[#1] EDO SIMM
Tak gdzieś doczytałem, że simm edo jest szybszy od zwykłego.
To nie lepszy by był do przetaktowywania kart turbo?
Wiem że niektóre apollo się gryzły, ale blizzardy ogólnie nie miały z tym problemów.
[#2] Re: EDO SIMM

@Shredder, post #1

EDO to funkcja, z której nie korzysta żadna karta turbo, nie wpływa ona w żaden sposób na stabilność ani czasy dostępu. Apollo się gryzły, bo były źle zaprojektowane.
[#3] Re: EDO SIMM

@rafgc, post #2

Mam w swoim Blizzie dwa EDO 128 MB 50 ns,chodzą super można ustawić free config i czasy dostępu dużo się poprawiają.
[#4] Re: EDO SIMM

@Grisza, post #3

Chodziło o to, że włożenie EDO ( tych samych parametrach) do kart obsługujących tylko FPM nic nie zmieni, być może najbardziej zaawansowane blizzardy wykorzystywały tą opcję, ale zdecydowana większość kart nie.
[#5] Re: EDO SIMM

@rafgc, post #4

Z blizzardów tylko IV miał zworkę do przełączania obsługi pamięci szybszych i wolniejszych.

Pozdrawiam
[#6] Re: EDO SIMM

@RadoslawF, post #5

I tak i nie. Blizzard PPC ma możliwość konfiguracji szybkości pamięci z poziomu swojego bootmenu. Czyli coś lepszego niż mechaniczna zworka.
[#7] Re: EDO SIMM

@RadoslawF, post #5

Jeśli jest to zworka typu 60/70ns to EDO nie ma nic z tym wspólnego.
[#8] Re: EDO SIMM

@rafgc, post #7

Pamięci EDO pracują na szybszym ustawieniu, zwykłe PFM nie.

Pozdrawiam
[#9] Re: EDO SIMM

@RadoslawF, post #8

EDO to rozwinięcie FPM i w zasadzie pozwala na rozpoczęcie kolejnego dostępu zanim skończy się poprzedni, kontroler musi umieć to wykorzystać, czasy dostępu podane na kościach w żaden sposób nie określają czy jest to EDO czy nie. W zasadzie, to chyba wszystko powyżej 32MB to było EDO.
[#10] Re: EDO SIMM

@rafgc, post #9

Z punktu widzenia Amigowca kości EDO to możliwość ustawienia szybszego dostępu do pamięci na niektórych kartach.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem