[#1] [Xircom] siecióka zadziała?
Hej.
Mogę dostać kartę sieciową "Xircom RE-10" (LINK) na PCMCIA. Wie ktoś czy będzie toto współpracować z A1200 na sterownikach np. cnet.device ? Wiem, że obudowa jest za gruba - najwyżej poszerzę szczelinkę. Pytam, bo mnie wkurza trochę ten "ogon" z gniazdkiem wyłażący z karty 3com; tu jest gniazdko elegancko zabudowane.

[#2] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #1

Nie pójdzie z Amigą. To chyba PCMIA typ III, w Amigach jest II

[#3] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #2

z tego co pamiatm typ III roznił sie właśnie, jak kolega zauważył, grubością.
[#4] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Brodek, post #3

Hmm.... nic, będzie trzeba spróbować. Zanim wypiłuję szczelinę na wiekszą, trzeba będzie dokumentnie wybebeszyć Amisię z obudowy żeby dostać się do złącza PCMCIA i jakoś ja tam umieścić. Roboty trochę będzie ale może będzie warto?
A sterowniki cnet.device jakie karty obsługują? Chodzi mi o typy, bo 3c589.device są tylko do 3COM'ów, a cnet....?

[#5] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #4

oto co znalazłem:

Rodzaje kart PCMCIA
Karta typu I - karta o grubości 3,3 mm pełniąca funkcje karty pamięci SRAM lub Flash.
Karta typu II - karta o grubości 5,0 mm pełniąca funkcje karty rozszerzeń (np. modem lub karta sieciowa).
Karta typu III - karta o grubości 10,5 mm pełniąca funkcje karty rozszerzeń (np. dysk twardy).
Montaż kart PCMCIA umożliwia gniazdo PCMCIA.

Wygląda że to tylko sprawa grubości karty. Nic to, rozbieram Amigę - dam znać co i jak.

[#6] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #5

Kamikadze

[#7] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #5

nie, AFAIR to typ II - 16 bit, typ III - 32 bit, nic Ci nie da, oszczędź Ami
[#8] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #5

To nie Ty przypadkiem chciałeś załatwić wszystkie karty turbo na Amigę? (załatwić=ukatrupić)

[#9] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #8

CO TY?! To nie ja, ale czytałem posty tego szaleńca :D

Więc tak - karta nie działa z Amigą. Wogóle nie jest widzialna w systemie, więc odpada jakiekolwiek dalsze z nią kombinowanie w MiamiDX - stery żadne jej nie widzą. Amigę wybebeszyłem na stole jak widzicie na fotce:

Klawiatura na kasetach magn., reszta na stole, flop poleciał do kartona, HD z tyłu się hdzieś wala itp. ...przynajmniej dobrze była chłodzona karta 040 ;) .

[#10] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #9

Nie jestem tego pewien, ale pewnie mnie ktoś zweryfikuje:
PCMCIA typ II ma dwa rzędy pinów
PCMCIA typ III ma trzy rzędy pinów
Jeśli tak jest to Twoja karta jest na 100% "dwójką", co zresztą i tak Ci pewnie w niczym nie pomoże.
Czy Amiga poprawnie rozpoznaje samą kartę?

[#11] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #10

Złącza są te same (LINK - PDF, strona 6 i 7). Różnica wizualna, to grubość samej obudowy - plus wnętrza ;)

Amiga nie rozpoznaje tej karty. 'PrepCard' wogóle nie widzi żeby cokolwiek było włożone do portu PCMCIA więc już na początku nie ma sensu dalsze kombinowanie. Karta 3Com jest od razu zauważana w momencie włożenia (3Com589E, wersja 4.1 TP/BNC LAN PC Card). Nic to, będę musiał się pogodzić z "ogonem" 3Com-a ;)

[#12] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #11

Do sprawdzania kart jest card_info z pakietu cnet-device Mam starego 16-bit Xircoma i również nie działa w A1200 jak chyba wszystkie Xircom co wynika z ich innej wewnętrznej konstrukcji i braku dokumentacji, ale zawsze jest szansa :) wyślij "Piru" autorowi sterownika wygenerowany plik chyba z T: programem card_info i napisz mu dokładne dane tej karty.
[#13] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #9

Wypraszam sobie!:)
[#14] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@AlaN, post #4

a dlaczego nie sciagniesz archiwum i sam sprawdzisz?
[#15] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@baderman, post #7

nie ma 32 bitowych pcmcia
[#16] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #10

następny geniusz. sprawdz sobie w google jak wyglada zanim zaczniesz glosic jakies dziwne teorie
[#17] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Fazior, post #13

Hehehe, przyznasz że brzmiało to trochę dołująco dla ludzi którzy lubią ten komputerek :) Ale i tak wiem, że żartowałeś

[#18] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Valwit, post #14

Juz sprawdziłem organoleptycznie - nie działa

[#19] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Valwit, post #15

Nie ma 32 bit kart PCMCIA?? Sprawdź najpierw w Google zanim palniesz jakąś głupotę :D

[#20] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #19

to sprawdz. szczegolnie specyfikacje polecam :) pcmcia jest 16 bitowa
[#21] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Valwit, post #20

http://www.pcmcia.org/pccard.htm

[#22] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Valwit, post #15

taa, pomyliłem typ z wersją, sory :)

@Prince: pcimcia != cardbus
[#23] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

oczywiście napisz mu dokładny model karty :)
[#24] Re: [Xircom] siecióka zadziała?

@Prince, post #21

PCCARD inaczej CardBus, a nie PCMCIA :) Weź taką kartę z 3.3V i włóż do portu PCMCIA :>
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem