Komentowana treść: Blender i Yafray - uaktualnienie
[#1] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie
A nie można tego pobrać jakoś normalnie? Nie używam tego MorphUp. Jakoś nie chciało mi się tego rozgryzać... Teraz nawet nie mogę ściągnąć tego MorphUp, bo strona nie istnieje. :( Zawracanie głowy z tym wynalazkiem. :)

Ostatnia edycja: 04.08.06 10:48:44
[#2] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@MDW, post #1

Strona nie istnieje bo coś tam się na serwerze pozmieniało autora, ale dlaczego nadal nic się w tej sprawie nie ruszyło to nie wiem. Dlatego wszyscy powini wrzucać obowiązkowo sami swój software na Aminet...

MorphUP można pobrać ze strony projektu na sourceforge.net:
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=168197
[#3] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@grxmrx, post #2

Już działa i się wszystko ściągnęło. :) Dzięki wielkie. Muszę przyznać, że ten MorphUp jest ciekawy i nawet sprawnie działa. Mam jednak małe pytanie odnośnie jego filozofii. Idea jest taka, że dla każdego programu mam podać ściężkę dostępu do miejsca w którym jest on zainstalowany? Jeżeli tak to jakoś nie bardzo mi się to podoba, bo jednym przypadkowym naciśnięciem "Uninstall" (bez potwierdzenia) mogę sobie go w ułamku sekundy odinstalować. Jeżeli program był po prostu ściągnięty i zainstalowany to nie problem - kilka sekund i jest znów ściągnięty i zainstalowany. Jednak co jeżeli ja sobie już w nim zmieniłem ikonkę, dodałem coś do katalogu albo zrobiłem inne zmiany. To "idzie się grzać"...

Widzę, że w ten sposób jest też dostępny Pyton. Jednak jeżeli próbuję go ściągać to mi się ściąga tylko katalog Developer. Nie ma normalnych plików dla użytkownika. Poza tym gdzie mam wskazać katalog Pythona skoro jest on porozwalany po dysku (w LIBS: jest biblioteka, tam jakiś swój katalog python 2.4 albo python 2.4.2). A gdzie reszta, jakieś helpy...
[#4] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie
Kray Rulez!
[#5] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@Prince, post #4

Kray Rulez!

Oczywiście. Jak tylko będzie cień szansy żeby go podpiąć pod cokolwiek w czym dałoby się cokolwiek robić. :) Renderer z CLI to tylko renderer... Zrobić trzeba w czymś. Czasy świecących się kulek minęły, a innych obiektów przy pomocy skryptu raczej się nie da robić. :D

Poza tym Kray nie wychodzi dla AmigaOS/MorphOS. Ta gałąź jest już martwa, a nie ma nic bardziej dołującego jak martwy soft. No i chyba coś się tam u niego pozmieniało jeżeli chodzi o licencję... Nowe wersje chyba nie są już tak całkiem darmowe. :)

Ostatnia edycja: 04.08.06 11:42:54
[#6] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@MDW, post #5

Kray potrafi importować obiekty z LightWave'a. Ponadto, jak każdy inny program tego typu ma swoją grupę obiektów podstawowych (w tym i kulki :) )

Pracuję nad małym utilkiem wspomagającym projektowanie sceny dla Kray'a, bo zabawa w raytracing w CED'zie jest uciążliwe. Zwłaszcza że przy byle literówce, braku średnika program bezwzględnie zawiesza Amigę.

Chciałbym zrobić jakiś normalny Guide dla wersji amigowej, bo żadnego opisu nigdy nigdzie nie było.

To co z tego, że Kray już nie jest aktualizowany dla Amigi. To znaczy że nagle gorzej generuje sceny? To znaczy że juz nic nie można zrobić dla tego programu (jak choćby opis dla niego)?
Nie! To znaczy, że z takim podejściem amigowców Grzegorz Tański na pewno nie będzie nic dla Amigi robił! Nie dziwię mu się.
[#7] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@Prince, post #6

niestety importowanie obiektow to nie wszystko. pozostaje edycja materialow, ustawianie oswietlenia i setki innych parametrow. bez dobrego edytora sam raytracer niewiele znaczy (kray jest teraz modulem dla lightwave chyba). Lepszym rozwiazaniem (zakladajac ze program dziala na amidze klasycznej) byloby wlasnie napisanie kompletnego modulu eksportujacego sceny np z LW lub Maxona. Dla LW dostepna jest dokumentacja chyba do wszystkiego. Nie orientuje sie jak z Maxonem.
[#8] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@kiero, post #7

To że import obiektów LW to nie wszystko to widać, słychać i czuć. Kray, mimo że potrafi generować sceny 3D na światowym poziomie, nigdy nie zdobył popularności na Amidze. Amiga nigdy wcześniej nie miała tak zaawansowanego silnika do raytracingu.
Kray w obecnej wersji jest modułem do LW, ale w wersji na Amigę jest autonomiczny i LW nie jest potrzebny.
Ustawianie oświetlenia i tekstur we wszystkich programach na Amigę ograniczoło się jedynie do wpisania odpowiednich cyferek w odpowiednie pola. Kray niewiele się pod tym względem różni.
Scena zapisana w formacie LW jest to zwykły tekst. Naprawdę niewiele trzeba programistycznego wysiłku aby taka scenę przetworzyć na tekst rozumiany przez Kray'a. Oczywiście tyczy to tylko umiejscowienia obiektów i kamery, możliwe że uda mi się również coś zrobić z teksturami. Światła w Kray'u to zupełnie co innego niż w LW, więc tutaj jedynie można by "udawać" jakieś obiekty jako źródło światła. Ale temat oświetlenia w tej chwili dla mnie nie jest do końca jasny. Brak odpowiedniej dokumentacji. Mail w tej kwestii został już wysłany do autora programu.
Gdybym umiał programować na odpowiednio wysokim poziomie, to na pewno napisałbym bardzo proste GUI 3D do tego programu. Wówczas LW stałby się zbędny jako źródło scen do Kray'a.

A teraz czekam jak ktos napisze: Eee..to bez sensu, Amiga jest za wolna. Ale to i tak nie to samo co Kray podpięty pod LW na pececie. Ale Amiga ma za mało pamięci. Ale to i tak nie będzie w pełny program 3D. Ale to jest za trudne. Ale, ale, ale...to nie ważne że mamy możliwości.

Nic nie róbmy dla Amigi bo to bez sensu. Nie chciejmy rozwoju oprogramowania, bo nie będzie powodów do narzekania. Amiga Jeden ma błędy, Pegazos to nie Amiga, Amiga klasyczna się nie nadaje, a nowe projekty będą za dwa tygodnie.
[#9] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@Prince, post #8

povray mial jakies muijowe gui w wersji na amigę, teoretycznie można by było pójść tym tropem i to gui przerobić
[#10] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@rzookol, post #9

Praca w PovRay to też pisanie skryptu z obiektami, a GUI przynajmniej na WIN to po prostu zintegrowany edytor.
[#11] Re: Blender i Yafray - uaktualnienie

@Prince, post #8

"To że import obiektów LW to nie wszystko to widać, słychać i czuć. Kray, mimo że potrafi generować sceny 3D na światowym poziomie, nigdy nie zdobył popularności na Amidze"

Powodem jest to co napisalem. Brak wsparcia dla edytorow scen.

"Ustawianie oświetlenia i tekstur we wszystkich programach na Amigę ograniczoło się jedynie do wpisania odpowiednich cyferek w odpowiednie pola. Kray niewiele się pod tym względem różni."

Mylisz sie. Maxon ma podglad materialu w czasie rzeczywistym. O wiele wazniejsza funkcja jest interaktywne umieszczanie obiektow na scenie.

"Scena zapisana w formacie LW jest to zwykły tekst"

Doskonale o tym wiem. Mam napisane wszytywanie obiektow oraz scen z LW. Lacznie z animacja.

"Oczywiście tyczy to tylko umiejscowienia obiektów i kamery"

To jest latwe do napisania. Obliczanie pozycji obiektow jest opisane w SDK. Sa nawet gotowe kody zrodlowe.

"możliwe że uda mi się również coś zrobić z teksturami"

Tekstury nie sa zawarte w pliku sceny, ale w plikach z obiektami.

"Gdybym umiał programować na odpowiednio wysokim poziomie, to na pewno napisałbym bardzo proste GUI 3D do tego programu."

Strata czasu imo. LW czy MAxon sa dobrymi edytorami. No i jak ktos napisal, jest tez darmowy POV Ray.

"A teraz czekam jak ktos napisze..."

Ja nic takiego nie napisalem. Napisalem Ci tylko co wydaje mi sie bledynymi zalozeniami w twoim projekcie i jak ja bym to zrobil.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem