[#1] Dlaczego...
Jest mi przykro że Atarii ma 60 taktowaną 133 Mhz a Amiga nie.
Procesor ten sam, elektronika podobna, więc dlaczego się nie da?
[#2] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #1

Coś mi świta po głowie, że te 133 mhz to trochę cyganione jest. Tam są jakieś funkcje procka wyłączane, żeby to stabilnie działało ale wtedy chyba szybkość bierze w łeb. Niech mnie lepiej ktoś mądrzejszy poprawi jeśli źle prawię.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Dlaczego...

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

No ale patrzyłem w necie są proce na 130 mhz do kupienia za 250 plus przesyłka i to nowe więc to nie wina proca. Coś musi być innego.
[#4] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #3

Mówisz o 060 130 mhz? Sa takie 060?

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #1

a mi nie, bo w Amidze mam PowerPC
[#6] Re: Dlaczego...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

skolman to nie masz amigi tylko doladowanePC hahahah
[#7] Re: Dlaczego...

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No dziś ryłem w necie i produkuje je bodaj national semiconduktor czy jakoś tak
sorry zonka jebłem to jest 110 a nie 130 mhz

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2011 18:51:46 przez Shredder
[#8] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #7

Zapodaj linka. Pierwszy raz o czymś takim słyszę.

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Dlaczego...

@Blendor, post #6

czyli wg Ciebie karta turbo z 060 to Amiga
[#10] Re: Dlaczego...

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Przy okazji jakiejś dyskusji o NATAMI była wzmianka, że są takie procki, chyba Rzokol nawet linkował i nie wiem, czy w NATAMI tej prototypowej nie podłączyli takiego procka.
[#11] Re: Dlaczego...

@Ender, post #10

skolman zartowalem oczywiscie , ale na 060 wloze dyskietke z lemingami w palu i bede gral a na ppc?:)
[#12] Re: Dlaczego...

@Blendor, post #11

co tam lemingi, ktore dzialaja na golej Amidze, zobacz to http://www.youtube.com/watch?v=DuzY7pXTQ10
[#13] Re: Dlaczego...

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

no ładnie ładnie , ale nie poto mam amige zeby ją emulować
oczywiscie zart , ale cos w tym jest ok, racja
[#14] Re: Dlaczego...

@Blendor, post #13

na prawdziwej amidze pod mosem emulujesz 68k nie amige.
[#15] Re: Dlaczego...

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Over-clocked variants exist at 100/133 MHz (partly in connection with water cooling)[citation needed]
LC and EC variants are defective CPUs with where the FPU or MMU logic has exhibit too many errors and therefore were deactivated
The Viper 1260 (a Amiga 1200 turbo-card) used a 68060 rated at 50 MHz over-clocked to 56 MHz
The Apollo 1260 (a Amiga 1200 turbo-card) can use the 68060 Rev.6 with a 80 MHz clock
The CT60 (an ATARI Falcon expansion-card) reaches clock rates from 90 MHz to over 100 MHz with rev.6 processors
[#16] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #15

Wszystko się zgadza.
Atari ma turbiacza z 060 na pokładzie które z oryginalnej częstotliwości 50MHz jest przetaktowane standardowo na 100MHz. Imię jego Falcon.
Niektóre Falcony są nawet przetaktowane na 130MHz.

Co do pytania o elektronikę z Twojego pierwszego posta:
Jest inna. Zdecydowanie inna. I dlatego na Blizzardzie 80MHz to max (patrz niedawny wątek ) a na Falconie 100MHz to norma.
[#17] Re: Dlaczego...

@stachu100, post #16

Eee... Turbiacz nazywa się chyba CT60 (od "Czuba Tech" i 68060), a Atari Falcon to nazwa komputera do którego się go montuje.
[#18] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #15

Różnica między dopałą do falcona a blizzardami i innymi amigowymi sprzętami, jest taka, że ct60 było zaprojektowane w tym stuleciu, przy użyciu nowszych komponentów (które i tak dzis są przestażałe).
[#19] Re: Dlaczego...

@recedent, post #17

Fakt. Dzięki za sprostowanie.
[#20] Re: Dlaczego...

@Shredder, post #1

Mnie także jest przykro... :)
[#21] Re: Dlaczego...

@sqward, post #18

a ja wole miec o 20 mhz wolniejsza 68060 i mnóstwo softu i gier pod to.. niż Flakona 130 mhz i porty dem z amigi :P

Mam atari ste i nic w tym komputerze mnie nie zachwyca...pierwsza Amiga 1000 miala o niebo lepsza grafe muzyke .. a z racji wielozadaniowosci ...juz o systemie nic nie wspomne (GEM to totalna porazka)
[#22] Re: Dlaczego...

@HOŁDYS, post #21

Ale STe ma coś w sobie. Podobnie jak cała seria ST. Może dlatego że w czasach gdy kupowałem swój pierwszy komputer - Atari 800XE - Atari ST było synonimem czegoś dalekiego lecz o wspaniałych możliwościach. Te zdjęcia w Komputer, artykuły o GEM ("mysz która ryknęła), programach graficznych, MIDI. Amiga 1000 wówczas była znana tylko z krótkich notek newsowych. Dlatego gdy stało się to możliwe sprawiłem sobie 1040STe, wyremontowałem (złożyłem z dwóch) i lubię je odpalać choć głównie dla dem. No i mysz mam laserową a nie oryginalną bo oryginalna to dramat i rozpacz. :)
[#23] Re: Dlaczego...

@friedrich, post #22

heh to co piszesz moze napisac jakis forumowicz PPA ktory mial pierwszego gumiaka ze ZX to wspaniala maszyna .. ;-] ja chociaz mam swoje C64 do tej pory bede postulowal ze Amiga najwiekszy skoko technologiczny zrobila w 1985 r
[#24] Re: Dlaczego...

@HOŁDYS, post #23

Atari ST do gumiaka porównywać? :P
Jakby nie było STek to był mega skok po XL/XE. Wiem wiem, Ami lepsza :)
[#25] Re: Dlaczego...

@kjb666, post #24

laczy ich wiele chociazby ten sam uklad muzyczny AY :P

Amiga tak nie piszczala :)

no ST wyswietlal troszke wiecej kolorow ...bo 16 .. z palety 512 :) jak to ma sie do wyswietlanych kolorow Amigi 1000 w HAM6,EHB + Cooplist

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 13:40:47 przez HOŁDYS
[#26] Re: Dlaczego...

@HOŁDYS, post #25

Atari ST był pierwszym powszechnie dostępnym i tanim komputerem 16 bitowym - killerem Commodore C64. I taki tez był jego cel a dokładniej cel Tramiela - wystarczyło zaprezentować włascicielowi C64 odpalone Atari ST by mu kopara opadła. Natomiast Amiga która w swojej legendarnej postaci A500 pojawiła się powszechnie bodajże 3 lata później była lepsza od 520ST bo i powinna być lepsza.
Porównując gry na ST i Amidze 500/600 różnica rzuca się jednak nie w grafice (która w grach jest podobna) ale w dźwięku. Tutaj Amiga stanowi klasę dla siebie.
Ale jak już wspomniałem - ST jest fascynująco oldschoolowe. Mam do niego (padnięty) zewnętrzny twardy dysk SH204 w iście pancernej obudowie, chłodzony wiatrakiem i pojemności 20MB zawartej w 5,25 wielkości. Mały czołg.
[#27] Re: Dlaczego...

@friedrich, post #26

Amiga która w swojej legendarnej postaci A500 pojawiła się powszechnie bodajże 3 lata później była lepsza od 520ST bo i powinna być lepsza.

bu ha ha ha :D a co powiesz na slynne Amiga Killer czyli Atari 1040 STE pojawila sie dokladnie 3 lata po premierze A500 i powinna byc lepsza ? a wszylo jak zwykle :D :D :D zreszta rozczarowanie w sweicie atari i marna sprzedaz dala sie we znaki firmie... na Amige coraz wiecej gier wychodzilo .. Atari bylo po prostu za slabe (tak twierdzi np glowny koder Mortal Kombat II)

Gry na atari st byly gorsze z 3 powodow
1.wyswietlane 16 kolorow z 512 dostepnych (amiga miala dostepnych 4096 )
2.brak blitera.. scrool ekranu odbywal sie przez CPU (zabka)
3.dzwiek AY i 16 khz sample (jeden kanal)

mozna by dodac jeszcze mnieszy nosnik pamieci 720 kb

te 3 niedociagniecie poprawiono w 1989 r .. ale to juz bylo po ptakach wchodzila era maszyn 32 bitowych

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 14:37:01 przez HOŁDYS
[#28] Re: Dlaczego...

@friedrich, post #26

He he ,no wlasnie u mnie to mialo taki przebieg jak opisujesz.Amigi wtedy nie bylo,mialem c128 i jak zobaczylem na gieldzie na grzybowskiej pierwsze 520st i bodaj Barbariana to juz wiedzialem co musze miec ;).Ale szczerze to nie lubilem atarynki,za kiepski framerate i nedzny dzwiek,i z rozkosza zamienilem potem na Amige.
[#29] Re: Dlaczego...

@friedrich, post #26

Caly pic polega na tym, ze Amiga powstala wczesniej od ST, tyle ze STe byl zlozony w szalenczym tempie i w takim samym wprowadzony na rynek. Amiga w rzeczywistosci stracila dobre 3 lata zanim faktycznie trafila na rynek do ogolnego odbiorcy. Wiec to ze Amiga byla lepsza od ST co niby ma byc oczywiste z tego powodu ze trafila pozniej na rynek wcale takie oczywiste nie jest. To byl komputer juz w fazie testow wyprzedzajacy wszystko o dobre 10 lat. Gdyby takim nie byl, to przy stracie tych 3 lat zostal by calkowicie zniszczony przez konkurencje juz na starcie.
[#30] Re: Dlaczego...

@Duracel, post #29

dzialajacy model Amigi powstal w 1984 r - oczywiscie nie w takiej formie jaka znamy dzis
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem