Komentowana treść: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
[#1] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
Widac po tym wywiadze, ze Pegasos z Amiga ma tylko tyle wspolnego na ile jest potrzebne dla Genesi bo w Amigowcach upatruja rynek zbytu :) A najchetnij nawet gdyby mogli to Pegasosa Amiga by nie nazwali.
[#2] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1916

AInc nie szuka zbytu na Amigowym rynku... ?
[#3] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1917

Pomyôl gîëboko nad tym co napisaîeô...
[#4] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1918

Mozesz mnie oswiecic ? Bo w ogole nie rozumiem co chcesz powiedziec przez swoj komentarz.
[#5] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
A ja proponuje jeszcze zobaczyć komantarz do newsa na amiga.org

http://amiga.org/modules/news/article.php?storyid=2369 którego autorami jest BBRV. Jest tam powiedziane jeszcze kilka ciekawych rzeczy m.in. na temat "dlaczego karty procesorowe G4 do Pegasosa nie działają z każdym pegazem :( ".
[#6] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Zgadzam sie z Toba. Dodatkowo uwazam ze Genesi szuka rowniez sily roboczej (developerow) wsrod amigowcow.
[#7] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1919

Napisaîeô jakbyô miaî coô do AInc. űe szuka zbytu na Amigowym rynku. Skoro produkujâ nastëpcë Amigi (w przeciwieďstwie do Genesi) to gdzie majâ szukaę? Na rynku PC?

[#8] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1925

Czy ja gdzies napisalem, ze mam cos do AI ?! Nadinterpretacja...

Co do Genesi to kazdy ma swoj rozum i sam stwierdzi czy Pegaz to Amiga czy nie.
[#9] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1925

Proszę o skorzystanie z opcji wyboru kodowania (jeśli używasz w systemie kodowania AmigaPL z tego co widze to musisz wybrać AmigaPL, w przeciwnym wypadku zamiast polskich ogonków będą krzaczki...) przy wpisywaniu komentarza.
[#10] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Firma Amiga również nic zgodnego z dawną amigą nie przedstawi.

Stary Amiga OS to system "zrobiony na podstawie ;)" systemu Tripos

opracowanego w UK w Cambridge. Prawie wszystko (exec,dos,device,filesystemy,struktura bibliotek, komendy, nazwy urządzeń, nawet edytor Edit , nawet struktura plików i takie rzeczy jak A4 - wskazanie na dane lokalne programu i A3 stos

nawet przepisywanie wskazania z 4 do GlobalSysBase

, nawet nazwy "DF0:","DF1:" "sys:" )jest z Triposa w starym Amiga Osie ściągnięte,

Jedyne co jest firmy Amiga to intuition, graphics i okolice

- ale już bez wsparcia dla kart graficznych

- i bez workbencha - bo ten tez robila inna firma

Amiga inc nie może opracować zgodnego z "Amiga Osem" bo tzw

"Amiga Os" nie został opracowany przez firmę Commodore

tylko zwyczajnie przeportowany i to tylko dlatego że w Cambridge

opracowano kompilator BCPL w którym jest Tripos również na procesory 68k.

Firma Amiga nie moze opracowac nowego "Amiga Osa" bo Cambridge nie wypuścił kompilatora BCPL na powerpc, Firma Amiga jest za mało kasiasta by to zlecić i jej ludzie są zbyt słabi by zrobić go samemu.

Chcesz -wierz nie chcesz nie wierz,

najlepiej ściągnij triposa z sieci - do prywatnego uzytku jest dostępny wraz ze źródłami bez ograniczeń.

[#11] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Tja, amilogika zaatakowała ;)

Normalnie jaka ta Genesi jest zła, że upatruje wśród amigowców rynek zbytu... AmigaINC kocha wszystkich amigowców, i rozda im A1 i OS4 za darmo, a może jeszcze dorzucą po parze skarpetek do każdego kompa ;)

Podobnie z programistami. tzw. "siła robocza" nie jest potrzebna przecież, bo programy na A1/OS4 się same napiszą i przetestują ;)

Złe Genesi sprowadzi biednych amigowców i ich developerów na złą drogę, to pewne! Niech się smażą w piekle, zwyrodnialcy. ;)

:P
[#12] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1928

To wszytko prawda ( a na pewno w 98 %), jednak to nie zmienia faktu ze to MY, AMIGOWCY uzywamy dobrego systemu (dzieki Commodore). Zdaje sie ze nic wiecej. A M$ raczej poszedl jakas glupia droga i teraz chce dogonic normalne systemy.
[#13] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1931

Zejdź na ziemię i spróbuj dostrzec że M$ niczego nie musi doganiać. To oni narzucają tempo.
[#14] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1928

no , to mamy specjaliste :D:D:D:D

ROTFL! :D:D:D:D:D
[#15] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1932

Owszem może i M$ narzuca tempo ale raczej tępo :D
[#16] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Uwierz. W zwiazku z tym ze oprocz 2 Amig (moze 4 ale a500 i nieuruchomiona A2000 sie nie liczy), mam takze peceta, wiec dokaldnie wiem co go boli i w zwiazku z tym wiem ile mu brakuje i nie bedzie mi nikt wychwalal teo zloma (oprocz pewnych aplikacji).
[#17] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Wiec masz problem. Mam male pytanie: Jak ci pasuje smycz M$?

[#18] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1938

To nie bylo do Ciebie, cosik zlasowalo i sie potegowalo...

[#19] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco

Widzisz, staram sie byc obiektywny (i jestem na PPA), ale ty macisz kompletnie. M$ musi doganiac! Dalczego? Uzyj Win to sie przekonasz. Chyba ze pomyliles portale.

[#20] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1940

Obiektywny? ROTFL, prędzej PRODUKTYWNY. Akurat to Ci wychodzi znacznie lepiej niż obiektywność, któej nie masz za grosz. Co do smyczy - nie wiem o czym mówisz, nikt mi nie każe na siłę używać windy, używam czego w danej chwili chcę, czy to jest winda, amigaos, czy czajnik elektryczny.

A co do tempa - windowsy od momentu pojawienia się win 2000 mają dość porządną ochronę pamięci i śledzenie zasobów. Uptime'y sięgają tygodni, przy czym mam na myśli normalne używanie systemu i aplikacji. Pod tym względem AmigaOS może jeszcze dłuuuugo gonić nie tylko M$, ale i całą resztę świata, która od dawna ma MP i RS.
[#21] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1941

Oczywiście pisząc "produktywny" mam w twoim przypadku na myśli znaczenie pejoratywne tego słowa; czyli tłuczenie przez ciebie często kompletnie bezsensownych komentarzy na portalach i listach dyskusyjnych.
[#22] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1941

Nie chcę być tutaj wyjść za jakiegoś proamigowca i antypecetowca, ale nie rozumiem dlaczego w prawie każdej dyskusji Amiga vs pc pada argument "ochrony pamięci", "śledzenia zasobów" i tym podobnych. Siedzę na Windowsie 8 godzin w pracy. Siędzę przy pececie w domu. Nie używam programów "Windows-pack only", lecz również innych i niestety wszystkie te ochrony pamięci idą do świata bajek. Nie twierdzę, że Amiga jest lepsza bo tego nie ma, ale po prostu organoleptycznie doświadczam, że prawda jest całkiem odmienna niż wasze argumenty. Amiga musi wiele nadgonić, nie przeczę, ale przestańmy pisać o czymś co również w świecie Windowsów nie jest doskonałe.
[#23] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1944

A o jakich windowsach mówimy? 98? ME? Jeśli tak, to może nic więcej nie mówmy?
[#24] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1944

A te zarzuty pod amigaos padają z konkretnych powodów. Po prostu wystarczy jeden głupi błąd w programie (np. nadpisanie kodu przez dany program innemu programowi), by posypał się cały system. Wystarczy przez przypadek zapisać $4 by AmigaOS umarł. Wystarczy popracować przez kilka godzin, i tak pofragmentować pamięć, by jakiś program który ma źle napisaną obsługę błędów w przypadku małej ilości pamięci - wykrzaczył siebie i system. PoolMem to proteza która w praktyce sprawdza się miernie.

W MorphOS są zaczątki ku dobremu na szczęście, chociaż dalej nie jest to to, co powinno być. Zresztą ochrona pamięci w czymś a'la AmigaOS jest raczej niemożliwa do zrealizowania, więc nie ma o czym mówić.

Windowsy oparte o kernel NT (w2k, XP) to POWAŻNY skok jakościowy. Na stabilnym sprzęcie te systemy mogą działać bezawaryjnie bardzo długo. Wiem, bo mam zarówno w domu, na własnym kompie w2k (i go bynajmniej nie oszczędzam), jak i w pracy.
[#25] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1942

Mowiac obiektywnie prosilbym abys podal swoje imie. (przynajmniej w jakims spisie).
[#26] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1942

Ech, ta zazdrosc. Zobacz czy "wyprodukowalem" jakas nadinterpretacje na tutejszym portalu. Mam mozliwosc a jednak tego nie robie (i nie bede gdyz PPA to powazny portal).

[#27] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1950

Na portalach i listach nie udzielam się od wczoraj, więc powinieneś mnie kojarzyć. I w Twoim przypadku nie pisałem o nadinterpretacji, tylko o bezsensowności.
[#28] Re: Wywiad z Billem Buck i Raquel Velasco
W odpowiedzi na komentarz #1923

A mozna zapytac co w tym zlego ? Szuka i znajduje to chyba normalne,ze z takim podejsciem nie maja z tym wiekszego klopotu i chwala im za to.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem