Forum » AROS
[#1] Czy warto zainstalować?
Po przeniesieniu serwera teleinfo.pb.edu.pl na Efikę, z powrotem odzyskałem swojego prywatnego peceta. Stąd pytanie, czy warto zainstalować na nim AROS-a, cóż parametry ma nienadzwyczajne. Zaznaczam, że nie potrzebuję na tym komputerze żadnego Windowsa ani innego systemu, AROS byłby jedynym systemem tam zainstalowanym. A oto parametry sprzętu:

Procesor Pentium 3, 550 MHz.
Płyta najprawdopodobniej Procomp BVD2A.
Mostek północny VIA 82C596B.
128 MB RAM.
Dysk twardy 8 GB.
Grafika w tej chwili S3 Trio 64 , ale mogę zamienić na coś innego w miarę niedrogiego.
Sieciówka aktualnie 3Com905B na PCI, też mogę zamienić (RTL 8139?)
Mysz i klawiatura PS/2.
Slot AGP jakiś dziwny (bez klucza), nie testowałem...
5 x PCI.
2 x ISA .
Brak dźwięku na płycie (sugestie co do karty?).

[#2] Re: Czy warto zainstalować?

@Grzegorz Kraszewski, post #1

Odpal sobie płytkę LiveCD i będziesz wiedział jak chodzi na Twoim konfigu. Ale nie powinno być źle. Dźwięk myśle, że najlepiej jakiś SoundBlaster 128 PCI. Powodzenia!

[#3] Re: Czy warto zainstalować?

@JaCoP, post #2

No i grafika na chipsecie NVidia wskazana.

[#4] Re: Czy warto zainstalować?

Po przeniesieniu serwera teleinfo.pb.edu.pl na Efikę
wow! :)

Jeśli chodzi o pytanie dot konfigu to:

Na podanym PC szybkość będzie zadowalająca (ja miałem kiedyś AROSa na PIII 450 i śmigało a teraz chcę przenieść instalację na PII 400 bo jest cichszy od używanego obecnie Durona). Zalecam jednak od razu zahaszowanie instrukcji uruchamiającej AmiStart jeśli będziesz używał najnowszej dystrybucji AROSMax, bo strasznie spowalnia system.

Ilość RAM taka jak u mnie - wystarczy...

Dysk wystarczy na długo :), chyba, że jesteś miłośnikiem empetrójek ;)

Ta GFX pozwoli Ci na pracę z 800*600, jak masz wyższe wymagania polecam nVidię lub Radeona, które pozwalają na zmianę rozdzielczości z poziomu systemu na wyższe.

Sieciówka zdecydowanie jakiś używany RTL.

Karta muzyczna SBLive!
[#5] Re: Czy warto zainstalować?

@FOrest, post #4

A jak przebiega sam proces instalacji? Pewnie muszę mieć w tym kompie CD-ROM na czas instalacji, ale mam nadzieję, że później mogę go już usunąć. Chciałbym uniknąć zbędnego zakupu, a na czas instalacji mogę napęd podebrać z innego komputera.

[#6] Re: Czy warto zainstalować?

To dlatego przez jakiś czas nie było dostępu do strony Total Amiga PL.
A tak na marginesie to od czasu przeniesienia na tej stronie są nieprawidłowo wyświetlane polskie litery. Sprawdzałem zarówno na przeglądarce Camino jak i Safari (obie MacOS X).

[#7] Re: Czy warto zainstalować?

@amigafan, post #6

są nieprawidłowo wyświetlane polskie litery

Owszem, ale już się uporaliśmy z tym problemem, z tym, że najprawdopodobniej cała baza znajdzie się w innym miejscu, jako że mój udział w powstawaniu TA PL znacznie się zmniejszy. Jest to kwestia najbliższych kilku dni i będzie można pracować dalej.

[#8] Re: Czy warto zainstalować?

@amigafan, post #6

U mnie pod MacOS-em w Safari i Firefox-ie wszystko jest ok...

[#9] Re: Czy warto zainstalować?

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Tak, musisz mieć napęd CD. Proces instalacji opisałem dość szczegółowo tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=13&i=278&t=278

Przygotowanie dysku niezależnie od dystrybucji musisz zrobić przy pomocy HDToolbox (punkty 2-8) bo Instalator systemu w tym zakresie nie działa prawidłowo.
Reszta (jeśli instalujesz AROMax) to odpalenie skryptu z S:Install.
[#10] Re: Czy warto zainstalować?

Moim zdaniem nie ma większego sensu instalować na PieCu AROSa jako jedyny system na dłuższy okres czasu...
U mnie AROS wiesza się dosłownie co chwilę (przy byle porostej czynności jak np. zmiana podkładu w oknach). Na sterowniku NVidia latają mi po ekranie kolorowe szumy, działa VESA na mniej niż 1280x1024, dosyć powoli.
Uważam, że jest dostępnych tylko kilka programów o małej ilości zastosowań.
System jest jeszcze w zbyt wczesnej fazie rozwoju. Można pooglądać, pobawić się... albo, co chyba najoczywistsze: napisać/przeportować na niego jakiś program. Używanie jako głównego systemu moim zdaniem odpada.
[#11] Re: Czy warto zainstalować?

@Mario, post #10

Grzegorz raczej nie zamierza zastąpić Pegasosa z MorphOSem pecetem z AROSem :)
Jak się wypowiedział nie odczuwa także braku innych systemów x86.
Jeśli dobrze się domyślam dla jego potrzeb faza rozwoju AROSa też nie ma dużego znaczenia... :)
[#12] Re: Czy warto zainstalować?

@Mario, post #10

Używanie jako głównego systemu moim zdaniem odpada.

AROS na tym sprzęcie będzie piątym moim systemem, po MorphOS-ie na Pegu 2, Linuksie na tymże Pegasosie, Linuksie na Efice i MorphOS-ie na drugiej Efice. Oprócz tego w pracy mam służbowego pc z Windows XP.

U mnie AROS wiesza się dosłownie co chwilę

Wersja 'hosted' na Linuksie PPC była dość stabilna.

Można pooglądać, pobawić się... albo, co chyba najoczywistsze: napisać/przeportować na niego jakiś program.

Właśnie...

[#13] Re: Czy warto zainstalować?

@Grzegorz Kraszewski, post #12

Linuksie na Efice i MorphOS-ie na drugiej Efice

To już masz dwie Efiki? widzę że warunki u Ciebie są wyjątkowo sprzyjające rozmnażaniu ;)

[#14] Re: Czy warto zainstalować?

@alpine, post #13

Krashan odrazu dostał dwie efiki :)

[#15] Re: Czy warto zainstalować?

@FOrest, post #11

Nie pisałem o zastępowaniu niczego.
Nie wiem tylko czy jest sens trzymać kolejną obudowę tylko po to. ;)
Oczywiście wyraziłem tylko własne zdanie (zaznaczyłem to już wcześniej).
Jeżeli chciałbym pisać program pod AROSa raczej użyłbym do jego odpalenia trybu cokolwiek-hosted. Wtedy miałbym w miarę stabilne i wygodne warunki do kodowania "na zewnątrz" AROSa.
[#16] Re: Czy warto zainstalować?

@Mario, post #15

czy jest sens trzymać kolejną obudowę tylko po to

Komp i tak stoi w pracy.

Jeżeli chciałbym pisać program pod AROSa raczej użyłbym do jego odpalenia trybu cokolwiek-hosted. Wtedy miałbym w miarę stabilne i wygodne warunki do kodowania "na zewnątrz" AROSa.

Na takim sprzęcie hosted to tylko niepotrzebne spowolnienie. A i tak głównym systemem developerskim jest dla mnie MOS i tam mam stabilne i wygodne warunki do kodowania.

[#17] Re: Czy warto zainstalować?

@Grzegorz Kraszewski, post #16

próbowałeś na efice odpalić arosa hosted?
[#18] Re: Czy warto zainstalować?

@Mario, post #15

Nie wiem tylko czy jest sens trzymać kolejną obudowę

Ale przeciez to jest piekne. Popatrz, u mnie np. na starym IBM leci jakis DivX, na Ami odpalony jest AmiGG, a na drugiej Ami (obserwujac jednoczesnie film i GG), gram w jakas stara gierke w PALu lub emulatorze. Zycie jest piekne ;)
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem