[#1] POWERny nowicjusz :)
Słuchajcie, niedługo kupie sobie Blizzarda PPC. Posiadami A1200 Escomu z OS 3.1 i 64Mb Ram w obudowie E/BOX. Powiedzcie mi, co bedzie mi potrzebne, aby to ruszylo? Skad pobrac najnowszy WarpOS? Czy ktoś ma BVision na zbyciu? O czym powinienem pamićtać?

[#2] Re: POWERny nowicjusz :)

@Doktor No, post #1

WarpUP - ściągnij z Aminetu
BVison - szukaj na Allegro (właśnie dziś widziałem jedną), lub zadzwoń do eFunzine
Pozatym wszystkim co potrzebujesz jest sama karta BlizzardPPC. Programy pod PowerUP pójdą bez ŻADNEGO dodatkowego oprogramowania (wszystko jest we flashu karty), do WarpUPowych programów - pakiet WarpUP. To wszystko.
Na początek :)
[#3] Re: POWERny nowicjusz :)

@Doktor No, post #1

Dobry zasilacz - to zaoszczedzi Ci klopotow;
Dobrze wyczyszczone zlacze (grzebieniowe);
Odpowiednie biblioteki co do 68k;
Warpa z aminetu;
Flashki tez z amintetu (do PPC);
Programik BPPCfix lub BlizKick (z odpowiednimi modulami);
[#4] Re: POWERny nowicjusz :)

@11MASTEr, post #3

I duzo, bardzo duzo cierpliwosci potrzeba. Rozgladnij sie za Blizkiem z Dce, taki chyba bedzie lepszy.
[#5] Re: POWERny nowicjusz :)

@Doktor No, post #1

Wszystko co powiedziano wyzej + wiecej ramu
(ja po uruchomieniu kompa mam o 15MB mniej mam w sumie 96MB)
wierz mi to da ci bardzo duzo,programy sieciowe lubia pamiec,emulatory tez szczegolnie shapeshifter itd..
wieksza ilosc pamieci mozesz przeznaczyc na bufory dla dysku
a to daje duzo przy PIO-0.

bppc mozesz kupic nawet 40/25 i dokupic oscylator 80Mhz
i przetaktowac ja do 40mhz.SCSI to swietna rzecz
warto ja miec.

co do blizzardow to sprawdz czy po wlaczeniu komputera(przelacznikiem zasilania)
komputer startuje i system sie wczytuje.
ja kupilem bppc 040/25 ppc 166 i okazalo sie ze nie staruje po pierwszym wlaczeniu zasilania
tylka drugim,nie jest to jakas istotna wada ale denerwujaca.
sprawdz styki na karcie czy nie sa powyginane przez wczesniejszego uzytkownika.
A tak poza tym to polecam ci karte z jak najszybszym procesorem PPC w dobie nadchodzacego PPC bedzie jak ulal

I najwazniejsze czy sprawdz czy zasilacz ci bedzie wyrabial sie z ppc

narta

[#6] Re: POWERny nowicjusz :)

@AmiChris, post #5

Dla scislosci: posiadam aktualnie Blizzarda 040/50Mhz z 64Mb ram. Mam najnowszego BlitzKicka (1.23). Co do zasilania, to slyszalem ze wsadzenie wtyczki do zasilania stacji dyskietek do gnazda zasilajacego jest dobrym pomyslem.
Co do overclokingu to poprzedni wlasciciel wymontowal kwarc 50Mhz z karty wiec tak czy siak musze kwarc wymienic. A tak ogolnie, to wydaje mi sie ze przetaktowywanie 040 25Mhz do 40 to lekka przesada, najlepiej zrobic to z wersja 33Mhz.
Obawiam sie pewnych problemow, gdyz PPC ma feralny kwarc 66.67Mhz... Chyba wymienie na 60MHz, bo tyle mialy karty z DCE. Poprzedni wlasciciel flaszowal karte, ale nie wiem jaka jest wersja flasha.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem