• Ankieta

Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

• Tak, ale tylko MorphOS
    10 głosów 10
  • Tak, ale tylko AmigaOS 4.x
    11 głosów 11
  • Nie
    36 głosów 36
  • Tak, obydwa
    62 głosów 62

Ankieta skończyła się 19.08.2008

[#1] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Prowokacja! ;)
[#2] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@alpine, post #1

Zaglosowalem na nie. Pecety na x86 i tak juz maja za duzo egzotycznych systemow.

A klimatem i radocha uzywania MOSa/AOS4, jest wlasnie to, ze nie dzialaja na pecetach z x86. :)
[#3] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Szczerze? To jestem zniesmaczony a wrecz zszokowany odpowiedziami...
[#4] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Czy to pytanie jest tylko zwykłym pytaniem, czy też może są (zdolni) ludzie zastanawiający się nad takim wydaniem OS4 czy MOSa?
[#5] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Lorak, post #3

moze rozwin bardziej swoja mysl?
[#6] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
To ja jestem pomysłodawcą tych ankiet. To nie jest żadna prowokacja, po prostu podczas pisania na forum EXECA, w temacie "Nowa Amiga", moi przeciwnicy wyrazili nadzieję na przeportowanie Amiga OS 4 na x86. Zdziwiłem się, bo z tego co pamiętam, to środowisko Amigi właśnie dlatego by nie portować na PC wybrało PPC. Ja zaproponowałem inny procesor niż PPC Motoroli/IBM, ale też typu Risc. Szczerze wątpie, czy ludzie ze środowiska chcieliby przejść na platforme PC, tylko dlatego że ktoś przepisał system na ten sprzęt. Dlaczego wybrałem ten procesor. Przeszukiwałem Internet, chcac znaleźć wydajny procesor, który pobierałby mało prądu i był już gdzieś zastosowany. Z tym ostatnim jest trochę kłopotu, bo seria SuperHitachi była w Dreamcascie tyle, że wersja 32- bitowa SH4.

Zainteresowanych odsyłam pod link

http://www.hotchips.org/archives/hc13/2_Mon/05hitachi.pdf

to informacje o SH 5 - 64 bitowym riscu produkcji Hitachi.

Skoro Motorola nie rozwija już PPC, to może warto byłoby zainteresować się bliżej tym procesorem, wydaje mi się wydajny i energooszczędny. Co ciekawe w przeszłosci Hitachi zrobiło klona 68010 (68009), może dałoby się jakoś wykorzystać te doświadczenia ze współpracy i SH 5 ewentualnie SH 4 uczynić kompatybilnym z Motorolą 68k. Dla Japończyków (moim zdaniem) wszystko jest możliwe (w dziedzinie elektroniki).

A cały pomysł na ankietę zaczął się od tej, mojej wypowiedzi na EXECU:http://forum.exec.pl/posts/list/30/39.page (to jakby był ktos ciekaw, co było dalej, bo temat "już spadł")

Moim zdaniem to nowa amiga powinna zawierać procesory SuperHitachi SH 5 - Specyfikacje można znaleźć w Internecie (max 3Ghz). Jeden procesor odpowiedzialny za System/Internet/Emulacje Motoroli 68K; drugi razem z DSP (robią takie wersje) do MP3, komponowania muzyki/odtwarzania filmów zsynchronizowane z programowalnym układem Yamahy (emulacja Pauli i możliwości lepsze od standardowych układów PC) i układem NEC-a do odtwarzania DVD/Dvix/ HD DVD plus możliwość zrzucania obrazu z różnych urządzeń (aparat/kamera) i montaż obróbka (coś w stylu PAR); trzeci procesor typowo pod gry. Układy graficzne to połączone razem (taki crossfire 4 układy PowerVR SGX 555. Do tego napęd HD DVD (może ograniczyłoby to trochę piractwo, skoro wszyscy gonią za gorszym Blu Ray). 4 gniazda SATA, 3x PCI-e, wi-fi, karta sieciowa 1 gbit 2x, 1x serial, 1 x parralel, 10 razy USB 2.0/3.0 (4 do gier, 2- mysz klawiatura,pozostałe - drukarka, skaner, tablet). Pamięć 6 GB DDR3 współdzielnej dla 3 procesorów. 2 Gb pamięci dla układów graficznych, po 512 mb na układ.

Dlaczego ten procesor i te układy?

SH 5 ma naprawdę duże możliwości, poza tym Hitachi miało kiedyś klona procesora motoroli, którego opracowało razem z nią (68010/68009- chyba w Wiki można sprawdzić). Mają dużą wydajność i pobieraja mało prądu, podobnie układy NEC-a. Układ Yamahy miał np. dreamcast i chyba dźwięk był ok, moim zdaniem lepszy niż na standardowym układzie montowanym w PC.

Fajnie pomarzyć, a tamten temat był właśnie o marzeniach na temat nowej Amigia a moze i też nowego Pegasosa. ;)
[#7] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Ja nie zagłosowałem...Dlaczego? Amiga to Amiga i powinna mieć system Amigowski. Oczywiście system jest, tylko odpowiedniego sprzętu nie ma, bo inaczej to jest tylko komputer dla zapaleńców, a nie dla normalnych użytkowników.

Jednakże jeśli sprzętu nie ma, to chyba jedyna możliwość to port na x86 (najlepiej na obydwa procesory).

Mój głos - 50/50 (a ponieważ nie ma takiej opcji to nie głosuję).
[#8] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Andrzej Drozd, post #2

Pecety na x86 i tak juz maja za duzo egzotycznych systemow.

Masz rację. Jednak tutaj chodzi o coś zupełnie przeciwnego. Nie chodzi o to żeby pecet dostał kolejny system tylko żeby AmigaOS4/MorphOS dostały nowy (jakikolwiek) sprzęt. Byłoby miło wreszcie przestać się przejmować tym czy będzie sprzęt, jaki będzie, zawracać sobie głowę nowymi a już prehistorycznymi maszynami. Dla AmigaOS4 byłoby to zbawienie, bo wszyscy widzimy jak tam wygląda sytuacja. Od lat jest problem i nie zniknie, bo Amigowców jest za mało żeby ciągnąć stałą produkcję nowego sprzętu. MorphOSowcom się fuksnęło dzięki Genesi i trafił im się Pegasos. Ale przyszłość też jest nieciekawa. Takie problemy będą zawsze. :( Chyba, że wreszcie uwolnilibyśmy się od cudacznego sprzętu.
[#9] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@MDW, post #8

generalnie masz racje, ale z drugiej strony MorphOS bedzie wtedy kolejnym w dodatku biednym systemem na peceta i ubędzie mu trochę tego hobbystycznego smaczku, ze odpalasz go na sprzęcie który nie jest zwykłym meblem w domu ;)
[#10] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Andrzej Drozd, post #2

Pecety na x86 i tak juz maja za duzo egzotycznych systemow.

Np?

Linux dystrybucja A, Linux dystrybucja B, Linux dystrybucja C, MacOS (prawie-Linux dystrybucja D). :P
[#11] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Zagłosowałem na nie bo uważam że jeśli któryś z tych systemów wyszedłby na PC nie zmieniłoby by to jego statusu hobbystycznego z powodu braku oprogramowania. Dla mnie lepszym rozwiązaniem byłoby aby programiści rozwijający MorphOS skoncentrowali się na poprawieniu jego błędów (np. brak dźwięku na Efice) niż bezsensownej konwersji na PC gdzie i tak pewnie nie byłoby sterowników do każdego sprzętu. A jeśli chodzi o sprzęt dla MorphOSa to cały czas można kupić Efikę a nawet na stronie eFunzine jest nowa płyta główna Pegasosa II więc tylko odkładać pieniądze i kupować.
[#12] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Jesli mamy myslec przyszlosciowo i realnie to zdecydowanie tak. Nie ma sensu zamykac sie na sprzecie dla kilku tys. osob. Gdy amigowi dinozaury juz umra to bedzie koniec Amigi. Wtedy Amiga stanie sie legenda jak Atari czy Commodore64. Poki jest szansa trzeba jak najszybciej wyemigorwac na inna platforme. Zdecydowanie tutaj stoje za x86. Dlaczego? Poniewaz problemy ze sprzetem znikna raz na zawsze. Jest jeszcze drugi plus - przeportowac programy czy gry byloby znacznie prosciej. Moja wizja jest taka - teraz doczepic sie do x86. Gdy Amiga sie rozwinie bardziej, wtedy myslec o jakis cudacznym sprzeci o ile bylby sens. Uczmy sie na swoich starych bledach i na ruchach gigantow jak Apple. Pozdrawiam.
[#13] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Bigo, post #11

Bigo:

No dobra, teraz MOSowcy mają jeszcze w miarę ok. Ale popatrz na AmigaOS4. Przecież to jest wręcz żałosna sytuacja. Jest nowy system na który ludzie czekali od niepamiętnych czasów. I co? I totalna kicha, bo sprzętu brak. W dzisiejszych czasach... Teraz gdy sprzęt jest praktycznie niczym, kosztuje grosze to aż wstyd, że mamy z tym problem. Jak się pojawiły interfejsy klawiatur i myszy PC to też było zbulwersowanie ale było wygodne. Nareszcie można było używać sensownego sprzętu za grosze. Potem PCI sprawiło, że nie musieliśmy płacić 4 pensje za byle kartę graficzną, dźwiękową czy sieciową. Że dostaliśmy tunery TV, których nigdy byśmy nie mogli używać gdyby nie to. Dzięki temu, że płyty główne Pegasosa i AmigiONE były w popularnym standardzie ATX przestaliśmy być skazani na kosztujące fortunę obudowy Elboxu. To wszystko było bardzo wygodne i bardziej przyczyniło się do zatrzymania ludzi przy Amigach niż odejścia. To właśnie typowo amigowy sprzęt sprawiał, że ludzie uciekali. A to przez chore ceny, a to przez żałosne możliwości wiekowego sprzętu, a to przez brak możliwości podłączenia czegoś. Zastanawiam się czy wymiana tego ostatniego (i najważniejszego) elementu naszych Amig na coś "standardowego" nie wyleczyłoby naszej największej bolączki...

nelson:

Masz rację. Ja też bym chciał zawsze używać sprzętu specjalnie produkowanego dla MOS/AOS. To tworzy niepowtarzalny klimat. Ale pamiętam jak to było z moją A1200+060+PPC+BVision. Prawie rzuciłem Amigę, bo miałem dosyć tego sprzętu. Co zrobimy gdy Pegasosy zaczną się sypać, a na horyzoncie nie będzie nowego sprzętu? Trudno wymyślić sobie bardziej chorą sytuację od tej w której w tej chwili jest AmigaOS 4.1. Przecież ten system przez brak sprzętu istnieje tylko na pokazach. :(

inni:

I uprzedzając pytanie. Nie uważam aby MOS/AOS4 dla PowerMac/PS3/XBox360 to było rozwiązanie. To ślepa uliczka. Już prędzej pojawi się Pegasos3 niż nowy MacPPC. A kolejne konsole będą jak zwykle czymś zupełnie innym niż poprzedniczki więc to też żadna przyszłość.
[#14] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@MDW, post #13

Tu się z tobą zgadzam że jeśli chodzi o sprzęt AmigaOS 4.1 to jest chora sprawa ale to wina wyłącznie firmy mające prawa do marki. Polityka tej firmy doprowadziła do podziału środowiska związanego z Amigą. Ja sam wychowałem się na Amidze 600 którą później zamieniłem na A1200+PPC+Infiniti Tower i kilka innych dodatków ale ten sprzęt czasami bardzo mnie denerwował i w 2000 r. pozbyłem się go i dopiero teraz po wyjściu MOSa 2.0 zakupiłem Efike więc cię rozumiem. A jeśli chodzi o utrzymanie niepowtarzalnego klimatu wokół sprzętu dla MOS/AOS to według mnie idealnym rozwiązaniem byłaby Efika 8610 posiadająca standardowe gniazdka dla peryferii oraz procesor PowerPC.

P.S. Tylko żeby było na tej płycie gniazdko na pamięć.
[#15] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@alpine, post #1

!Kraszman :P
[#16] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@MDW, post #13

Ja zgodziłbym się tez na takie rozwiązanie (wilk syty i owca cała) płyta mATX, dwa gniazda na procesor (AMD zrobiło swego czasu coś takiego http://www.tomshardware.pl/motherboard/20010605/760mp-04.html

o starszych rozwiazaniach nie wspominiam (Pentium Pro) innych nie kojarzę), procki SH5, gniazda Pci-e x 2 (2szt - karta muzyczna i np. odpowiednik PAR-a), 2 gniazda pci- e x16 (karty graficzne), do tego SATA II (4 gniazda) i USB (10 gniazd) 2.0/3.0 (jak się już pojawi).

Gdyby znalazł się ktoś z pieniędzmi i chęciami, to mogłoby to wypalić. Koszt procka SH 5 przy 10.000 szt. to 40 $. Z wieksza częstotliwościa byłoby pewnie drożej, ale to juz spekulacja. Info o cenie procka znajduje się na przedostatniej stronie (chyba) dokumentu pdf o SH5 - link umieściłem w poprzednim poscie. ;)
[#17] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Andrzej Drozd, post #2

A ja chce na peceta, dlaczego , otóż dlatego abym mógł normalnie pójść do sklepu i kupić sobie sprzęt. Przecież zarówno pegasos jak i A1 na dzień dzisiejszy nie dość, że są niedostępne, to jeszcze całkowicie...przestarzałe, bo ilez jeszcze będzie można w sklepie bez problemu znaleźć takie "cudeńka" jak np. ATi Radeon 9250 . Zdaję sobie sprawę, że ani MOS ani OS4.x nie będą obsługiwały całego sprzętu, ale wystarczy aby były sterowniki do jednej , dwóch płyt, i dwóch, trzech kart graficznych (powiedzmy ATi HD2400-2600). Taką "amigę" złożyłbym sobie z wielką przyjemnością.
[#18] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Olo, post #17

Tylko z tym pecetem są dwa problemy:

1. Jeśli chodzi o sprzęt to na przykład wychodzi jakiś nowy radeon a sterowniki do niego dla MOSa/AOSa za około 1,5 roku (biorąc pod uwagę dotychczasową częstotliwość pojawiania się uaktualnień dla obu systemów) jak dobrze pójdzie i ta karta jest już przestarzała i nie do dostania w sklepach ponieważ już wyszły nowe radeony.

2. Druga sprawa to programy wykorzystujące możliwości sprzętu. Nawet jeśli system będzie działał na super pececie to nie będzie programów wykorzystujących jego moc obliczeniową. W tej chwili na obecnie dostępny sprzęt (Pegasos i AmigaOne) nie ma programów wykorzystujących ich możliwości.

P.S. Jak wyżej napisałem sprzęt dla MorphOSa jest dostępny problem tylko z AmigaOS.
[#19] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Olo, post #17

Albo obsługa 780G. To byłoby coś :)
[#20] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Widzę, że wciąż pokutuje wśród nas mit o tym jak to przejście na x86 zapewniłoby dostępność sprzętu "w każdym sklepie za rogiem". Cykl pisania sterownika do jakiejś karty pod MOS-a to co najmniej dwa lata, albo i więcej, jeżeli jakiejkolwiek dokumentacji brak. Po trzech latach taka karta jest już uznawana za "przestarzałą" i nie do kupienia w sklepie. Czyli na dobrą sprawę bardzo niewiele by się zmieniło.
[#21] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Olo, post #17

Od tego masz AROS-a :)
[#22] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@MDW, post #8

Moim zdaniem przeportowanie MOSa/AOS4 na peceta, przyczyni sie tylko do kolejnych odejsc ludzi ze srodowiska.

Moze nie doslownie odejscia, ale znudzenia sie amigowoscia i w koncu smiercia naturalna.

Ludzi tutaj trzyma nostalgia, hobby (klasyki), PPC (odrebnosc od szaro-komputerowej rzeczywistosci pecetowej), czasami tez ciekawosc i radocha uzywania wynalazkow typu Efika i byc moze Natami oraz innych.

Pecetom lepiej zostawmy WinUAE (moze kiedys doczeka sie emulacji PPC) oraz AROSa (ktory jednak i tak juz zaczyna/zaczal dzialac na PPC). :)
[#23] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?
Mi się wydaje ze to by było dobre posuniecie wydania Amiga Os4x. na procesory Intela.

Większy by był dostęp do sprzętu, którego w normalnym świecie Amigi porostu brakuje, a jak już jest to albo z niezłym przebiegiem ( i modlić się aby to chodziło ) albo kosztuje dość sporo ( i pochodzi z dwa lata ) - a potem ?.

Już dawno powinno to się stać, bo stary Amigowski sprzęt jest fajny ale nie z tej ery... niestety, a takie wybiegi jak Samanty i inne AmigaOne to jak już pisałem, wybiegi jednorazowe.

Chcę uruchomiC AmigaOs4x a nawet 5x.( jak będzie - bo w takiej sytuacji to będziemy tylko mieli wszystko na zdjęciach bez sprzętu już namacalnego ) na nowym sprzęcie, iść do sklepu i sobie wybrać taka a taka kartę graficzną czy muzyczną...

Problem ze sterownikami ? - mi się wydaje ze nie było by aż tak - jak są inne systemu ( Linux`y i rożne dzikie i egzotyczne systemy i jakoś to wszystko chodzi ) to i AmigaOS tez by sobie dal rade, oczywiście system trzeba napisać od mowa.

Jeszcze dwa lub cztery lata takiej stagnacji to będziemy mogli tylko uruchomić emulator i pograć w stare i dobre gry z Amigi bo sprzętu już nie będzie nowego .

Jestem ZA !!!

[#24] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Grzegorz Kraszewski, post #20

Miałem napisać bardzo podobną opinie. Prosze spojrzeć na Linuksa i sterowniki do kart graficznych dla niego, jest bardzo podobnie jak w MOSie (no troche lepiej ale nie przesadzajmy - jest źle mimo szumnych zapowiedzi i inicjatyw).

Zdecydowanie jestem na nie. Jako niszowy system MOS i AOS4 na rynku x86 zginą ponieważ czym się zareklamują: mniejszą liczbą aplikacji? Na swoim rynku są konkurencją dla siebie i mają świadomego użytkownika, a przy odrobinie szczęścia pojawi się inwestor (albo ktoś z naszych szeregów, czego z całego serca życzyłbym sobie, zarobi mase pieniedzy i zainwestuje w hobby) i wtedy któryś z nich będzie jedynym rozwiązaniem dla budowanej oferty na alternatywny system.

Myśle że warto robić swoje i czekać na okazje. Po co przyspieszać ew. całkowity upadek.
[#25] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Skotos, post #24

Po co przyspieszać ew. całkowity upadek.

Dokladnie. Cale sily nalezy kierowac w udoskonalanie systemow, a nie przez kolejne piec lat marnowac czas na pecety. To bedzie totalna stagnacja tych systemow i prawdziwy upadek tego co jest na dobrej drodze.
[#26] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@Andrzej Drozd, post #25

A tak wracajac do tych pieciu lat. Przeciez nikt nie mowi ze nasze Amigowe systemy nie beda dzialac na pecetach.

Okolo 5 lat, to dluga droga, moze zmienia sie pecety? Moze latwiej bedzie je (te systemy) przeportowac?

Ale na pewno nie nalezy zaczynac od portowania przez piec lat, tylko od udoskonalania przez piec lat.

Mysle ze wiekszosc ktora zaglosowala na tak, na oczy nie widziala/nie uzywala MOSa/AOS4. Co mozna Wam powiedziec?

Uzywajcie klasykow/emulatorow, a jak macie kase to nie wahajcie sie pouzywac MOSa/AOS4, na niestety drogich i slabych dzisiaj sprzetach :)

Tak czy inaczej, pecet z MOS/AOS4, nie jest dzisiaj mityczna Vallhalia.

Magia zostaje tylko na klasykach i Pegazie/AONe. :)

PS. kolejnosc MOS/AOS4, prosze interpretowac w dowolnej kolejnosci. :)
[#27] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@vOYtEC, post #12

Jeśli mamy myśleć przyszłościowo, to powinniśmy się trzymać jak najdalej od przekombinowanych i mało wydajnych x86 oraz prądożernych pecetów, a żądać komputera energooszczędnego i wydajnego.

Co z tego, że pecety są bardzo popularne? Czy to oznacza, że inne komputery są "dziwaczne", jak to ktoś napisał? Co za bzdurne myślenie. Co jeszcze jest "dziwaczne" - muzyka nie pokazywana w komercyjnych radiostacjach, nie zabijanie zwierząt? ;)

Słusznie ktoś zauważył problem sterowników, jaki wystąpiłby po przeportowaniu MOSa lub AOS4 na pecety. To zdrowy objaw praktycznego myślenia. Moim zdaniem chodzi o posiadanie własnej wizji i własnego myślenia (którego owo praktyczne myślenie jest elementem), a nie zakompleksione przyjmowanie, że to, co w większości, to od razu lepsze.

Linia pecetów jest tak pomyślana, aby sukcesywnie wyciągać kasę od end userów. No niestety taka chytra moda wśród gigantów rynku, markę kreują wizją iluzją (reklamami), a nie faktycznie bardzo dobrymi produktami, a rozwój sprzętu dawkują tak, aby end user kupił wersje pośrednie, ergo wydał jak najwięcej kasy. Tu już nie liczy się klasa, tu liczy się kasa. Śledzę temat, ekonomia globalna to moje zainteresowanie. To powyżej to oczywiście jedynie jeden z najistotniejszych faktów, a nie całość opisu zjawiska.

Na takich gigantach mamy się wzorować?

Mam wrażenie, że przy nich firmy produkujące komputery pretendujące do bycia nowymi Amigami stawiają właśnie na klasę, bo wiedzą, że większość ich klientów ma większe pojęcie o komputerach niż przeciętny end user pecetowy i nie zadowoli się ich piecykiem 300W. ;) Kreowanie marki faktyczną pomysłowością wykonania sprzętu jest dalece bardziej cenne, niż stos najwspanialszych reklam sprzętu niezbyt pomysłowego, a reklamowanego jako taki.

[#28] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@CJ Warlock, post #27

Zgadzam się, dlatego zaproponowałem w trakcie dyskusji na Execu procesor SH 5 i układ graficzny PowerVR SGX (zgodny m.in z OpelGL 2.0). Tak z ciekawości co sądzisz/sądzicie o tym pomyśle (patrz posty 6 i 16)? Co sądzisz/sądzicie o możliwościach tych układów? ;)
[#29] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@ender, post #6

Skoro Motorola nie rozwija już PPC,...

Właściwie racja, tym zajmuje się już Freescale ... i IBM oraz AMCC. Może wejdź na strony Freescale oraz AMCC i zobacz czy aby na pewno PowerPC już się nie rozwija ;)

http://www.freescale.com/

http://www.amcc.com/
[#30] Re: Czy chciałbyś aby system MorphOS 2.0 lub AmigaOS 4.x został przeportowany na procesory Intel lub AMD?

@ender, post #6

po prostu podczas pisania na forum EXECA, w temacie "Nowa Amiga", moi przeciwnicy wyrazili nadzieję na przeportowanie Amiga OS 4 na x86. Zdziwiłem się, bo z tego co pamiętam, to środowisko Amigi właśnie dlatego by nie portować na PC wybrało PPC.

To wraca jak bumerang. Pomimo pisania po raz n-ty że "przeportować AmigaOS/MorphOS na x86 po prostu się nie da. Nie da się tego zrobić tak prosto jak np. jakiejś gry; nie wystarczy skompilować źródła i "odpalić"... Już nawet pomijam kwestię sterowników - tu podstawową kwestią będzie brak kompatybilności wstecz. Chcecie zobaczyć jak wyglądałby MorphOS/AmigaOS4 na x86? Odpalcie sobie AROSa. To JUŻ jest zrobione! AmigaOS4/MorphOS nie wyglądałby inaczej. Tak samo jak AROS działałby by na określonym, zapewne egzotycznym, podstarzałym zestawie kart graficznych/muzycznych/sieciowych; tak samo jak na AROSie nie dało by się odpalić na nim żadnego programu z m68k/PPC (chyba że jakaś litościwa dusza przeportowała by jakiś program po udostępnieniu źródeł)... To było by po prostu bez sensu. AmigaOSy były pisane z myślą o procesorze pracującym w trybie Big Endian, x86 takim procesorem nie był, i nigdy nie będzie. Przykład MacOSX nie jest tutaj żadnym argumentem - OSX został zaprojektowany z myślą o tym, by uniezależnić go maksymalnie od sprzętu, pochować jego newralgiczne bebechy przed programistami i sto innych, podobnych, które to czynią taką "Rosettę" w ogóle możliwą do realizacji...

Druga sprawa - kwestia zabierania się za jakieś procesory hitachi, itp. wynalazki. Proste pytania: po co nam trzeci egzotyczny procesor do kolekcji? Co z oprogramowaniem które powstało na PPC - jego też mamy emulować na takim egzotyku jak ów hitachi? Jaki jest sens tworzenia takiego potworka opisanego jak wyżej? Zamknięta architektura, układy specjalizowane - fajnie, pięknie, ale to bardziej wygląda jak konsola do gier niż komputer, która to służy dajmy na to 3 lata, a następnie okazuje się że zaczyna odstawać technologicznie. I o ile w przypadku konsol mamy do czynienia z koncernami inwestującymi grubą kasę w technologię, to co mielibyśmy na naszym podwórku? Potrzebna nam kolejna "Amiga 1200" która będzie miała realne szanse na to, by się stać przestarzałym sprzętem niemal zaraz po tym, jak się "pojawi"? Już to przerabialiśmy.

Moim skromnym zdaniem więc: nie dla x86, i nie dla cudaków opartych na hitachi i podobnych. PPC jest dalej rozwijane i ma się wbrew pozorom bardzo dobrze. A kto chce mieć AmigaOS na x86 najpierw powinien spojrzeć w stronę AROSa, by się przekonać jak to wygląda/mogło by wyglądać w praktyce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem