[#1] Pozbywanie się SDL-a (m68k)
Witam,

czy ktoś posiada przykłady jak pozbyć się SDL-a z programu?

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 13:55:45
[#2] Re: Pozbywanie się SDL-a (m68k)

@jarrro, post #1

Podejrzewam, że nie ma takich ogólnych przykładów, bo wszystko zależy od sposobu w jaki napisany jest program. Ciężko mi sobie wyobrazić "przepis" na wyprucie SDLa z jakiegoś softu. Trzeba wziąć kod źródłowy, przeanalizować i zobaczyć jakie wywołania SDLa należy zastąpić jakimi wywołaniami natywnymi dla danego OS. Czasem może być to względnie proste, a czasem bardzo trudne.

[#3] Re: Pozbywanie się SDL-a (m68k)

@strim, post #2

Myśle, że na początku trzeba by było zastąpić funkcję odpowiedzialną za otwarcie okna, czyli SDL_SetVideoMode() na odpowiednik P96/CGX.
Potem można jechać dalej.
Czy tak ?

Ostatnia modyfikacja: 10.01.2011 14:18:58
[#4] Re: Pozbywanie się SDL-a (m68k)

@jarrro, post #1

Chyba nie znajdziesz takich przykładów a jeśli już to w drugą stronę. Generalnie są dwie drogi jakie przychodzą mi do głowy:

1. Napisanie wrappera wykorzystywaych funkcji SDL'a (w przypadku C) lub przeciążenie (w przypadku C++). Np w miejsce #include wstawiasz #include

A potem piszesz kod dla funkcji takich jak SDL_Init().

2. Usunięcie wszystkich odwołań do SDL'a i zastąpienie ich własnym kodem.

W obu przypadkach nakład pracy jest podobny zakładając że piszesz kod od zera.

[#5] Re: Pozbywanie się SDL-a (m68k)

@jarrro, post #3

Ogólnie tak, ale mam nadzieje, że rozumiesz, że w tym momencie wszystko przestanie działać (do momentu w którym zastąpisz już wszystkie funkcje).

[#6] Re: Pozbywanie się SDL-a (m68k)

@jarrro, post #1

Możesz poszukać oryginalych źródeł StarControl2, a później porównać z wersją SDL. Według mnie jest to najprostsza gra do przeportowania na Amigę 68K, gdyż używa Amigowych modułów (Protracker) i grafika jest w 320x200 lub 320x240. Tak więc przy dobrym porcie gra powinna działać już od 68030 i AGA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem