[#8]
Re: Blender i Yafray - uaktualnienie
@kiero,
post #7
To że import obiektów LW to nie wszystko to widać, słychać i czuć. Kray, mimo że potrafi generować sceny 3D na światowym poziomie, nigdy nie zdobył popularności na Amidze. Amiga nigdy wcześniej nie miała tak zaawansowanego silnika do raytracingu.
Kray w obecnej wersji jest modułem do LW, ale w wersji na Amigę jest autonomiczny i LW nie jest potrzebny.
Ustawianie oświetlenia i tekstur we wszystkich programach na Amigę ograniczoło się jedynie do wpisania odpowiednich cyferek w odpowiednie pola. Kray niewiele się pod tym względem różni.
Scena zapisana w formacie LW jest to zwykły tekst. Naprawdę niewiele trzeba programistycznego wysiłku aby taka scenę przetworzyć na tekst rozumiany przez Kray'a. Oczywiście tyczy to tylko umiejscowienia obiektów i kamery, możliwe że uda mi się również coś zrobić z teksturami. Światła w Kray'u to zupełnie co innego niż w LW, więc tutaj jedynie można by "udawać" jakieś obiekty jako źródło światła. Ale temat oświetlenia w tej chwili dla mnie nie jest do końca jasny. Brak odpowiedniej dokumentacji. Mail w tej kwestii został już wysłany do autora programu.
Gdybym umiał programować na odpowiednio wysokim poziomie, to na pewno napisałbym bardzo proste GUI 3D do tego programu. Wówczas LW stałby się zbędny jako źródło scen do Kray'a.
A teraz czekam jak ktos napisze: Eee..to bez sensu, Amiga jest za wolna. Ale to i tak nie to samo co Kray podpięty pod LW na pececie. Ale Amiga ma za mało pamięci. Ale to i tak nie będzie w pełny program 3D. Ale to jest za trudne. Ale, ale, ale...to nie ważne że mamy możliwości.
Nic nie róbmy dla Amigi bo to bez sensu. Nie chciejmy rozwoju oprogramowania, bo nie będzie powodów do narzekania. Amiga Jeden ma błędy, Pegazos to nie Amiga, Amiga klasyczna się nie nadaje, a nowe projekty będą za dwa tygodnie.