kategoria: Programy
[#1] Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?
No właśnie. Na marginesie artykułu Tomskiego.
Jest sporo softu do obsługi obrazów. Instalować wszystkie raczej mija się z celem, Pytanie, który z nich najlepszy... niech "każda pliszka swój ogonek" pochwali :)
[#2] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Dopuser, post #1

Tak z ciekawości to chodzi o obrazy dysków czy dyskietek ?

Pozdrawiam
[#3] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@RadoslawF, post #2

Każdy obraz w polu zainteresowań...
[#4] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Dopuser, post #3

Jest też program dołączany do płytki CD Amiga Future "DMS-ADF_unpack". Nie pamiętam jak on działa dokładnie, użyłem go może ze 2 razy.
[#5] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Tomski, post #4

Zasadniczo, wydaje mi się, najlepiej jak dowolny obraz po prostu montuje się na blacie po kliknięciu. GUI programy raczej tego nie zapewnią, myślę...
[#6] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Dopuser, post #5

Wiesz problem z tymi wszystkimi programami do ADF, DMS itd jest w tym, że wszyscy Ci którzy używają ich piszą, że wystarczy "kliknąć na ikonce pliku ADF" i wszystko robi się automagicznie. Używanie jest ich takie banalne. Tylko, że tak dzieje się u nich na odpowiednio skonfigurowanym, zainstalowanym soft'cie. Mnie jako zielonemu w temacie, swego czasu na forum, różnie pisali i co udało mi się dojść z tych wszystkich odpowiedzi to właśnie to ten mój artykuł. To wydało mi się najprostsze. Inne sposoby pewno są prostsze, z tego co piszecie, ale problem jest w tym, że z napisania jednego zdania nie każdy domyśli się jak to zrobić. Pomijając to czy komuś się będzie jeszcze chciało grzebać/szukać na Aminecie aby zainstalować wszystkie niezbędne komponenty. Dlatego każdy inny sposób jest wart napisania coś więcej niż tylko "jednego zdania". Takie szersze wyjaśnienie co i jak na pewno by pomogło wszystkim zainteresowanym. Jak znajdę czas to może się skusze na dodanie w najbliższym roku:D kolejnych wersji opisu innych programów do ADF'a. Chyba, że mnie ktoś ubiegnie.
[#7] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Tomski, post #6

Tomski, podziwiam zapał w napisaniu artka.

Ale w tym wątku raczej chodzi mi o porównanie systemów (XFS, XAD, DiskImage, etc)... ja akurat mam "klikany" sposób, ale być może wcale nie najlepszy, bo tak np. XFS jak i DiskImage nie używam, więc ciekawym opini innych jak się sprawdzają w praktyce...

A propos Twego artka: widzę, że na blacie masz Opusa 4... pobaw się w jego konfigurację pod kątem ADF-ów właśnie... może łykniesz wtedy bakcyla CLI :)
[#8] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Tomski, post #6

Ostatnio "odkryłem" tsgui http://aminet.net/package/disk/misc/tsgui
runs on all Kickstart and Workbench versions from 1.2 to 4.0.
Sprawdzałem na CDTV i ok. Nic nie trzeba.
[#9] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Dark_luke, post #8

Ostatnio "odkryłem" tsgui

TSGui, ale bez GUI :), mam podpięty do otwierania i tworzenia HDFów... działa jak trzeba... HDFy otwieram też za pomocą poleceń wykorzystujących biblioteki / pakiet XAD...
[#10] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Dopuser, post #7

Mam DOpusa Magellana(ver. 5.82) tylko czasu brak aby się amigą zająć coś więcej. Mam nawet instrukcję do niego wydrukowaną. Podczytuje sobie na sucho tę instrukcję ale na razie tylko to - eh ten czas - to se ne wrati.
[#11] Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?

@Tomski, post #10

To zacznij od tego, że będziesz go używał jako trwały zamiennik Workbencha... inaczej po prostu nie ma sensu...
[#12] Norbert, xfs pod klikanie ? (Re: Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?)

@Dopuser, post #1

Hello Norbert,

Wrzuć "co i jak" z tym xfs podpinanym pod klikanie.

Over.
[#13] Re: Norbert, xfs pod klikanie ? (Obrazy dysków - najlepszy sposób obsługi ?)

@Dopuser, post #12

W instrukcji do xfs napisane jest tak, dla "klikaczy" :

setenv file.device,0 "sciezka dostepu do pliku"
devio --reset file.device,0
file0:

Jednak jestem za wyborem pliku przez okienko.
Dzieki temu dziala to nawet na kick1.3 i malej ilosci pamieci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem