[#1] Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator
no właśnie, próbuję wcisnąć apollo do desktopa od wczoraj, miałem taki wentylator na chipset o wys.12mm ajak go zamontowałem w skręciłem ami to widzę że klapki nie wsadzę a Amisia już nie stoi na nózkach. To ni dobrze. Procek zauwarzyłem że grzeje się w sumie tak jak 030/50Mhz więc może na 040/25 wystarczy chłodzenie pasywne - radiator jakiś cieńki Zalman'a czy co. Kto ma taką kartę bez wiatraka?

[#2] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Wedlug mnie bedziesz musial zostac przy wentylatorze nie zamykajac klapki i podstawic cus pod ami. Z tego co wiem wszystkie czterdziestki sa cholernie pradozerne przez co mocno sie grzeja. A tak na marginesie ja do desktopu mialem wlozonego przetaktowanego BlizzardaPPC (040/25mhz na 40 mhz i 603e/200mhz na 250mhz - na kazdym z procesorow jest wentylator i dodatkowo na fabrycznym radiatorze ktory lezy na PPC jest jeszcze jeden pryklejony - taki zeberkowy - i dopiero do owego przykrecone smiglo) - TO SIE DOPIERO NAZYWA MASOCHIZM!!!!! :D

[#3] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Witam!

Kiedys takze postanowilem zamontowac do A1200 desktop karte Apollo 40/40. Mialem juz wtedy podpiete dwa dyski i CD wiec zasilacz musial byc przerobiony od Pc. Gdy juz poskladalem ta "niezbyt stabilna" konstrukcje i chcialem nacieszyc sie nowa karta, z amisi poszedl dym ...
Pierwsza mysl to to ze spalilem wlasnie Apollo lecz na szczescie byla to przedluzka zasilania do fdd...
Jak najszybciej zakupilem obudowe tower i wszystkie problemy minely...
Tobie tez polecam zakup wiezy - chocby Infinitive - nie sa juz takie drogie jak kiedys, albo przerob wieze od Pc...
Jezeli jestes jednak uparty i chcesz karte w desktopie to mam jeszcze gdzies radiator o grubosci 0,5 cm i malutki coolerek wlasnie z mojego Apollo.

Szczesliwego Nowego Roku

Pozdrawiam: toki
[#4] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Lokaty, post #2

Ja mam co prawda 68030/50 ale też kombinuję nad założeniem chłodzenia wiatraczkiem. Ale nie na procu, tylko kombinuję jak założyć "śmigloka" gdzieś obok aby można zamknąć klapkę, a chłodzenie nadal było.
Jak cos wymyślę - dam znać :) .

[#5] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@toki, post #3

z radiatorkiem to nie ma problemu, są na allegro radiatory 3mm od chipsetów. problem w wiatraczku, nie znalazłem cieńszego niż 10mm. a nawet zastosowanie 10mm wiatraka procek wypycha mi klawiaturę i ami się nie domyka. nie wiem co zrobię narazie mam przed sobą Apollo i patrzę na Motorolkę co z nią zrobić. Chciałem zbudować tunel odprowadzający a przy ujściu wyciąg w postaci wentylatora ale jakoś straciłem zapał. Ech chyba zastosuję chłodzenie pasywne. :) :) :)

[#6] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #5

Ja miałem przez długi czas radiatorek+wiatrak, ale później tylko sam radiator i nie było problema :P

[#7] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@AlaN, post #4

Mialem blizarda 030/50MHz w desktopie, dawal sobie rade
bez dodatkowego chlodzenia. Po kilku godzinach pracy blat
biurka byl cieply od spodu (pod miejscem gdzie byl procek).
No chyba ze ten zestaw ma pracowac 24h na dobe, wtedy moze
i warto.
[#8] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Po pierwsze 040 25 MHz mało się grzeje. Wiele kart z tym procesorem nie ma ani radiatora, ani wiatraka. Nie demonizujmy go, to nie PIV 4 GHz . Jeśli jednak wolisz mieć cooler, to Elbox (swego czasu byli dystrybutorem DCE) zakładał coolery turbinowe z bocznym nawiewem (podobne do tych na BlizzachPPC) - cały cooler montujesz OBOK procesora i on dmucha z boku. Cała konstrukcja wystaje nie więcej niż 2-3 mm ponad procesor, poszukaj ich w sklepach elektronicznych. Zasilanie możesz podpiąć z Apolla (są piny pod cooler na karcie - te obok procesora), nie pamiętam czy 5 czy 12V (warto sprawdzić miernikiem), moim zdaniem jednak lepiej podpiąć zasilanie bezpośrednio z zasilacza - trochę więcej (ale niewiele więcej) prądu zostaje dla karty.
Możesz jeszcze przykleić radiator od 486 (ma b. podobne wymiary), na 486@66MHz bywały takie grube na 3 mm z żeberkami licząc. Jeśli będziesz kleił, to albo znajdź klej do radiatorów, albo użyj żywicy epoxydowej wypełnianej metalem - choćby Poxipolu metalicznego (dobrze się namyśl, bo po epoxydzie możesz już radiatora nie odkleić). Kleju ma być możliwie najcieńsza, równomierna warstwa, na całej powierzchni proca - żadnego powietrza!
Powodzenia.
Szcz. Now. Roku
[#9] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@toki, post #3

chodzi o to aby jak najmniesze potrafiło jak najwięcej, w tym przypadku desktop wygrywa z towerką. mam w desktopie cd od notebooka, 2,5" dysk, sieciówkę do netu więc nic więcej mi nie potrzeba. Nawet ppc można do destopa wsadzić. jeśli chciałbym Ami w tower to na pewno musiałaby to być bardzo rozbudowana Ami (zloty zorro, karta gfx itd) a w tym przypadku chcę jak najwięcej mocy i możliwości wpakować do małego desktopa. pozdrawiam :P :P :P

[#10] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@wali7, post #8

mega dzięki za wyczerpujące potraktowanie tematu. rozejrzę się za właściwym radiatorem. greetz :D :D :D

[#11] Errata

@wali7, post #8

Sorry, chodziło o ACT, nie o DCE. (chyba za dużo szampana)
Co do zasilania coolera, to można by je podpiąć bezpośrednio do gniazda zasilania w A1200.
Ciekawym rozwiązaniem przy desktopie byłoby zasilanie go z pecetowego zasilacza i dorobienie do A1200 dodatkowego gniazda, zasilanego z kabla do zasilania HDD (takiego jak twardzielach - +5 i +12V wystarczy) i podpięcie z niego w komputerze HDD, CD, FDD i coolera. Podpinałbyś te prądożerne urządzenia dodatkowe do osobnej gałęzi zasilania i uniknąłbyś sporych spadków napięcia na płycie.
[#12] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy radiator -> stawiam na radiator

@wali7, post #11

właśnie uruchomiłem Amigasię z apollo beż żadnego radiatora ani wiatraka. poprostu goły procek. obejrzałem parę demek, pobawiłem się ikonkami i prze jakieś 30min. nie było żadnej zwiechy ani innych przygód. wiem że do testów to może mało, potrzebne byłoby kilka godzin testowania ale myślę że zainwestuję do apollo w dobry radiator i tyle. klapka się pieknie domknie i będzie cicho i przyjemnie bo to też ważne. :D :D :D

[#13] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

A po co ci az 25MHz? zejdz do 10 i obleci bez wentyla :)
[#14] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Seeker, post #13

Z tego co wiem wszystkie czterdziestki sa cholernie pradozerne przez co mocno sie grzeja

040-tki sie dlatego grzeja, poniewaz dziela czestotliwosc na pol i aby uzyskac np. 40 MHz potrzeby jest oscylator 80MHz. Ale w przypadku gdy arielcpu uzywa 25 MHz, czyli ma oscylator 50 MHz to 040/25MHz bedzie sie grzala podobnie jak 030/50 MHz.
[#15] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@AlaN, post #4

Dobry pomysl. Moze go takze wykorzystac arielcpu. Czyli zostawiajac 040 z radiatorem, a maly coolerek zamontowany z boku obudowy bedzie chlodzil caly komputer. Wystarczy male przwiew i nie tylko 040 na tym skorzysta a takze inne elementy kompa. Cooler mimo ze bedzie 12V najlepiej dac mu tylko 5V (to w zupelnosci wystarczy a plusem bedzie to ze nie bedzie halasowal).
[#16] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Andrzej Drozd, post #14

Wiesz co Andrzej, pewnie coś jest z tym dzieleniem częstotliwości i prądożernością (a o za tym idzie produkcją ciepła) przez 68040. Pytanie jednak, jaka część 68040 pracuje z tą niepodzieloną częstością? Pewnie nie taka wielka, choć kto wie?
Na pewno poważną przyczyną dużego poboru mocy jest fakt iż zasilany jest on 5 V, w porównaniu do 3.3 V dla 68060. Nie wiem, w jakiej technologii (ile nm na bramkę) są produkowane, ale jeśli 060 ma mniejszą powierzchnię pojedynczej bramki(a pewnie ma - w końcu postęp), to mimo iż ma ponad dwa razy tyle tranzystorów co 040, moc przez niego pobierana nie będzie aż dwa razy większa. Tak więc: niektóre części procesora pracujące z 2 razy większą niż nominalna częstością, napięcie zasilania 5 V i duży rozmiar bramek logicznych składałyby się na najbardziej prądożeny 68k - 68040 40 MHz.
[#17] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Seeker, post #13

Seeker jesteś dowcipny aż się uśmiałem ze śmiechu bo dowcipny jesteś i się uśmiałem

[#18] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@wali7, post #16

060 ma na pewno wiecej bramek od 040,
ale co do pradazernosci sytuacja wydaje sie zupelnie inna. U mnie 040/40 bez wentyla
(przestal sie krecic) komp potrafil dzialac od kilkunastu do kilkudziesieciu sek. a w przypadku 060 zapomnialem jak wyglada radiator, nie mowiac juz o wentylu i w najwieksze upaly nie mialem absolutnie zadnych problemow. Nalezy przy tym zauwazyc, ze wielkosc procka jest identyczna, czyli oddawanie ciepla do otoczenia musi byc bardzo zblizone. W calej serii 060 zdecydowanie rulez, bo gdyby zejsc z zegarem do n.p. 7MHz (68000), to pewnie tez bralaby mniej pradu...
Tak wlasnie podejrzewam
[#19] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Seeker, post #18

No właśnie o to mi chodziło, 060 ma mniejsze bramki, to i pobiera mniej prądu, zasilany też jest napięciem 3.3V, co też korzystnie wpływa na pobór mocy. 68000 przy wysokiej częstotliwości pobierałby b. dużo prądu (pewnie więcej od 040) z uwagi na starą technologię wykonania (rozmiar technologiczny). Jeśli chodzi o pobór mocy, to układ w technologii CMOS można traktować jako układ RC - tak więc pobór mocy liniowo zależy od częstotliwości, liniowo od napięcia zasilania oraz liniowo od powierzchni (czyli rośnie z kwadratem wymiaru technologicznego).
Jesteś pewien, że wielkość 060 i 040 jest taka sama? Nie chodzi mi o wielkość ceramicznej obudowy procesora, bo o tej wiem że jest taka sama. Chodzi mi o krzemowe jądro procesora. Co do ilości tranzystorów, to 68040 ma ich ok. 1100 tys, a 68060 ok 2500 tyś. - głównie efekt podwojenia jednostek wykonawczych (superscalar) i powiększenia cache
[#20] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@wali7, post #8

Jeśli proc 040/25 nie potrzebuje radiatora i wiatraka to czy proc 040/33 z obniżona częstotliwością do 25 też nie będzie ich potrzebował?

[#21] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@dolek, post #20

Ja mam 040 33mhz i mam radiatorek niewielki i obok wiatrak co dmucha tak z boku na to i radiator jest ciepły przy paro godzinnej pracy.

Lepiej dać jakiekolwiek chłodzenie, a nie kombinować..

[#22] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@dolek, post #20

a po co ją obniżać?

[#23] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Bagheera, post #22

Radiator jaki mam na karcie nie jest orginalny tylko taki trochę większy i nie mieści mi się karta pod klapką. Po za tym mam tak niefortunnie zamontowany CD w Ami, że koliduje mi trochę z radiatorem, nawet jak bym zamontował radiator o małej wysokości musiałbym go trochę przyciąć i nie pokryłby całej powierzchni procesora. Sam procesor na styk mieści się z CD. Montując CD nie wziąłem pod uwagę, że niektóre karty mają zainstalowany procesor od d... strony. Inne karty pasują mi bez problemu. Wyniana kwarcu na niższy jest w moim przypadku najprostszym, najtańszym i najmniej pracochłonnym rozwiązaniem.

[#24] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@dolek, post #23

to gdzie Ty masz ten CD zamontowany? Po prawej stronie?
Ja mam na apollo standardowy radiator. Ale będę go wymieniał na większy. Tylko nie wiem kiedy, jeżeli był byś zainteresowany, wsłał bym Ci go po kosztach wysyłki.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2008 09:07:15
[#25] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Nie polecam. Było tak w A4000/040, ale tam radiator był spory, a dodatkowo była zapewniona cyrkulacja powietrza. W A1200 jakikolwiek wiatrak trzeba dać. Oryginalne ścierwo można zmieścić, przesuwając na brzeg radiatora, albo montując tak, żeby dmuchał na radiator z boku, tzn. między trapdoorem a flopem. A jeśli nie, to w sklepach z częściami elektronicznym da się kupić zupełnie małe wiatraczki, np. 2 x 2 x 0,5 cm - taki wlezie bez problemu a i w zupełności wystarczy nawet przy kręconej karcie.
[#26] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Daclaw, post #25

Z moim blizardem1240/40mhz to po paru minutach pracy procek sie nagrzal czego efektem byl zwis i guru,gdy zakupilem radiator i go zalozylem ten fekt minol...
[#27] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Bagheera, post #24

Dzięki za propozycję ale jeśli będę robił jakieś chłodzenie to zrobie to raz a dobrze. Ten orginalny radiator nie wygląda na zbyt skuteczny i bez wiatraka raczej by niewiele pomógł. Szczególnie że jego powierzchnia jest nawet nieznzcznie mniejsza od powierzchni proca, więc co to za wymiana ciepła.
A CD rzeczywiscie mam bardziej z prawej strony niż z lewej, tuż za flopem. Zostawiłem sobie tylko tyle miejsca żeby móc podpiąć bez problemu do flopa przewód sygnałowy i zasilający i wsadziłem CD.

Pozdrawiam

[#28] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Weź sobie znajdź wentylator od 486 bądź jakiś podobny. Następnie usuń jedną ze ścianek tego wentylatora (nożykiem do tapet) a pod wentylator daj kawałek plastyku albo tektury. Na procek połóż radiator z 486 bądź czipsetowy z pc. Obok naprzeciwko radiatora przyklej taśmą dwustronną bądź silikonem ten wentylator tak aby wiał na na bok - trochę słabiej niż w dół...ale będzie wiał. Podłącz go pod +12V i po sprawie. Tylko w takim rozwiązaniu (w ogóle w desktopie) wentylator będzie bełtał i tak już gorącą poduszkę powietrzną nad procesorem, płytą... U mnie działało to podobnie do tego wiatraczka z apollo (apollo kupiłem w 1998 ) i dawało radę.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2008 20:35:32
[#29] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@arielcpu, post #1

Ludzie a szczegolnie amigowcy lubia przesadzac... W mojej A1200 apollo 1240/40Mhz pracuje z chlodzeniem pasywnym (niewielki radiatorek) w standardowej obudowie z zamknieta klapka, bez zadnych podstawek stabilnie, bez zwisow, czasami po pare godzin dziennie juz od 2 latek i nic sie nie dzieje...

[#30] Re: Apollo 1240/25Mhz - wiatrak czy sam radiator

@Czarek, post #29

U Ciebie, jak piszesz, nie było tak źle. Jak miałem Apollo 1240/40MHz w desktopie kotleciki schabowe...

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2008 16:57:36
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem