[#1] PiggyMod - zlecenie
Hejka,
szukam osoby, ktora wykona dla mnie PiggyMod do A500 (2MB Chip) i ja przy okazji naprawi - przy podlaczeniu zewnetrznej stacji dyskow komputer nie wstaje. Jesli ktos zainteresowany, to poprosze oferty albo tu albo, jak ktos wstydliwy to na mejla.
[#2] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #1

A nie lepiej zwyczajnie kupić rozszerzenie pamięci chip? Przecież są dostępne nówki sztuki A604 w eFUNZINe i AmigaKit.
[#3] Re: PiggyMod - zlecenie

@strim, post #2

A604 jest dla A600 a koledze chodzi o A500.
Co do samej modyfikacji: czy to jest płyta od A500+ czy zwykła A500?
Ze zwykłą A500 będzie trochę trudniej...
[#4] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #3

To jest A500 ale plyta ma namalowane A500+, wiec chyba to ta ostatnia seria 500-etek montowanych z "plusakami".
[#5] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #4

No to odpowiedniego Agnusa (8375) już powinieneś mieć.
[#6] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #5

Zaraz sprawdze.
[#7] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #5

Dokladnie - jest wlasnie taki.
[#8] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #5

brakuje jeszcze ukladu U32 lub U35 z tego co pamietam aby plyta zobaczyla 2 MB CHIP w jego miejscu jest pusty slot.

2 MB CHIP na plycie nie udalo mi sie nigdy uzyskac (ale zapewne jest to mozliwe)..

z takim rozszerzeniem jak najbardziej

http://allegro.pl/rozszerznie-pamieci-do-2-mb-w-amiga-500-i1921130316.html

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:05:56 przez HOŁDYS
[#9] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #3

Wybaczcie za zamieszanie, nie doczytałem.
[#10] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #8

Trzymaj. Jak uda mi sie zdobyc 4MB SIMMy, to pozbede sie rozszerzenia pod klapka, ktore mam (2.3 SLOW/CHIP) i zamienie na to
[#11] Re: PiggyMod - zlecenie

@stachu100, post #5

dobrze pamietalem .. mialem racje brakuje ukladu U32
popatrz sobie jak powinna wygladac pelna wersja plyty 500+ rev 8

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a500plus_rev8a1_2.jpg

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:30:32 przez HOŁDYS
[#12] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #11

Czyli majac ten uklad i twoje rozszerzenie, na 100% to zadziala?
[#13] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #12

brakuje ci jeszcze 4 kosci 256 kb na plycie i odpowiedniego ustawienia zworek JP2 i JP7 z tego co pamietam .. moje rozszerzenie na bank zadziala z A500+ i rozszerzy ja do 2 MB CHIP (patrz foty)

ps. ja nie mam co trzymac Arti ..trwa licytacja

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:35:49 przez HOŁDYS
[#14] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #13

Spoko, ale czy potrzebuje tego dodatkowego ukladu, by Twoje rozszerzenie zadzialalo?
[#15] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #14

oczywiscie - odpowiada za adresacje 0.5 lub 1 CHIP RAM pod klapka
bez ukladu U32 nie uruchomisz 1 MB CHIP na plycie i rozszerzenia pod klapka (bedzie kolidowalo - szary ekran i reset) to jest jakis uklad Motorolki nie pamietam oznaczenia wystepuje tylko w modelu A500+ .. ta plyta co masz jez zubozona o ten uklad jak rowniez uklady do podtrzymywania zegara i ladowania (jednak sa malo istotne i mozna je olac)

Pigy Mod udalby sie na pelnej plycie REV 8.1 .. (mi sie jednak nie udalo nigdy)
[#16] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #15

A bez owego ukladu z Twoim rozszerzeniem zadziala 1.5MB Chip, czy tez nie? (0.5 na plycie i 1 z rozszerzenia)

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 14:03:41 przez _arti
[#17] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #16

powiem ci ze nie wiem
[#18] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #16

Bez tego układu będziesz miał tylko 1MB z płyty. Rozszerzenie nie będzie widziane.
E będzie widziane ale adresy powyżej 0,5MB będą się pokrywały za adresami z rozszerzenia.
Będzie tylko 1MB.
[#19] Re: PiggyMod - zlecenie

@Dark_luke, post #18

a ja jutro ide do znajomego elektronika-hobbysty i bede wlasnie przerabial niepelna rev 8.1 do full 1 MB CHIP + U32 + 512 kb CHIP pod klape
ciekaawe czy sie uda .. na wzor wykrecilem plyte ze swojej A500+
[#20] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #19

Czemu ma się nie udać ? Ja dla pewności dałem podstawki pod pamięci tak na wszelki wypadek jakby się pojawił zielony ekran.
[#21] Re: PiggyMod - zlecenie

@Dark_luke, post #20

niestety nie mam takich podstawek ..koles ma profesjonalny sprzet i profesjonalna reke ..i mial kiedy C64 .. jedna plyte mi zrobil ..ale tam byl U32 .. ciesze sie ze w moich zapasach znalazlem ten uklad :P
i 4 kostki pamiatek DIP. Kwestia zworkoligi i powinno hoolac .. w sumiem mam jeszcze 2 karty ELBOX 1 MB CHIP do A500+ wiec bedzie druga plyta jak znalazl do Hired Guns i Primal Rage :P
[#22] Re: PiggyMod - zlecenie

@_arti, post #1

Właśnie temat przerabiam, więc napisze co wiem.
Najlepsza do takiej rozbudowy jest płyta A500+ rev. 8a i 8a.1 wyposażone w Agnusa 8375.
1. Należy oczyścić miejsca lutownicze pod układy pamięci U16, U17, U18, U19 i wlutować w to miejsce najlepiej podstawki, ale można tez wlutować odpowiednie pamięci najlepiej takie same jakie już są na płycie lub o zgodnych pinach.
2. Rozlutować zworki pod układem U32 2 sztuki.
3. Rozlutować zworki JP2, JP3 i JP7A - tymi zworkami ustawiamy konfiguracje pamieci zarówno tej wlutowanej na płycje jaki dodatkowej pod klapką. Trzeba trochę pokombinować - opis zworek jest w sieci.
4. W miejsce układu U32 wlutować podstawkę i w podstawkę włożyć układ 74FF139 - taki jest w dokumentacji technicznej Amigi 500. Odpowiedniki to UCY74FF139, SN 74FF139. Bez tego układu nieda się skonfigurować pamięci wlutowanej w płyte i dołożonej pod klapką. Ale zdajsie bez tego układu powinna być widoczna pamięć wlutowana w płytę i złącze pod klapką w tym wypadku będzie bezużyteczne.
[#23] Re: PiggyMod - zlecenie

@KrisbA, post #22

wszystko co napisales jest prawda
Czy zrobiles piggymoda w A500+ ?
[#24] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #23

jestem w trakcie prac, mam wlutowane podstawki pod układy pamięci i pod demultiplekser 74F139, oraz rozlutowane zworki, niestety utknołem bo narazie niemam układu 74F139 chyba trudno go zdobyć w serii "F". Narazie szukam tego układu, lub w serii AS byc może się nada. Jest to moja pierwsza taka przeróbka, więc całość składam na płycie A500 Rev. 8a jaką kiedyś zdobyłem jako złom na części, okazała się jednak sprawna. Jak to się powiedzie to wtedy zrobię to w A500+ Rev 8a.1 którą chce rozbudować o RAM, napęd ZIP z moda jaki jest w sieci i 1 MB Fast ram zakładane pod procesor ze schematu jaki udostępnił mi jeden z forumowiczów, jego fast do CDTV jest w galerii. Potem może jeszcze przełącznik kickstartów w/g własnego pomysłu. I jeszcze rozbudowa o zegar na płycie Ami. Pamięci do Piggy Moda już mam innej marki niż te wlutowane w moją płytę ale sprawdzone o tej samej pinologi i czasie dostępu.
[#25] Re: PiggyMod - zlecenie

@KrisbA, post #24

będzie Ci odstawał ekran w układzie z podstawkami pod pamięci, najlepiej wcześniej sprawdzone układy lutować bezpośrednio na barana bez podstawek, jeden kolega w podobnym wątku deklarował, że ma sporo demux-ów 74F139 może Ci odstąpi, inny kolega natomiast twierdził, że można je kupić w każdym sklepie z elektroniką za 2zł więc może jest okazja żeby to zweryfikować. :)
Ja w swoim czasie kupiłem na ebay-u kilka odciętych fragmentów płyt a500+ z pamięciami do wylutowania, przypadkiem sąsiednie układy też się uchowały, ale wszystkie mi wyszły...
[#26] Re: PiggyMod - zlecenie

@Kilos, post #25

Przy zastosowaniu podstawek ekran rzeczywiście odstaje, ja jednak pozbywam się go wogóle - zawracanie głowy z tym ekranem tylko, jak się w środku często grzebie. Pozatym takie lutowanie na barana nie jest nieestetyczne i nieprofesjonalne unikam takich działań zawsze kiedy to jest możliwe, wyjątek A600 Pyggy Mod - tam faktycznie inaczej się nieda. Układ na pewno zdobęde trzeba na to tylko czasu, musze odwiedzic kilka sklepów w tym temacie, choć mam przypuszczenia że właśnie w serii F jest trudno dostępnym natomiast w innych seriach są bardzo łatwo dostępne.
[#27] Re: PiggyMod - zlecenie

@KrisbA, post #26

dzis odebralem plyte - zielony ekran ale widze ze zapomnial pozworkowac ..myk myk lutownica .. i mam kolejna A500+ 2 MB CHIP RAM :))) czekam na rozszerzenie ACA 020 z IDE do A500 :P
[#28] Re: PiggyMod - zlecenie

@HOŁDYS, post #27

czekam na rozszerzenie ACA 020 z IDE do A500

a gdzie zamowiles takie turbo??
[#29] Re: PiggyMod - zlecenie

@Skiba, post #28

http://eabmobile.abime.net/attachment.php?attachmentid=27689&d=1296081348 OK
[#30] Re: PiggyMod - zlecenie

@Skiba, post #28

Dwa razy.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2011 19:31:53 przez Dark_luke
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem