[#1] Samba i predkosc
Nareszcie zsieciowałem sobie amigę, peceta i pegasosa przy pomocy Samby. Wszystko działa ale zauważyłem jedna dziwną sprawę. Chodzi o prędkość. Sprawa wygląda tak...

na pececie:
kopiowanie pegasos->pc - ok. 4.7 MB/s
kopiowanie pc->pegasos - ok. 4.7 MB/s

na pegasosie:
kopiowanie pegasos->pc - ok. 0.4 MB/s
kopiowanie pc->pegasos - ok. 4.7 MB/s

Ktos mi moze powiedziec dlaczego w tym jednym przypadku predkosc jest tak mala? To jest predkosc jaka uzyskuje sie na AmidzeClassic z sieciowka 10Mbit. Moze gdzies w Sambie mam cos ustawione nie tak? Jest coś co może mieć wpływ na prędkość?

Nie jest to dla mnie wielki problem, bo z poziomu peceta sobie przesyłam pliki w obie strony z pełną prędkością. No ale mnie to denerwuje i spać nie daje. Ciekawi mnie to, ze to jest predkość mniej więcej taka jak na sieciowce 10Mbit a nie 100Mbit. Moze ma na to wpływ fakt, że w sieci jest Amiga, która ma sieciówkę 10Mbit. MiamiDx przenosiłem z Amigi razem z konfiguracją. To może mieć znaczenie? Ma ktos jakiś pomysł odnośnie tego?

Używam MiamiDx na Pegasosie i WinXP na piecu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem