[#1] [HTML, MySQL] ramki i kodowanie znaków
Jak to jest z MySQL i PHP i kodowaniem polskich znaków gdy strona podzielona jest na ramki?
Mam stronę podzieloną na kilka ramek i na początku tag META z kodowaniem dałem tylko do pliku index.php, ale po zapisie i odczycie z bazy danych miałem krzaki zamiast polskich ogonków.
Kumpel powiedział mi, że tag meta z kodowaniem muszę dać do każdego pliku wczytywanego do ramki, więc tak zrobiłem. Mam teraz HTML HEAD i BODY w każdym takim pliku, ale to nic nie pomogło.
W PHPMyAdmin mam ustawione UTF8, charset w kodzie w każdym pliku też UTF8, w kodzie MySQL mam zaraz po połączeniu z bazą SET NAMES utf8. Nawet w edytorze wszystkie pliki zapisałem w tym kodowaniu, a na ekranie w tym, co wychodzi mi z bazy mam krzaki.

Ostatnia modyfikacja: 19.04.2011 10:14:22
[#2] Re: [HTML, MySQL] ramki i kodowanie znaków

@R-Tea, post #1

Nie wiem czy to coś pomoże, ale kodowanie można jeszcze ustawić w pliku .htaccess, np.
AddDefaultCharset ISO-8859-2
AddDefaultCharset UTF-8

[#3] Re: [HTML, MySQL] ramki i kodowanie znaków

@R-Tea, post #1

Po pierwsze - mamy 2011. Odkryto, ze ramki sa niebezpieczne i niewygodne dla uzytkownika gdzies w 2002.

Po drugie - kolega ma racje, ale to, ze masz UTF w kodzie i bazie, nie znaczy, ze DANE w bazie sa w UTF. Sprawdz.

[#4] Re: [HTML, MySQL] ramki i kodowanie znaków

@_arti, post #3

@ _arti
Po drugie - kolega ma racje, ale to, ze masz UTF w kodzie i bazie, nie znaczy, ze DANE w bazie sa w UTF. Sprawdz.

Racja :) Główne ustawienie bazy miałem na UTF, ale jak zajrzałem do poszczególnych tabel i pojedynczych kolumn, to każda kolumna była osobno ustawiona na iso-8859-2.
Dzięki za naprowadzenie. Już jest ok :)

Ostatnia modyfikacja: 23.04.2011 21:58:23
[#5] Re: [HTML, MySQL] ramki i kodowanie znaków

@R-Tea, post #1

Witam

Nie ma co brnąć w ślepy zaułek tylko natychmiast zrezygnować z frames :) na rzecz bloków (div).

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem