[#1] a1200 i rozne revizje
ludziska jaka jest najlepsza wersja plyt a1200 i gdzie moge ewentualna wyzszosc ktorejs wersji potwierdzic w necie?

[#2] Re: a1200 i rozne revizje

@grzes_zab, post #1

Opinie są różne, najwięcej głosów mówi że rev 2B jest najlepszy inni (ci któży używają płyt ZORRO zwłaszcza III) mówią że rev 1D4. Ja mam obie i nie widzę różnicy, poza tym, że rev 1D4 nie ma stałej płytki do podłączania myszki tylko gniazdko z przewodem i w mojej obudowie Infinitiv byłoby ją wprost ciężko umocować.
[#3] Re: a1200 i rozne revizje

@grzes_zab, post #1

1d4.1 czy jakos tak... moja miala zielony kabelek miedzy kosciami AGA
[#4] Re: a1200 i rozne revizje

@Brodek, post #3

Najlepsza? Nie wiem. Ale nie polecam 1D.1 jeśli chcesz używać karty Apollo 1240 - poprostu nie działa z tą płytą.

Przy okazji pytanie: jak to jest z tymi wersjami płyt? Teoretycznie każda nowsza powinna być lepsza od poprzednich (poprawione błedy itp.) Tymczasem w A1200 Escomu była płyta 1D.4, czyli (wg numeracji) starsza od 2B stosowanej jeszcze przez Commodore'a. Dlaczego?

[#5] Re: a1200 i rozne revizje

@PopoCop, post #4

nie zgadzam się z kolegą. mam płytę rev.1D1 i kartę Apollo 040, wszystko śmiga aż miło, może miałeś jakąś walniętą płytę, u mnie wszystko działa, przeczytaj w moim opisie co mam na tej płycie. greetz :D :D :D

[#6] Re: a1200 i rozne revizje

@arielcpu, post #5

U mnie było tak: kupiłem Apolla 1240, zamontowałem - nie działał (co chwila zwiechy). Odesłałem do Elboxu, sprawdzili, karta sprawna.
Zapytałem ludzi na ircu i otrzymałem odpowiedź, że Apollo nie działa z płytą 1d.1. Rozkreciłem komputer i sprawdziłem wersje płyty - 1d.1
Potem jeszcze czytałem w jakimś diskmagu artykuł o Apollo i była tam ta sama uwaga - nie działa z 1d.1

[#7] Re: a1200 i rozne revizje

@PopoCop, post #4

Miałem dwie Amigi z płytą 1D1 i dwie karty Apollo 1240/40Mhz, w tym jedna ze scsi i wszystko mi działało ok (obydwie miały dodatkowy bank pamięci).
Dodam też, że obydwie chodziły mi ze slotami Zorro IV Elboxu (z tym, że bez problemu działał mi CyberVision 64/3D z kickiem 3.1) oraz Zorro II Micronica (wersja 5.44), ale tu mi CV64/3D chodziło jedynie z kickiem 3.0.
[#8] Re: a1200 i rozne revizje

@Mike, post #7

w tym jedna ze scsi i wszystko mi działało ok

Powiedz coś więcej o tym scsi na Apollo, czy działało jakiekolwiek urządzenie z tym. Z tego co mi wiadomo to te scsi u nikogo nie działało.
[#9] Re: a1200 i rozne revizje

@PopoCop, post #6

Witam u mnie Apollo 1260/50 dzialaloz plytam 1d1 Zorro II cgx64/3d
pod systemem 3.0, 3.1, 3.5,i teraz 3.9 az padla mi karta graficzna teraz mam plyte 2b ? i mediatora Voodo3 i jakiegos sundblastera i apollo dziala dobrze moze tylko system graficzny wolabym inny no coz jest jaki jest
[#10] Re: a1200 i rozne revizje

@Sylwester, post #8

Ktos pisal o niekompletnej liscie rozkazow kontrolera.
W efekcie nie zadzialaja HD, powinny dzialac skanery.
[#11] Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@Radoslaw, post #10

Jakie macie wersje płyty gł??
Chciałbym się dowiedzieć czy BPPC dobrze współpracuje z 1D.1(bo ja taką mam).

P.S. Bardzo dziwnie sie zachowuje, Amiga nie zawsze startuje, zwiesza się czasmia, ale chyba najciekawsze jest to że po zainstalowaniu cgx4 i update dla bv mam logo cgx4 na ekranie bv, a na aga mam system, przy próbie wejścia na dysk twardy mam dosłownie wielkie bum w ekranie aga(wszędzie śmieci) potem przelatują kolorowe paski i czarny ekran się robi, wszystko dzieje się w czasie krótszym jak sekunda, a obraz na bv dalej się nie zmienia(logo cgx4).
Ktoś może wie o co chodzi??

[#12] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@arti4-92, post #11

Ja mam 1d4.

1d1 też mam, ale nie używam, chyba nie była do końca dopracowana, patrząc na te mostki z przewodów.

[#13] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@Hubez, post #12

ta 1d.1 dobrze działa ci z bppc?

[#14] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@arti4-92, post #13

nie wiem, bo nie mam bppc ;p

Myślałem, że ogólnie pytasz o płyty główne, z 1d4 jestem zadowolony.

[#15] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@Hubez, post #14

a no to ja 1d.1 też byłem zadowolony, do czasu kiedy wsadziłem bppc :P

[#16] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@arti4-92, post #15

a klawiature masz juz sprawna?

[#17] Re: a1200 i rozne revizje

@grzes_zab, post #1

U siebie mam 1d4 - mialem w niej karte GVP z 030 i byla super stabilna, zadnych przygod. Pozniej mialem Apollo 040@33 i byla super stabilna, zadnych przygod (dekstop z przerobkami zasilania). Teraz jest rozbebeszona i czeka na 060...
[#18] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@arti4-92, post #11

BPPC dziala ze wszystkimi plytami, ale czesc z nich nie daje rady zasilic calosci po dolaczeniu BV. Podlaczyles dodatkowe zasilanie do wejscia stacji dyskow?
[#19] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

mam interfejs kawki.

[#20] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@Andrzej Drozd, post #18

Doprowadziłem dodatkowe zasilanie do gniazda fdd, dodatkowe zasilanie do bppc i dodatkowe zasilanie do bv.

[#21] Re: Pytanie do posiadaczy bppc+bv

@arti4-92, post #20

Nie za duzo tego? W instrukcji obslugi jest tylko mowa o gniezdzie ffd.
[#22] Re: a1200 i rozne revizje

@PopoCop, post #4

"Tymczasem w A1200 Escomu była płyta 1D.4, czyli (wg numeracji) starsza od 2B stosowanej jeszcze przez Commodore'a. "

No to mam niespodziankę bo w mojej A1200 by Commodore siedzi 1D.4 a w oryginale z Escomu 2B. Wykluczam podmiankę. W Escomoweskiej osobiście ściągałem plomby.

Pozdrawiam.
Sebastian Rolek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem