[#1] GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...
Wpadłem na Wrzucie na ta wiadomość. Warto poinformować bo możliwe ze dotyczy także nas...

http://www.wykop.pl/ramka/271521/gadugadu-blokuje-wysylanie-wiadomosci-do-starszych-wersji-gg-niz-10
[#2] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #1

To niepokojące, faktycznie czasami dziwne jest, że piszę do kogoś, a wiadomości giną, obojętnie czy jest to AmiGG na MorphOS-ie czy Kadu na Linuxie (nie próbowałem ostatniej wersji rc1).

[#3] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@grxmrx, post #2

Jak słusznie piszą ludzie na wykopie i co można z internetu wyczytać problem może wynika z braku obsługi nowej puli numerów gg. Czy ten problem dotyczy też AmiGG? Teraz nie mam jak sprawdzić.

Nowe wersje libgadu posiadają już obsługę nowego protokołu:
http://toxygen.net/libgadu/releases/1.9.0-rc2.html

[#4] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #1

Mam na XP nowe GG w wersji 10102, uzywam go z drugim numerem GG. Sluzy mi do komunikacji z podstawowym numerem GG, na Ami, wlasnie z AmiGG (glownie do podsylania sobie linkow z jednego kompa na drugi). Nie zauwazylem zadnych problemow.

Ale skad oni wytrzasli wersje 10353, to ja nie wiem, moze to jakas niepubliczna beta albo jakiegos wirusa zaciagneli ;)

DODANE: A, i jeszcze poleca ktos Tlena. Czyli konkurencja jaja sobie robi? ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.12.2009 13:36:19
[#5] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #1

Ja mam podobny problem, może nie dokońca taki sam ale korzystając na Ami z Gadami mogę rozmawiać tylko z klilkoma osobami, pozotałe nie otrzymują moich wiadomości gdy ja natomiast od nich dostaje...

[#6] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #1

Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale tak sobie jeszcze pomyślałem, że rozsiewanie po internecie tego typu informacji (które trudno zwerfikować) to mogą być po prostu działania marketingowe GaduGadu mające na celu wypromowanie najnowszej wersji komunikatora...

[#7] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@grxmrx, post #6

To nie jest trudne do zweryfikowania. Stare GG powiadamia komunikatem, że używa się wersji która nie obsługuje rozmowy z numerami powyżej 17000000.

[#8] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Andrzej Drozd, post #4

nie . o dziwo Tlen "spiął poślady" i wysmazył doparacowany , napisany od zera komunikator w wersji linux i macosx ,w wersji 7 , gdy wersja windowsowa ginela w mrokach sredniowiecza wiekowej wersji 6 . zabawne ,ale pierwszy raz w zyciu widzialem by to windowsowa wersja, programu z windows, musiala gonic w rozwoju za wersjami na alternatywne systemy :) . niestety chyba niema oficjalnego tlena na inne procki niz x86

tlen linux/macos ma obsluge protokolu GG8 , wiec to spora przewaga nad innymi zamiennikami jak np kadu.

http://tlen.pl/index_linux.php
[#9] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@DRACOX, post #8

Kadu 0.6.5.4-rc1 posiada obsługę protokołu GG8.

[#10] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@grxmrx, post #9

o, to warto zaciągnąć
[#11] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #1

Cos w tym musi byc. Ja od wczoraj nie moge sie polaczyc z serwerem GG. Pokazuje mi sie komiunikat ze mam niewlasciwy login(?) i serwer odmawia zalogowania.
Z tego co wiem to nie tylko ja mam takie problemy. Oczywiscie kozystam z AmiGG.
[#12] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Phibrizzo, post #11

Gdzie jest MiniQ? Być może on mógłby coś na to poradzić gdyby znalazł czas na napisanie aktualizacji.

[#13] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Phibrizzo, post #11

Sprawdziłem teraz. U mnie AmiGG normalnie sie loguje.
[#14] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@wali7, post #13

Ja tylko dodam że przez 2 dni byłem zmuszony korzystać z nowego gg10. Tak spieprzonej, zapaćkanej, nieintuicyjnej aplikacji nie widziałem od dawna. Niech sobie robią badziewie, ale protokoły zostawiają w spokoju..

[#15] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Phibrizzo, post #11

Ja myślę, że to już problem AmiGG, a nie tego, że starsze wersje oficjalnego klienta GG nie obsługują numerów powyżej 17000000.

[#16] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@GumBoy, post #15

Odptaszkowanie funkcji "Najpierw probuj domyslne adresy IP" pomoglo rozwiazac problem.
[#17] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@grxmrx, post #6

I niestety stało się dzisiaj dostałem wiadomość z numeru 800: "Użytkownik 20XXXXXX próbował się z Tobą skontaktować. Niestety używasz
starej wersji Komunikatora, która nie obsługuje numerów GG większych niż
17 milionów. Zaktualizuj swój Komunikator i rozmawiaj swobodnie:
http://komunikator.gadu-gadu.pl", a że to była kobieta więc bardzo się wkurzyłem. Dopadli nas to koniec, gdzie Minister?

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2010 01:29:28
[#18] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@TomK, post #17

Po pierwsze: kontakt z kobietą na gg jest nieporównywalnie gorszy niż na żywo :D

Po drugie: przydałby się jakiś konkretny update od Ministra, ale raczej na to się nie zapowiada :(

[#19] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@pampers, post #18

Oj przydałby się Minister. U niektórych AmiGG w ogóle nie działa (nie łączy się; TimeOut). Gadami nawala bo dubluje kontakty aktywnych ludzi i trzeba je uruchamiać ponownie ...
Starujemy z bounty? Może najpierw zrzutka na to, żeby Minister zajrzał na PPA. Potem zrzutka na zabranie się do ratowania komunikacji amigowej ;)

[#20] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@pampers, post #18

Ale to był kontakt biznesowy OK Straciłem całe 15 złoty zysku, bo kupiła u innego. :(
[#21] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #19

Ale u Ministra zrzutki działają odwrotnie. O ile pamiętam to był zrzutka na Jego nowy komunikator i do tego czasu go nima
[#22] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@TomK, post #21

pomysł

Skoro tak to u niego działa to on może mi "kopsnąć" parę złotych i niech wypuści nowszą wersje ...

[#23] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@MaveRick, post #22

Jestem dziewczyną Marcina, i mogę jedynie napisać, iż Marcin ma problemy zdrowotne, które w chwili obecnej uniemożliwiają mu rozwój komunikatora. To jeszcze potrwa co najmniej parę tygodni.
[#24] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Angie, post #23

Oj, to bardzo przykre. Zauważyłem że od jakiegoś czasu Marcin się nie udziela ale jako że chyba niezbyt mnie lubi to bałem się pytać. Zostaje tylko życzyć szybkiego powrotu do zdrowia.
[#25] Re: GaduGadu Blokuje wysylanie wiadomosci ze staszych programow ...

@Angie, post #23

.:[ Mam nadzieję, że to nie żart i ktoś nie robi sobie jaj jak to miało miejsce niedawno ]:.

Wielkie dzięki za informacje. Za bardzo ważną informację. Proszę przekazać chłopakowi, żeby się trzymał i wracał szybko do zdrowia. Wszyscy tu na niego czekamy.

Zdrowia!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem