[#1] Amiga i sieę
Podîâczyli mi dzisiaj kabel z sieci blokowej .
Nie byîo mnie przy tym - zostawili tylko kartkë , űebym im przesîaî mailem
MAC adres swojej karty sieciowej ...
Co to jest i skâd go zdobyę ? Posiadam kartë CN 40 PCMCIA .
Logowanie w tejkj sieci odbywa sië przez DHCP - co to jest i jak to ugryôę ???
Proszë o szybkâ pomoc !!!
[#2] Re: Amiga i sieę

@taahir, post #1

MAC adres odczytasz z karty za pomocą Miami.

[#3] Re: Amiga i sieę

@jrzeuski, post #2

"Z râczkë" proszë ! Posiadam MiamiDX
[#4] Re: Amiga i sieć

@taahir, post #3

Korzystam z internetu poprzez tv kablową.
Jeśli chodzi o soft to MiamiDX na pewno będzie działac, Genesis raczej nie. U mnie jak montowali to w MiamiInit trzeba było wybrac tylko typ połączenia (modem kablowy), wpisać sterownik karty sieciowej (u mnie sterownik MediatorNET.device) i jeszcze jakiś tam adres od kablówki trzeba było wpisać (nie pamiętam już jaki, ale to monter wpisał). Zapisane w MiamiInit ustawienia zaimportowałem później w MiamiDX i od tamtej pory wszystko pięknie działa :)

BTW Stosuj kodowanie ISO lub nie pisz z polskimi znakami bo widać krzaczki :/
Jeśli używasz kodowania AmigaPL i chciałbyś go dalej używać i pisać swobodnie listy na forum to możesz się zarejestrować na forum i w profilu ustawić AmigaPL.

[#5] Re: Amiga i sieę

@taahir, post #3

Otworz GUI Miami wejdz do Hardware/PCMCIA Ethernet/Sana-II parameters.../
Nastepnie kliknji na Query Device i odczytaj z Hardware Adress.
[#6] Re: Amiga i sieę

@taahir, post #1

Dziëki , cholera wie jak , ale pogrzebaîem coô w Miami i o dziwo sieę mi chodzi - a raczej ômiga w porównaniu z modemikiem :)
[#7] Re: Amiga i sieę

@taahir, post #1

Znów Problem !
Net mi chodzi , ale admin sieci zarzâdaî odemnie adres IP jaki mi przydzieliî server DHCP - HELP ME !
Gdzie szukaę tego adresu itp...
[#8] Re: Amiga i sieć

@taahir, post #7

Wejdź na jakąś stronkę gdzie podawany jest adres IP wchodzącego. Ewentualnie na jakąś stronę ze statsami i wtedy zobaczyć w statsach (o ile nie ma hasła lub pogadać z kimś kto ma hasło do tych statsów - jakby co to wejdź na moją stronę i daj mi znać o tym na GG 1616373 to powiem Ci jakie masz IP).
[#9] Re: Amiga i sieć

@szulu, post #8

Swego czasu napisałem bardzo prosty skrypt, który sprawdza i podaje IP oraz host:

http://www.ppa.ltd.pl/teleport/ip.php

[#10] Re: Amiga i sieć

@grxmrx, post #9

Ja tu widze jeden problem. Ten skrypt podaje IP sieci, a nie uzytkownika. Swoja droga to jak admin moze nie wiedziec jakie przydzielil IP ?!
Ale mam pomysl jak wyciagnac to IP. Uruchom GoPortscana i wybierz zakladke PingSweep. W host wpisz 3 pierwsze czlony jakiegokolwiek IP w sieci, a jako czwarty podaj 1, w Num Adresses 255 i kliknij na przycisk Ping Sweep. Nie wiem czy to jest blad w programie, ale u mnie pokazuje zawsze moje IP 2 razy i czasem serwera (ale jego adres chyba admin zna).
[#11] Re: Amiga i sieę

@taahir, post #7

Ach...te sekretarki. Zamiast zapytac szefa o twoje IP to pyta ciebie. IP musisz miec napisane na umowie rejestracyjnej (tam gdzie dales podpis).
[#12] Re: Amiga i sieć

@mcbarlo, post #10

Znacznie prostszą metodą jest zajrzeć do GUI Miami i sobie tam odczytać.

[#13] Re: Amiga i sieć

@jrzeuski, post #12

Kiedy ja korzystam z DHCP to w Miami nie mojego IP tylko 0.0.0.0
[#14] Re: Amiga i sieć

@mcbarlo, post #13

Ja robie cos takiego:

ping 192.168.0.0

po wykonaniu tego, podawane mam IP moje i IP serwera
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem