Komentowana treść: DawnVideoPoker 3.5
[#1] Re: DawnVideoPoker 3.5
napisany został w AMOS-ie

Kto uważa, że powinni tego zabronić? ;) ;) ;)
[#2] Re: DawnVideoPoker 3.5
Ja. Powinni tego zabronic...
[#3] Re: DawnVideoPoker 3.5
Jezu, programowac dzisiaj w AMOSie i jeszcze wypuszczac to do ludzi?
[#4] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #3

Chyba, ten no, powinni tego zabronic? ;)
[#5] Re: DawnVideoPoker 3.5
Jak to powiadał mój kumpel ... programować w amosie z palcem w nosie, a w pascalu z palcem w dupsztalu :)
[#6] Re: DawnVideoPoker 3.5
Amos amosem,ale pamietam ze katowalem nie raz w starsza wersje tej gierki i naprawde przyjemny klimaci ma...
[#7] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #6

Zgadzam się z przedpiszcą, a dodatkowo polecam inne produkcje DawnBringera: Babenoid i Spaceball 2000. Gram "od wielkiego dzwonu" ale te gierki mają niesamowitą grywalność.

AMOS - może napiszmy do autora, aby nauczył się innego języka :)? Chociaż w jago produkcjach można zauważyć, że poświeca sporo czasu grafice i efektom z nią związanymi, więc AMOS musi mu bardzo pasować.
[#8] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #7

grafika i amos? to bylo dobre w czasach a500, kiedy za duzo kolorow nie dalo sie uzyskac....
[#9] Re: DawnVideoPoker 3.5
Ja sie dziwie, ze komu sie chce motac w tym AMOSie. Uzywalem duzo AMOSa i wiem, ze byl jak na swoje czasy bardzo przyjemny. Jednak dzisiaj mamy wspanialy zamiennik AMOSa. Mam na mysli SDL. Przeciez jak ktos zakuma podstawy ANSI C (trudne to raczej nie jest), poczyta opisy funkcji SDL, przegladnia kilkanascie programow pisanych pod SDL to spokojnie moze siadac do pisania czegos konkretnego. A zalety? Prosze prosze bardzo... Pelne wykorzystanie wszystkich mozliwych procesorow, kart graficznych, kart dzwiekowych, a ostatnio to nawet akceleratorow 3D i to wszystko bez zaglebiania sie w pokrecone amigowe API. Robi sie uzywajac tak banalnych funkcji, ze to az wstyd. ;) Tylko, ze akurat uzywanie SDLa dzisiaj nie jest uwazane za wstyd (na szczescie). :) Ja nie uzywalem SDLa ale na pewno kiedys sie wezme. W zyciu nie widzialem nic przyjemniejszego i latwiejszego do programowania. To naprawde godny nastepnca AMOSa. I ma jeszcze jedna zalete - teoretycznie w kazdej chwili kadzy program mozna przeniesc na dowolna platforme. SDL jest przeciez na AmigaOS (68k i PPC), MorphOS, wszelkie Windy, MacOSy, Linuxy, jakies cudaki w stylu BeOSa, pokrecone Suny, Solarisy, a pewnie bedzie i specjalna wrsja dla AmigaOS4.
[#10] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #9

pokrecone amigowe API.

No wiesz co... ;) Akurat AmigaOS jest pod tym względem prosty. ;)
[#11] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #8

grafika i amos? to bylo dobre w czasach a500, kiedy za duzo kolorow nie dalo sie uzyskac....

Głównie chodziło mi o to, że autor stara się, mnóstwo piktogramów (ikon, sprite`ów, bobów), małych animacji, jakiś temat kolorystyczny dla plansz-postaci-wystroju, z reguły dopracowany, etc.

To że jest to w 32/64 kolorach (a i chyba w 16 jak dobrze pamiętam Spaceball) i rozdzielczościach PAL to już zupełnie inna bajka. AMOS/AMAL dla takich założeń i preferencji to bardzo wydajne narzędzie (...i proste do nauczenia).
[#12] Re: DawnVideoPoker 3.5
A niech sobie pisze w Amosie ile chce, ja nie bede go za to fakac w zadnym wypadku.
[#13] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #12

Zdrowe podejście do sprawy!
[#14] Re: DawnVideoPoker 3.5
...mos cy amos, a giera gud :)

[#15] Re: DawnVideoPoker 3.5
Akurat niektore gry free/shareware pisane w C wygladaja o niebo gorzej niz ta przyjemna gierka...
[#16] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #15

Nikt temu nie przeczy, ale jaki jest sens tworzenia gry dla Amigi, ktora da sie wlasciwie uruchomic tylko na UAE, bo wiekszosc classicow ma gfxy, o Pegazie czy AOne nie wspominajac?
[#17] Re: DawnVideoPoker 3.5
Akurat nie chce sie z toba o to sprzeczac.Fakt,amos to w dzisiejszych czasach relikt,sam probuje naklaniac ludzi do przesiadki z amosa na C,ale to ze ta gierka jest napisana w Amosie nie moze jej dyskwalifikowac calkiem.Kto wie,moze autor kiedys przepisze/napisze od nowa (niepotrzebne skrescic) kod gry na C...I tak dobrze ze jeszcze ktos probuje pisac jakies gierki na ami bo chyba stagnacja straszna teraz jest...
[#18] Re: DawnVideoPoker 3.5
W odpowiedzi na komentarz #12

Poczekaj aż zakupisz sobie kartę gfx, wtedy pofakasz;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem