[#1] Edytor Amosa i czcionki ISO
Mam taki problem. Gdy użyłem standardu Amiga-PL i czcionek w tym standardzie to nie maiłem problemów z polskimi ogonkami w edytorze Amosa. Ale gdy przesiadłem się na iso-pl zarówno mapa klawiatury jak i fonty to już nie umiem zmusić Amosa do pisania po naszemu. Czy to się da jakoś obejść?

Benedykt Dziubałtowski

[#2] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Skoro dało się zrobić Amiga PL w Amosie to i ISO też się musi dać ;)
A jakie masz objawy nie "łykania" standartu ISO ?

Używałeś może takiego programu EditorConfig - coś mi świta że nim ustawiało się czcionki w edytorze ale ja to robiłem jakieś 15 lat temu ;)

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 21:47:00

Ostatnia modyfikacja: 19.07.2011 21:47:32
[#3] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@RAL, post #2

Krzaczki zamiast polskich łźńóą

Benedykt Dziubałtowski

[#4] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Proponuje zarzucic kompletnie polskie znaki w dziedzinie programowania.
Zrob to dla siebie i dla innych.
Z racji tego, ze standard jest taki, ze nie ma go wcale i jedni robia tak a drudzy inaczej, polskie znaki powinny zniknac z informatyki raz na zawsze bo wprowadzaja tylko balagan.

Jak zanalizujesz kilka programow "zrodlowych" z komentarzami, w ktorym wystepuja polskie "bukwy" to zrozumiesz dlaczego.

Tak wiec.. ZADNYCH POLSKICH ZNAKOW! OK
[#5] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@selur, post #4

Mi chodzi o używanie polskich liter w programie a nie w komentarzach.

Print "Podaj pierwszą liczbę"

o to ;)

Benedykt Dziubałtowski

[#6] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@selur, post #4

he he pierwszy raz sie zgadzam z selurem :) OK

[#7] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

I jak udało się spolonizować Amosa po isowemu ?

[#8] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@RAL, post #7

Ja go nie chce polonizować chodzi mi o to aby komunikaty w programie pisać po naszemu.

Benedykt Dziubałtowski

[#9] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Spoko, nie miałem na myśli lokalizacji tylko mozliwość uzycia polskich czcionek.
Przeglądając swojego hadeka w katalogu z amosem znalazłem jeszcze program interpreter_Config.amos może uruchomienie go pozwoli coś zmienić ?

[#10] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@RAL, post #9

Podeślij jak możesz. Mój mail to:

nieletni(at)ok****.pl

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Oki podeślę. Programy te powinny być jednak w katalogu tutorials albo coś podobnego. Poprzeglądaj miejsce gdzie masz amosa jakimś filemanagerem.

[#12] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@RAL, post #9

Nie zmieni. AMOS używa topaz.font, ale rozumiem, że po przejściu na ISO spatchowano też czcionki w romie, analogicznie jak przy AmigaPL.
[#13] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@selur, post #4

ale chrzanisz głupoty ...
zamiast dać dobrą radę która ma ręce i nogi, piszesz takie rzeczy ...
chce się dobrze programować i tworzyć kod który potem ma ktoś oglądać to komentarze w kodzie pisze się po angielsku
a do polskich i innych znaków na ekranie, używa się lokalizacji ... no ale Amos chyba nie obsługuje od kopa ich (ale mogę się mylić) ...
dlatego właśnie C/C++ było by lepsze by korzystać z takich "dobrodziejstw" i z tego co daje system operacyjny, a nie tylko sam hardware

[#14] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Rafael/ARMO, post #13

Ok. gdzie znajdę edytor do C++? Rozumie, ze w takim edytorze z C++ nie ma już takich problemów jak w amosowym?

Benedykt Dziubałtowski

[#15] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Mi chodzi o używanie polskich liter w programie a nie w komentarzach.

A czy to ma jakies znaczenie w AMOSowych programach, jakiego kodowania bedziesz uzywal, chodzi wylacznie o wyswietlenie polskich znakow w komunikatach, a czy beda kodowane w iso,amiga pl... czy jakims wlasnym formacie jest w zasadzie malo istotne, dla pewnosci mozesz zawsze dolaczyc do programu wlasciwa czcionke ?.

Pzdr.

[#16] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@1989, post #15

Oto właśnie chodzi. Mam w systemie ustawione polski czcionki iso, mapa klawiatury to też iso a w Edytorze amosa polskich znaków brak. Nie wiem jak przestawić czcionkę z topaz na topazios.

Benedykt Dziubałtowski

[#17] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

A masz podmieniony ROMowy Topaz na ISO - czasami się o tym zapomina (jak się okazuje ja też o tym zapomniałem). Wiele programów potrafi podstawić własną czcionkę pod Topaza - np. MCP.

[#18] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

a w konfiguracji amosa nie da sie tego zrobic ?

[#19] Re: Edytor Amosa i czcionki ISO

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Nie chodzi o jakiś edytor C++. Chodzi o edytor ogólnie do tekstu obsługujący różne kodowanie pliku. Ja polecam GoldED.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem