systemów, to na razie MOS jest bardziej zaawansowany niż OS4, choć OS4 teraz szybciej się rozwija (chyba) i na razie wydaje się mieć pewniejszą przyszłość niż MOS.
Podawajmy fakty, a nie manipulujmy nimi. Odpowiednio podając informacje można potwiedzić każdą tezę, ale nie o to nam chyba chodzi.
[#17] Re: AmigaOne vs Pegasos

@wali7, post #16

Jeszcze raz pytam. A co ja zrobiłem? Podałem fakty: typ procesora, ilość pamięci, karty graficzne, dźwięk i ceny. Nawet nie skomentowałem. Tylko suche fakty. To Wy wyczytujecie z tego (oryginalnego) postu rzeczy jakie wydaje Wam się, że chciałem napisać. Gdzie tam jest napisane, że to są takie same technicznie płyty?

Ostatni raz. Masz 700 euro i za te pieniądze możesz kupić słabszą MicroA1 lub PegII. Ale możesz kupić, nie musisz mieć (1400 euro) dwa razy więcej jak pisał Kacper, żeby stać się posiadaczem MicroA1.

Koniec.
[#18] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #17

Tyle, ze duzo taniej (jesli ci sie uda jeszcze dostac) kupujesz
Pegasosa z G3. Do niego mniej pamieci i gorsza karte i cena ci
drastycznie spada.... nie wiem czy to bedzie polowa tej ceny, ale na
pweno duzo taniej, po ile ostatnio chodzily Pegazy z G3??? nie po 300
Euro czasami?

[#19] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kaczus, post #18

LINK

750CXe (600MHz), goła płyta- 559,90 euro.
[#20] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Kaczus, post #18

Co do systemów, to na razie MOS jest bardziej zaawansowany niż OS4,

Sorry ale mozesz mi zdradzic na czym opierasz to stwierdzenie. To ze np. MiniQ ktory przez kilka lat najezdzal brutalnie na OS4.0 powiedzial po spotkaniu GGUA ze OS4.0 jest wciaz zacofany do MOSa, to chyba normalne. Chyba nikt nie oczekiwal ze powie OS4.0 rulez MOS suxx. To ze MDW, ktory na oczy nie widzial OS4.0 uwaza ze przejscie na ten system z MOSa byloby milowym krokiem do tylu, to tez normalne. Wiadomo przeciez z ktora strona sympatyzuje. Ja jednak widzialem tego "bardziej zaawansowanego" MOSa na Toronto Meeting i twierdze ze jesli MOS ma jakies przewagi nad OS4.0 to jest to tylko emulacja z JITem, ktora zapewne i tak trafi na twardziele zywklych userow A1 w ciagu najblizszych kilku tygodni.
Mi oczywiscie tez nie powinienes absolutnie wierzyc, w koncu tez pewnie nie jestem calkowicie neutralny. Proponuje wiec nie ufac "expertom" tylko udac sie na jedno z najblizszych spotkan GGUA i samemu sie przekonac, a potem ewentualnie formulowac opinie o wyzszosci jednego systemu nad drugim.

[#21] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Mufa, post #20

Gdzie mozna dostac namiary na spotkania GGUA.

[#22] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Mufa, post #20

Ja moge conajwyzej podejrzewac o zaawansowaniu prac, jak bardzo co
jest do przodu, a czego nie ma. Docieraja do mnie sprzeczne
informacje, no niestety wierzyc w slowa Amigosa za bardzo nie
zamierzam, bo juz pare razy byl autorem dziwnych oswiadczen, opierajac
sie na innych sprawozdaniach, wiem, ze system sie rozwija i byc moze
niedlugo dogoni mosa w wersji 1.4, tyle, ze nie wiem jak zdefiniowac w
tym wypadku slowo niedlugo i czy bedzie to wersja tylko dla testerow,
czy bardziej publiczna...

[#23] Re: AmigaOne vs Pegasos

@pini, post #10

Daj sobie na wstrzymanie. Niepotrzebnie się denerwujesz. Każdy widzi to, co chce widzieć. Ja rozumiem twoje intencje i pewnie parę innych osób też. Było pytanie, co lepiej kupić i jak rozumiem
podałeś porównanie najnowszych produktów. Moim zdaniem słusznie. W końcu użytkownik po porównaniu produktów może sam wyciągnąć wnioski odnośnie różnic, które w końcu były przecież podane. Krótko mówiąc widać gołym okiem tendencyjność niektórych wypowiedzi i wszystko się wokół tego kręci. Ile być stron nie napisał i tak będziesz posądzony o czarną magię, bo jesteś "nie po tej stronie". Szkoda słów i zdrowia.

Wali7 n.p. bardzo ładnie zaczął, lecz potem dał się ponieść fali, a szkoda...

Mufa nie zawsze jest obiektywny, ale przy takich najazdach wcale mu się nie dziwię. Podziwiam go za zapał do walki.

Wymieniłem te dwie osoby, ale nie ona tu najbardziej mieszają .

Nie chcę nikomu tłumaczyć tego, co widać gołym okiem, tylko zwrócić uwagę na odchodzenie od właściwego tematu przy każdej możliwej okazji.
Chyba nie po to jesteśmy razem (w jakimś zanesie przy Amidze), aby być oddzielnie...?

Życzę dobrze obydwu systemom, bo konkurencja wymusza postęp, który może być korzystny dla szarego człowieczka. Życzę im tak również dlatego, że nie jestem wredny i lubię, kiedy się coś nowego rozwija. Niezależnie, kto to robi. Jeśli może być lepiej, to niech sobie będzie, przecież od tego nie zrobi się gorzej. Postęp jest potrzebny i lepiej niech to będzie dowolna platforma amigopodobna, niż .... (wiadomo).

Sam osobiście jestem narazie zwolennikiem classica, ponieważ jeszcze za mało wiadomo. Narazie, taka naprawdę jeszcze nic się nie wyjaśniło w wystarczającym stopniu, a funkcja horągiewki jakoś nie jest mi bliska... (dochodzą jeszcze możliwości finansowe, ale to już moja sprawa, jak by na to nie patrzeć). Są w obydwu nowych systemach, rzeczy które mi się podobają, lub nie. Nie robię z tego jednak afery, co najwyżej mógłbym je n.p. pozbierać do kupy i zwrócić na nie uwagę innych osób. Na więcej oświadczeń w tym temacie bym się nie porywał. Prawdę mówiąc osobiście mam swój własny i zupełnie inny pogląd na kierunki rozwoju nowych systemów i platform, niż powszechnie spotykany w środowiskach konstrukcyjno-programistycznych. Cały rozwój nie przebiega w takim tempie, na jakie pozwala technologia i możliwości materiałowe. Wszystko przez to, że każdy chce to robić po swojemu, a nikogo nie stać na samodzielny krok milowy. Całą ogólną koncepcję cechuje brak pomysłów na nowe, lepsze rozwiązania. Ogólnie mówiąc nowym rozwiązaniom brakuje odrobiny polotu, jaki cechował zespół Jaya Minera w swoim czasie. Narazie to by było na tyle.

Pozdrawiam absolutnie wszystkich amigowców (we wszelkich odmianach) i do nikogo nie mam żalu, ani pretensji.
Wyraziłem tylko własne zdanie (żebyśmy się dobrze zrozumieli...)

Wyrażona wyżej opinia jest tylko moją prywatną.

Zapraszam wszystkich na: "warszawa.irc7.pl #amiga.rulez". Tam nikogo nie biją i o wszystkim można porozmawiać. Na pocieszenie dodam, że jakaś opozycja też się oczywiście znajdzie ,
ale bez opozycji nie ma o czym dyskutować.
(to oczywiście żart)

Gdyby ktoś miał jakieś pytania do mnie, to bywam dość częśto pod numerem GG 2750868.

Narazka mordki :)
[#24] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Mufa, post #20

Kurde poczytaj sobie.
nie ma zadnych sterow 3d , zadnego warpa...
zadnej emulacji warpos....

myslisz ze MDW bawi przesuwanie ikon?

[#25] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Seeker, post #23

Na rozluźnienie rozmowy pozdrawiam zwaśnione strony
Na nowej maturze którą pisałem dają 0 p za zmianę tematu...
Co za reforma
[#26] Re: AmigaOne vs Pegasos

@MróweK, post #25

wspolczuje. Moja dziewczyna zdaje ta mature....porabany kraj.

[#27] Re: AmigaOne vs Pegasos

@stefkos, post #24

Cos mi sie zdaje, ze niedlugo amigowcy sie wezma za lby miedzy soba, tak jak dawniej bylo miedzy amigowcami a grzybiarzami )
[#28] Re: AmigaOne vs Pegasos

@Rafal Dlugosz, post #27

Już się wzięli.
[#29] Re: AmigaOne vs Pegasos

@MróweK, post #25

Zadnego polotu.....

Oczywiscie mowie o maturze, a nie twojej wypowiedzi

Pozdro
[#30] Re: AmigaOne vs Pegasos

@wali7, post #28

Dokladnie.... Trudno byloby lepiej trafic w sedno :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem