[#1] fast ata do A4K
witam , mam pytanie posiadaczy czy oplaca sie zainwestowac w faste ate i odejsc od zwyklego wolnego kontrolera amigi 4000?
czy urzedzenie jest automtyczne konfigurowalne po wlozeniu wystarczy podpiac dyski i juz nastepuje bootowanie ? czy trzeba stary kontroler zakonczyc terminatorem na plycie?
[#2] Re: fast ata do A4K

@Blendor, post #1

czy oplaca sie zainwestowac w faste ate i odejsc od zwyklego wolnego kontrolera amigi 4000?

http://www.ppa.pl/sprzet/elbox-fast-ata-4000-mk-v.html

czy urzedzenie jest automtyczne konfigurowalne po wlozeniu wystarczy podpiac dyski i juz nastepuje bootowanie ?

Tak, FastATA 4000 ma własny Boot ROM. Aczkolwiek, żeby przełączyć ją w tryb szybszy niż PIO0 trzeba zainstalować sterownik dostarczany na dyskietce wraz z FastATA.

czy trzeba stary kontroler zakonczyc terminatorem na plycie?

Nie trzeba ale można, to nieco skróci czas bootowania.
[#3] Re: fast ata do A4K

@strim, post #2

o dzieki strim nie widzialem tego artykulu zabieram sie za czytanko
[#4] Re: fast ata do A4K

@Blendor, post #1

Mam w a4k fast atę od zawsze jeszcze z boot rom 2.0
Jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. Nawet jak za nim miałem pfs tylko ffs nie było problemu z dyskami gdyż kontroler sam sobie podzielił.
Jeśli masz scsi to zostań przy tym ale jeżeli chcesz porównywać standardowy kontroler to jest on bez szans...
[#5] Re: fast ata do A4K

@Blendor, post #1

Jeżeli chcesz porównać standardowy kontroler IDE na płycie do FastATA to nie ma co porównywać. FastATA jest 4-6 razy szybsza od IDE na płycie. Jeżeli idzie o FATA vs. SCSI (pisałeś coś o terminacji) to transfery będą na podobnym poziomie, tylko SCSI nie obciąża procesora a to w Amidze sporo daje. FastATA jest kawałkiem naprawdę zmyślnego hardware, mimo że daje czasem ostro popalić (w A1200) ze względu na sposób montażu. W A400 wsadza się toto w Zorro i po sprawie. Tak jak pisali koledzy domyślnie działa chyba jeden kanał w PIO-0 (tak jak IDE w Amidze), dopiero po odpaleniu ata3.driver aktywuje się drugi kanał i tryb PIO-4/5. Czy warto to już sobie sam musisz odpowiedzieć.

edyta:
No i tak jak napisał Shredder - nie trzeba nic kombinować z patchowaniem scsi.device. FastATA sama z siebie obsługuje duże dyski/partycje (powyżej 4GB).

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2011 12:09:21 przez Red_Bullet
[#6] Re: fast ata do A4K

@Red_Bullet, post #5

czy po zainstalowaniu sterownika ata3.driver , mogą nastapic problemy z systemem plikow? czy instalacja fast aty i sterownikow jest calkowicie bezproblemowa w a4000d
[#7] Re: fast ata do A4K

@Blendor, post #6

mogą nastapic problemy z systemem plikow?

Nie spotkałem się z problemami spowodowanymi przez sam sterownik FastATA, ale musisz pamiętać o użyciu odpowiedniej wersji AmigaOS (3.5 BB2 lub nowsza) obsługującej duże dyski, lub o doinstalowaniu wcześniej odp. patchy dla starszego AmigaOSu 3.x.
[#8] Re: fast ata do A4K

@strim, post #7

mam os39 ale z bb1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem