W zamierzchłych czasach, gdy Ondorr Drakmo powstawało na Amidze pod BlitzBasic2, wypełnione było muzyką. Były to skomponowane przeze mnie melodie w formacie AHX (THX) odtwarzane przez wbudowany w program player. Oczywistym więc jest, że także obecnie, poruszając się w świecie Ondorr Drakmo na przeglądarkach - bardzo bym chciał, aby nie było głucho.
Już od dawna zamierzałem się z próbą implementacji muzyki w celu podniesienia nastroju w owym świecie. Wczoraj w nocy przeglądnąłem kilka stron, dziś przedstawiam Wam metodę banalną, stosującą EMBED. Nie wiem na ile jest ona niezawodna, dlatego chciałbym prosić Was o betatesting poniższego kodu:
http://www.drakmo.ovh.org/playmsx.php
Wykorzystany tam został remix muzyki z gry Slaine na c64, którego autorem jest Ifadeo. Na udostępnienie utworu dostałem zgodę od autora, gdyż możliwy jest do ściągnięcia z mojej strony traktującej o Slaine. Zapisany został w formacie mp3. Najbardziej zależałoby mi na odtwarzaniu formatu AHX, jednakże nie wiem czy jest plugin do AHX pod Mozilla FireFox, Internet Explorer, Opera oraz inne przeglądarki, w związku z czym sprawa komplikowałaby się. Niech zostanie więc może MP3, wszelkie własne utwory zapisane w AHX mogę przekonwertować do tego formatu bądź MP2, choć to trochę śmieszne :). Brałem także pod uwagę. by zaimplementować player napisany we fleszu, jednakże do tego musiałaby zgłosić się chętna osoba, by pomóc a i wtedy odpadają Amigi klasyczne o ile w ogóle uda się uruchomić na nich dźwięk, na czym mi zależy.
Na koniec najważniejsza kwestia, jak odtwarzać muzykę na Amidze. Muszę zgłębić tajniki, jak można podłączyć stream pod jakiś program na Amidze. Słuchałem już radia internetowego dzięki StreamMP3, sądzę więc, że także i na Amidze będzie to możliwe. Jedynie przy uruchamianiu części kodu odpowiedzialnej za odgrywanie muzyki, uwzględniony będzie musiał być rodzaj przeglądarki, na której wszedłeś/weszłaś do świata Ondorr Drakmo.
Zapraszam do dyskusji..
P.S. nie wiem dokładnie co było powodem, ale właśnie zaraz przed zamierzeniem wysłania się tego postu, odtwarzany kawałek zwiesił mi się (zaloopowała się sekunda) i po chwili zamknęła mi się cała Mozilla. Dobrze, że mogłem przywrócić sesję, by nie pisać tego jeszcze raz. Teraz poddaję tą metodę o wiele większej wątpliwości..
P.S.2 znalazłem na Amigę program HVL2WAV do konwertowania AHX/HVL na WAV, tak więc po powrocie do domku przetestuję czy to działa, robić wszystko na Amidze -> to moje motto :)
Ostatnia modyfikacja: 08.05.08 10:22