kategoria: Sprzęt
[#1] Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD
kiedys przeczytalem nie wiem nie znam sie az tak ze w amidze na jednej tasmie od kontrolera dysku twardego cd-rom powinien byc wiadomo jako slave ale na tasmie na pierwszym zlaczu a dysk wiadomo jako master ale na koncowce kabla :) i tez tak mam podlaczone hdd na koncu tasmy i wszystko gra
ale troche chce namieszac z kabliologią i mam pytanie czy te moje podlaczenie jest prawidlowe tak w ogole bo chcialbym podlaczyc to jak w pc dysk pierwszy i pierwsze zlacze na tasmie i cd rom jako slave i ostatnie zlacze na tasmie
[#2] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Blendor, post #1

bzdura,urzadzenia logiczne konfiguruja sie nei zaleznie od kolejnsci podpiecia kabla
kluczowe sa zworki MASTER/SLAVE/CABLE SELECT
[#3] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #2

dzieki holdys i oto chodzilo a jak osiol trzymalem sie tej smiesznej tezy
[#4] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Blendor, post #3

Teza powstała dlatego że z reguły kiedy mamy jedno urządzenie na kablu ustawione na master, to powinno ono byc podłączone na końcowym złączu kabla. Teoretycznie jeżeli byłoby na środku taśmy, mogłoby dochodzić do powstawania odbić sygnałów na nieużywanym kawałku kabla, co mogłoby prowadzić do przekłamań sygnałów, a w rezultacie do powstawania błędów przesyłu danych.

Dlatego ogólnie przyjęło się żeby urządzenia na master zawsze podłączać do krańcowego wtyku taśmy, a ewentualne slave na środku.
[#5] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@altcomputing, post #4

kolejna bzdura, takie urzadzenie zworkuje sie na SINGLE DRIVE i tyle .. nie zaleznie gdzie jest podpiete dziala jako single ..
[#6] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #5

nie chce rznąc glupa bo pecetow naskladalem sie dziesiatki , dlatego majac w a4000 tak dziwnie podlaczony hdd w moim przypadku cf na koncu tasmy wedlug dziwnej tezy przeczytanej na PPA
w ktoryms z arichwalnych watkow
to podlaczylem wlasnie tak i juz ale dzisiaj musialem troche w kompie pogrzebac i znowu mi to spokoju nie dalo wkoncu na logike dysk master pierwszy konektor urzadzenie slave drugi konektor jak to mowi logika i tak tez zawsze sie w pecetach podlaczalo wlasnie przed chwilka wsadzilem z amigakit nowo zakupiony terminator na flopa flop zostal ladnie wylaczony:) wywalilem dluga tasme i podlaczylem wedlug schematu HOLDYsa i mojego wedlug normalnej normalnosci:) i wszystko biega jak talala

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2011 17:46:41 przez Blendor
[#7] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #5

Zgodzę się że w przypadku Single ale w przypadku niektórych starszych dysków tak nie zawsze jest.
U mnie np. dysk Caviar i dysk Quantum po podłączeniu razem na jednej taśmie do A1200 nie tylko musiały być nie tylko dobrze za zworkowane ale kolejność dysku master i slave na taśmie była ważna.
[#8] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Dark_luke, post #7

Blendor internet jest peleb bzdru wiec sie nie przejmuj

U mnie np. dysk Caviar i dysk Quantum po podłączeniu razem na jednej taśmie do A1200

kto uzywa archaicznych dyskow 540 mb ?
tu tasma i zworkowanie nie ma nic do znaczenia chodzi o to ktory bios dysku przedstawia sie jako pierwszy (taka sama sytuacja ze nie ktore stare dyski nie rozpedzaja sie i pozycjonuja wzglednie szybko ...i A1200 nie rozpoznaje ich za pierwszym razem wymagany jest reset)
mysle ze nikt starych dyskow High Profil AT 40 MB nie uzywa
[#9] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #5

Takczysiak Altcomputing ma rację - jeśli jest jedno urządzenie to powinno być podpięte na końcu taśmy.
[#10] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #8

To jest dysk 1,2GB Quantum i Caviar 850 MB. I nie chodziło o rozpędzanie ale o to że amiga wcale się nie uruchamiała czarny ekran. Dopiero odpowiednie podpięcie na taśmie i hulało.
[#11] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Blendor, post #6

U mnie na FAST A-cie,ma dysk master na poczatku tasmy,tj na srodku,jak kto woli,a CD-Rom na koncu,jako slave i wszystko dziala oki.
[#12] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Dark_luke, post #10

bzdury piszycie i tyle
[#13] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #12

Nieprawda Holdys:). Widac nie przecwiczyles takiej sytuacji.
[#14] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@fazior, post #13

przeciwiczylem nawet taka sytuacje ze dysk quantm gryzl sie z segatem (osobno dzialaly razem ni cholery) .. ale to byly czasy prehistoryczne
tasma i kolejnosc podlaczania nie ma nic do rzeczy wazna jest logika czyli zworkologia

nie ma sensu rozstrzasac tematu
podlaczyl kolega jak chcial i mu smiga

ile dyskow tyle teori i bajek :P

do tego jeszcze dochodza basnie o kartach CF :-]

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2011 21:32:09 przez HOŁDYS
[#15] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@HOŁDYS, post #12

pomysłOK
[#16] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@Blendor, post #1

Kiedyś były taśmy master/slave, które konfigurowały urządzenie ustawione jako CS w zależności od miejsca podłączenia, pierwszy wtyk był dla MASTER a DRUGI ( odcięta żyła 28 ) na SLAVE i to w zasadzie tyle. Podłączanie dysku na końcu taśmy w zasadzie zmniejszy efekt odbić, ale nie jestem pewien, czy przy amigowych transferach ma to aż ta kie znaczenie.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 21:06:07 przez rafgc
[#17] Re: Smieszne pytanie ale wole spytac:) odnosnie kabla HDD

@rafgc, post #16

Ta zworka CABLE-SELECT to właśnie uzależnia od podpięcia na taśmie (w pecetach).

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2011 22:04:24 przez zyga64
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem