[#1] Wysyłanie i odbieranie obrazków
Mam problem, jak chcę wysłać komuś zdjęcie - opcja wyślij obrazek, to nie mam problemów (oczywiście po przeskalowaniu go do wymaganej wielkości), natomiast jak ktoś mi przysyła, to u niego został wysłany, a u mnie nie pojawia się nic. Mam ustawione przyjmuj wiadomości graficzne i ustawioną odpowiednią wielkość limitową. Czy to uroda AmiGG, czy coś jeszcze trzeba ustwić?
I drugi problem, jak chcę wysłać jakiś plik za pomocą opcji - wyślij plik, to pojawia się okienko informujące o błędzie, a następnie AmiGG zawiesza się i system.

[#2] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #1

Stawiałbym na niewłaściwy rozmiar tychże obrazków...

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 21:33
[#3] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@5h00n4y, post #2

Rzomiar odpowiedni, bo dostałem je inną drogą i nie przekraczały 30kb, a limit mam ustawiony na 200 kb.

[#4] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #3

w poprzednich wersjach wysyłanie i odbieranie obrazków działało mi bez problemu w obie strony. trzeba było być również dostępnym jak przy przesyłaniu plików.
[#5] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@QkiZ, post #4

Trzeba być dostępnym, bo inaczej opcja wyślij obrazek jest nieaktywna. Ja mogłem wysłać zdjęcie i doszło (na GG widowsowe), a sam nie otrzymałem. Pojawiło się puste pole, tak jakby ktoś wysłał wiadomość, a nie napisał ani jednej litery.
Dodam jeszcze, że mam AmiGG na MOSie.

Ostatnia modyfikacja: 11.02.08 11:36
[#6] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #5

Zgłaszałem ten problem autorowi już bardzo dawno temu i niestety nadal jest to samo. Też tak mam jak opisujesz, mam klasyka i OS3.9.
Ale sprawdź folder downloaded_images powinien tam być ten obrazek.
[#7] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@TomK, post #6

U mnie nie mam takiego katalogu. Czy trzeba go stworzyć, aby pojawiały się tam zdjęcia?

[#8] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #7

Nie. Pojawi się sam jak AmiGG odbierze jakąś grafikę.

[#9] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@TomK, post #6

Jestem w stanie poprawić te błędy, które jestem w stanie u siebie zreprodukować...

[#10] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #8

To u mnie pobrał grafikę, a nie pojawił się ten katalog. A wysłane zostało zdjęcie ze 4 razy i na windowsowym GG było wskazane, że grafika została poprawnie wysłana. Jak uruchomiłem GG na innym systemie, to odebrałem tę gafikę poprawnie. Może coś nie ustawiłem tak jak trzeba.
W sumie mi nie przeszkadza jak grafika trafi do tego katalogu, a nie pojawi się w okienku. Ale aby trafiła, gdyż nie chcę uruchamiać innych systemów.

[#11] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #10

Jeśli grafika nie jest wyświetlana, a pojawia się fizycznie w tym katalogu, to masz problem z datatypami, ponieważ do wyświetlania tej grafiki używany jest multiview.

[#12] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #11

Mam MOSa i wszystkie datatypy powinny być porawne, gdyż wszystko w systemie wyświetla się poprawnie. Natomiast piszę, że nie tworzy mi się ten katalog! choć grafika jest wysyłana.
Mam ustawione: Przyjmuj wiadomości graficzne i limit mam ustawiony na 200kb. Grafika mi przesyłana miała 29 kb, więc tu nie powinno być ograniczenia.
Czy coś jeszcze powinno być ustawione oprócz tego przyjmowania wiadomości graficznych? Czy polonizator z wcześniejszej wersji, który częściowo spolszcza Amigg może mieć wpływ na to?

[#13] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #12

Nic nie musi być dodatkowo ustawiane. Spolszczenie z poprzedniej wersji może nie działać do końca poprawnie swoją drogą.
Jak zwykle w takich przypadkach jałowe dywagowanie nic nie daje, wszystko co powinno jest w logu.

[#14] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #13

Nie działa. Ustawiłem sobie GG na dwóch komputerach i jak wysyłam na AmiGG grafikę, to jej nie ma i katalog taki też się nie pojawia. Z AmiGG idzie dobrze, ale w oknie rozmowy nie mam tego pliku graficznego.

[#15] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #14

j/w o logu.

[#16] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #15

Wywaliłem lokale i nadal jest to samo.

[#17] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #16

Pisałem że lokale mogą nie działać prawidłowo, a nie że mogą wpływać na działanie przesyłania obrazków.

[#18] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #17

Lokale sprawdziłem na wszelki wypadek.
Natomiast popatrzyłem i wydaje mi się, że mam co trzeba. Co musi być, aby były poprawie wyświetlane grafiki w oknie po ich przesłaniu, co za to odpowiada? Mam MOSa, więc datatypy są standartowe i wszystkie potrzebne, biblioteki i klasy MUI są też, MultiView też jest tam gdzie trzeba.

[#19] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #18

Jeśli faktycznie "wszystko" masz, to musisz mieć tylko grafikę do odebrania. Jeśli nie działa, to log. Tyle.

[#20] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #19

Gdzie tworzy loga?

[#21] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #20

Na mosie - tam gdzie mos. W górnym menu w amigg trzeba dodatkowo włączyć.

[#22] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #21

Dobrze myślę: włączyłem tryb debugowania w menu górnym AmiGG. Powinien utworzyć plik, (tak?) w którym będą opisane operacje. Gdzie tworzy taki plik?
A co trzeba zaznaczyć w MOSie?

Ostatnia modyfikacja: 13.02.08 12:00
[#23] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #22

Nie tworzy się zaden plik. Amigg debuguje tam, gdzie mos - do debuglogu, dostępnego przez getramdebuglog.

[#24] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@MinisterQ, post #11

Wybacz, ale tu bym się z Tobą kłócił. Jak dwuklkinę potem na taki plik ściągnięty do download_images to mi go Multiview pięknie wyświetla. Więc czemu nie wyświetla go w AmiGG??
[#25] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@TomK, post #24

Cóż. Pewnie jakiś błąd. ;)

[#26] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@TomK, post #24

Tak, tylko mi nawet nie tworzy tego katalogu download_images.

[#27] Re: Wysyłanie i odbieranie obrazków

@AS, post #26

Postawiłem nową wersję 44.12 i co ciekawe, jak wysłałem obrazek, to jeden raz mi się otworzył ślicznie w okienku i powstał katalog download_images. No i oczywiście ten obrazek tam się pojawił. Jednak już więcej to się nie powtórzyło, następne obrazki już się nie otwierały i nie pojawiają się w tym katalogu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem