[#1] ustawienia trybów ekranów.
Mam taki problem. Dotyczy też Amiga os.3.9. Za cholerę nie umiem skonigurowac pod CGX trybów graficznych. Próbowałem na dwóch monitorach sampo km-712 oraz lcd nec lcd 1701. Za hiny nie umiem ustawić rozdzielczości 512x386 tak aby była wyświetlana na pełnym ekranie,

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: ustawienia trybów ekranów.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

A jest to w ogóle możliwe?
Pytam z ciekawości bo nie wiem.
[#3] Re: ustawienia trybów ekranów.

@stachu100, post #2

Jest możliwe. Sam kiedyś na jutube widziałem filmik z kłejka na apollo 060 w tej rozdzielczości. Sporo dawnych gier z pc również działało w tej roździelce na fullscrenie.

Benedykt Dziubałtowski
[#4] Re: ustawienia trybów ekranów.

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

A ja w życiu taka rozdzielczosc chyba tylko raz....w dosowej wersji Quake, ok 96 roku
Kiedys , np w Aces over Europe był taki tryb nazywany Tall-res (320x400) , ktory takze przysparzał mnóstwa problemów monitorom....Tym dawnym, watpię by dzis byl monitor ktory to wyswietli :)
512x384 to tryb niestandardowy, i niemal żaden z monitorów go nie supportuje......
No chyba ze ktos ma starego Macintosha, ale to juz zupelnie inna historia :)
[#5] Re: ustawienia trybów ekranów.

@stachu100, post #2

na monitorze CRT jest to mozliwe. robimy 512x384, a nastepnie regulujemy obraz ustawieniami monitora i zapisujemy.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2011 22:14:47 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#6] Re: ustawienia trybów ekranów.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

No to problem rozwiązany.
Na Twoim konfigu Benek jest to niemożliwe.
[#7] Re: ustawienia trybów ekranów.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Mój Samsung 2053BW wyświetla poprawnie lowresy tylko przy włączonym skalowaniu do 16:10. Bez skalowania obraz jest zwężony. Podejrzewam, że część ze współczesnych monitorów powinna sobie poradzić, ale gdy ten tryb ma służyć do jakichś starych gier z dziwnym aspektem to nic nie zastąpi CRT, którego można sobie ręcznie podregulować :).

Pomysł używania mniejszej rozdzielczości, rysowania spłaszczonej grafiki, po to aby "wyglądało dobrze" po przeskalowaniu do wyższej rozdzielczości jest fe. C' Mon bro, dla kilku FPS różnicy? Lata dziewięćdziesiąte, DOS, Windows 95, pech. Amigowy hires też tak ma, ale tam proporcje wysokości były chociaż 2:1.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2011 22:30:36 przez Korni
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem