[#1] Stabilność AmiGG pod OS4.0
Hej

Uzywam AmiGG v0.44.13 na OS4 zainstalowanym na A1200. Chcialem zapytac sie uzytkownikow OS4 jak u Was jest ze stabilnoscia AmiGG

U mnie kiepsko. Podczas uruchamiania AmiGG jest wiecej przypadkow, ze wyskoczy Grim Reaper niz prawidlowego uruchomienia AmiGG. Teraz, np. wyskoczyl blad:
Guru Meditation: 80000007
Zadanie 0x................ AmiGG_OS4
wygenerowalo blad typu program
pod adresem 0x.............
Czerwona strefa nie zostala uszkodzona
Wskaznik stosu miesci sie w zakresie

Co ciekawe AmiGG_m68k emulowane jakby czesciej dzialalo prawidlowo.
[#2] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@rjack, post #1

U mnie dziala stabilnie, pod warunkiem ze mam wylaczone emotikonki (chodzi chyba o jakis systemowy problem z animgif).

Druga sprawa to musisz dobrac odpowiednie klasy MUI. Czyli zasada taka sama jak na AOS3 lub MOSie. Jakby co to wysle ci moje.

Ja juz dosc dawno temu wylaczylem emotikonki i podmienilem klasy MUI. Najwiecej problemu robi chyba NList. Nie sprawdzilem jeszcze jednak jak beda dzialac emotikonki z nowymi klasami. Za bardzo przyzwyczailem sie do bezawaryjnosci, no ale chyba juz czas pozawieszac AmiGG.
[#3] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@Andrzej Drozd, post #2

A jakie NList trzeba mieć? Ja mam zawsze najnowsze i nie zauważyłem problemów ze stabilnością AmiGG (MOS 2.1, Pegasos2).

[#4] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@MDW, post #3

Ja mam najnowsze dla AOS4. Chodzi mi ogolnie o NList. Swojego czasu ta klasa niezle mieszala takze w Yamie
[#5] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@rjack, post #1

Niestety AmiGG tak lubi działać na OS4.0. Klikaj na ignoruj błędy DSI czy jakoś tak pozwala to program w miarę normalnie używać.
[#6] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@Andrzej Drozd, post #2

Ja bym powiedział że problem jest z obsługą datatypów. Często mam problemy przy wysyłaniu sms na orange, gdy ma wyskoczyć okienko z obrazkiem z kodem, a przecież ten obrazek jest statyczny.
[#7] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@TomK, post #6

Wlasnie wyslalem SMSa. Wyskoczyl mi obrazek z kodem i wszystko poszlo OK.

Sprobuj zrobic tak jak ja - wylacz aktualnie calkowicie emotikonki i zobacz co sie dzieje.
[#8] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@Andrzej Drozd, post #7

Mogę to spróbować ale problem z AmiGG jest bardzo dziwny. Ten program potrafi raz działać dobrze a raz walić błędami raz za razem, np włączam go jako pierwszy po włączeniu kompa i tak są dni że jest OK a są dni że wali "grimami" raz za razem. Dlaczego, czasami mam wrażenie że faktycznie w tym programie jest jakiś "kod" i np. w dni parzyste działa OK a w dni nieparzyste szaleje Po prostu te błędny są losowe 5 razy wyślesz sms na orange bez problemu a potem 3 razy pod rząd grimuje.
[#9] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@Andrzej Drozd, post #2

Chcialem wykonac teraz na szybko skrypt dolaczony do archiwum z AmiGG, a napisany przez Grxmrx. Pod OS4 jednak nie dziala.
Mam najnowsze klasy MUI wymagane przez YAM-a 2.5 w wersji stabilnej.

Np. NList.mcc mam 20.121 w wersji na OS4. YAM na najnowszych klasach na moim konfigu dziala dobrze bez grimmowania.

Jak cos zglosze sie do Ciebie Andrzeju o wersje Twoich klas.
[#10] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@TomK, post #8

Problem z AmiGG pod OS4 polega(ł) przede wszystkim na tym, iż zbyt mało osób testowało go na tym systemie. W praktyce dostawałem raporty tylko od Szamana i Nowara - a to trochę mało, zwłaszcza w obliczu różnorodności amisystemów, ich konfiguracji i wersji różnych składników. Poza tym nie zawsze obaj mieli czas wtedy gdy ja - testy się rozwlekały w czasie, i między innymi dlatego nie wszystko zostało poprawione.
Do odpowiedniego testowania takiego programu potrzeba albo dyspozycyjnego testera, który niejednokrotnie musiałby uruchamiać kilka betek w ciągu dnia, albo maszyny z systemem.

[#11] Re: Stabilność AmiGG pod OS4.0

@TomK, post #8

Mogę to spróbować ale problem z AmiGG jest bardzo dziwny.

W takim razie zrob to. Jezeli pomoze, to bedzie nas dwoch ktorym cos psuja emotikonki, a wlasciwie cos w systemie z tym zwiazanego. Jezeli nie pomoze, to koniecznie zainstaluj te klasy MUI ktore ja mam.

PS. Caly czas zaznaczam ze jeszcze nie zalaczylem emotikonek gdy prawie w jednym czasie je wylaczylem i updejtnalem klasy MUI.

PS. Druga sprawa, to wlasnie taka o ktorej wspomnial MiniQ. Bug raporty ma tylko od dwoch osob, a ja wlasciwie duzo dowiedzialem sie na temat OS4 od Szamana, czyli byc moze celowo lub nie, wyeleminowalem pewne bledy, ktore ujawaniaja sie tylko na Waszych konfiguracjach. Slijcie bug raporty (debug==>sashimi==>pliktekstowy/ lub grim reapera), to bedzie coraz lepiej. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem