kategoria: A500
[#1] A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.
Witam dostałem od kolegi A500 i gdy podłącze ją do TV przez kabel rgb to tylko przełącza się mi TV w tryb AV i nic więcej. Sprawdzałem na samej płycie głównej i nie ruszyła. Proszę o poradę co sprawdzić co ewentualnie podmienić co mogło się spalić. Z góry dziekuje.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 14:17:00 przez satan123
[#2] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@satan123, post #1

Widać, że elementów do podmianki Ci nie brakuje. Diody migają, stacja cyka ? Zasilacz podmieniłeś ? Jak nic to nie daje, to podmieniaj procesory, a zanim zabierzesz się za FAT Agnusa to daj znać.
[#3] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@Esio, post #2

Sprawdzałem na 3 zasilaczach i diody nie migają wogule spróbuje podmienic jakieś kosći ale myśle pojedyńczo żęby wiedzieć co padło i niewiem od czego zacząć.
[#4] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@satan123, post #3

Właśnie skończyłem i gdy przekładałem każdy układ wraz z procesorem i fat agnusem pojedyńczo to amiga nie ruszyła i niewiem co jeszcze można zrobić prawdopodobnie płyta jest gdzieś uszkodzona tylko gdzie. Macie jeszcze jakieś pomysły?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 22:50:09 przez satan123
[#5] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@satan123, post #3

ja bym podejrzewał Kickstart. Identyko to samo miałem ze swoją A600. Dziś ją ożywiłem. Wina? Padł mi kickstart. jak był wpięty to po prostu był czarny ekran i Ami trup. Wysadziłem, wsadziłem inny, 3.0 - no problemo!
[#6] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@satan123, post #4

Fat Agnus jest tej samej wersji w obydwu Amigach ? Jeśli tak to spróbuj zamienić wszystkie procesory z dobrej płyty do zepsutej i na odwrót. Kickstart ma podstawkę na wymiar czy o 2 piny większą ? Może źle wsadzony ? Sprawa się komplikuje, może ktoś z forum dobrze władający lutownicą Ci pomoże, nie wiemy skąd przybywasz
[#7] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@Esio, post #6

W A500 jest tylko jeden procesor: MC68000, reszta to układy specjalizowane.
To że się przełącza TV w tryb AV oznacza jedynie, że na złączu Video Amigi obecne jest napięcie przełączające (co świadczy najwyżej o tym, że zasilacz podaje napięcie 5 lub 12 V, w zależności od tego, z którego pinu złącza Video masz poprowadzony wspomniany sygnał do złącza Scart)
Rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę to:
- zmiany kolorów ekranu (różne odcienie szarości, ew. czyste kolory)
- miganie, bądź zmiana jasności diody power
- miganie (jeśli tak, to ile razy) diody caps-lock
- jakiekolwiek odgłosy wydawane przez stację dysków
Czy ta Amiga wcześniej działała? Jeśli nie, to upewnij się, że wszystkie układy są wstawione w prawidłowej orientacji (jeśli odwrotnie, to spora szansa, że są już bezpowrotnie uszkodzone), i w prawidłowych miejscach.
[#8] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@wali7, post #7

Właśnie skończyłem przekładanie układów i jako tako to padnięty jest fat agnus, CIA A, CIA B i Gary. Ale jak przełożyłem z drugiej to nie ruczyła i tak. Przełożyłem wszystkie układy z działającej i nie ruszyła dioda nieświeci się nie zaświeca stacja też nić przełączy sie w tryb AV i jest czarny obraz tak jak by sygnału wcale nie było. I na płycie głównej czuć tak jak by się coś smarzyło. Amige dostałem od kolegi który ja dostał od kogoś i nie maiła nic do niej sama amiga i on ja tylko rozebrał na czesci i nic więcej. Nie mam więcej pomysłów może ktoś mądrzejszy by dał sobie z tą płytą rade. Jestem z śląska mieszkam niedaleko Cieszyna, Jastrzebia. Pozdrawiam i czekam na jakieś dalsze pomysły.
[#9] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@satan123, post #8

Uwalone ścieżki. Kup zamrażacz do elektroniki -67st psikaj i patrz gdzie są przerwane ścieżki.
[#10] Re: A500 Nie włącza sie ale daje jakieś oznaki.

@bombermax, post #9

A nie zrobi mi ten zamrażacz gdzieś zwarcia. I włożyć przytym dobre układy czy te spalone i włączyć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem