[#6]
Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
To ja jestem pomysłodawcą tych ankiet. To nie jest żadna prowokacja, po prostu podczas pisania na forum EXECA, w temacie "Nowa Amiga", moi przeciwnicy wyrazili nadzieję na przeportowanie Amiga OS 4 na x86. Zdziwiłem się, bo z tego co pamiętam, to środowisko Amigi właśnie dlatego by nie portować na PC wybrało PPC. Ja zaproponowałem inny procesor niż PPC Motoroli/IBM, ale też typu Risc. Szczerze wątpie, czy ludzie ze środowiska chcieliby przejść na platforme PC, tylko dlatego że ktoś przepisał system na ten sprzęt. Dlaczego wybrałem ten procesor. Przeszukiwałem Internet, chcac znaleźć wydajny procesor, który pobierałby mało prądu i był już gdzieś zastosowany. Z tym ostatnim jest trochę kłopotu, bo seria SuperHitachi była w Dreamcascie tyle, że wersja 32- bitowa SH4.
Zainteresowanych odsyłam pod link
http://www.hotchips.org/archives/hc13/2_Mon/05hitachi.pdf
to informacje o SH 5 - 64 bitowym riscu produkcji Hitachi.
Skoro Motorola nie rozwija już PPC, to może warto byłoby zainteresować się bliżej tym procesorem, wydaje mi się wydajny i energooszczędny. Co ciekawe w przeszłosci Hitachi zrobiło klona 68010 (68009), może dałoby się jakoś wykorzystać te doświadczenia ze współpracy i SH 5 ewentualnie SH 4 uczynić kompatybilnym z Motorolą 68k. Dla Japończyków (moim zdaniem) wszystko jest możliwe (w dziedzinie elektroniki).
A cały pomysł na ankietę zaczął się od tej, mojej wypowiedzi na EXECU:http://forum.exec.pl/posts/list/30/39.page (to jakby był ktos ciekaw, co było dalej, bo temat "już spadł")
Moim zdaniem to nowa amiga powinna zawierać procesory SuperHitachi SH 5 - Specyfikacje można znaleźć w Internecie (max 3Ghz). Jeden procesor odpowiedzialny za System/Internet/Emulacje Motoroli 68K; drugi razem z DSP (robią takie wersje) do MP3, komponowania muzyki/odtwarzania filmów zsynchronizowane z programowalnym układem Yamahy (emulacja Pauli i możliwości lepsze od standardowych układów PC) i układem NEC-a do odtwarzania DVD/Dvix/ HD DVD plus możliwość zrzucania obrazu z różnych urządzeń (aparat/kamera) i montaż obróbka (coś w stylu PAR); trzeci procesor typowo pod gry. Układy graficzne to połączone razem (taki crossfire 4 układy PowerVR SGX 555. Do tego napęd HD DVD (może ograniczyłoby to trochę piractwo, skoro wszyscy gonią za gorszym Blu Ray). 4 gniazda SATA, 3x PCI-e, wi-fi, karta sieciowa 1 gbit 2x, 1x serial, 1 x parralel, 10 razy USB 2.0/3.0 (4 do gier, 2- mysz klawiatura,pozostałe - drukarka, skaner, tablet). Pamięć 6 GB DDR3 współdzielnej dla 3 procesorów. 2 Gb pamięci dla układów graficznych, po 512 mb na układ.
Dlaczego ten procesor i te układy?
SH 5 ma naprawdę duże możliwości, poza tym Hitachi miało kiedyś klona procesora motoroli, którego opracowało razem z nią (68010/68009- chyba w Wiki można sprawdzić). Mają dużą wydajność i pobieraja mało prądu, podobnie układy NEC-a. Układ Yamahy miał np. dreamcast i chyba dźwięk był ok, moim zdaniem lepszy niż na standardowym układzie montowanym w PC.
Fajnie pomarzyć, a tamten temat był właśnie o marzeniach na temat nowej Amigia a moze i też nowego Pegasosa. ;)