[#1] Krecenie 040 - warto?
W zwiazku z tym, ze ukra... zdobylem w miare wydajny system chlodzenia (radiatorek + wiatraczek niskoprofilowe, w sam raz do mojej wiezy) chcialbym zapytac - czy warto podkrecic moja 040/40 na 040/50? Ma ktos jakies doswiadczenia w tej materii? Co ze stabilnoscia systemu?
[#2] Re: Krecenie 040 - warto?

@recedent, post #1

Jasne ze warto !
Zawsze to troche szybciej ;)
Ja po podkreceniu procka na /50Mhz wyciagalem
prawie 33 Mips'y ,a na /40Mhz masz 29 Mips.
Niby to nie duzo ,ale jest to juz zauwazalne
"golym okiem".
Niskoprofilowy radiatorek z coolerkiem powinien
wystarczyc ,chociaz ja mialem radiator
wysoki na 4cm i dwa coolerki. Jeden na radiatorze
a drugi (maly) z boku proca i wydmuchiwal cieplo
spod proca. Chociaz jeden na procu Ci starczy.
Tak wiec powodzonka :)

[#3] Re: Krecenie 040 - warto?

@recedent, post #1

mam 040/25Mhz więc nie kręcone, ale przymierzam się do zmiany oscylatora. kręcenie jest okey - nie zapomnij o dobrym chłodzeniu. Stabilny system lubi dobre chłodzenie procka. :D :D :D

[#4] Re: Krecenie 040 - warto?

@recedent, post #1

Warto, poniewaz to nie tylko szybszy procek, ale przyspieszy takze pamiec. Podkrecic mozesz Apollo i Blizzarda68k. BlizzardaPPC nie mozna wiecej niz do 040/40 MHz (nic sie nie spali, ale karta poprostu sie nie uruchomi).
[#5] Re: Krecenie 040 - warto?

@Andrzej Drozd, post #4

Ale warto zwrócić również uwagę na to, że nie jest to sprzęt pierwszej młodości. Kręcenie ponad parametry nominalne, jakby nie było skraca żywotność sprzętu. Problem polega na tym, że trudno skoczyć do pierwszego lepszego sklepu, czy na giełde, po nowy procesor albo całą kartę ;)
[#6] Re: Krecenie 040 - warto?

@PL, post #5

040 sa tanie. 040/25 okolo 50zl, 040/33 okolo 80zl a 040/40 100zl. Gorzej gdy padnie 060 bo to wyadatek 300-400. Co prawda za rogiem nie mozna kupic ale za "tydzien" wysylkowo w amigowej firmie :)
[#7] Re: Krecenie 040 - warto?

@Andrzej Drozd, post #6

Inna kwestia to wymontowanie takiego padnietego procka z karty i zastapienie nowym... :D Dzieki wszystkim za odpowiedzi, lece po oscylator ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem