[#1] Interfejs - mysz USB
Hej,

Przeglądnąłem sobie całe forum - i w sumie konkretnej odpowiedzi nie znalazłem na moje pytanie.

Pytanie brzmi: jaki interfejs USB jest najlepszy [dla A1200], celem podpięcia do niej myszy USB Logitech'a?

Na Allegro jest takie coś:

http://moto.allegro.pl/adapter-myszy-5-2-ps2-i-usb-do-komputera-amiga-i1939355785.html

Jest sens takie coś kupić, czy też mamy jakąś inną możliwość?

Założeniem głównym jest pełne zastąpienie oryginalnej myszki, tak aby działała ona nawet w grach NDOS.

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2011 12:25:49 przez XeNeS
[#2] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #1

W tym celu kup sobie myszkę z linku przez siebie podanego.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Interfejs - mysz USB

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Ale tam jest interfejs, a nie mysz... ?
[#4] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #3

sorry. Skrót myślowy. Kup ten interface myszy usb. Będą Ci działać na tym gry ndos.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Interfejs - mysz USB

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

OK dziękuję.
[#6] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #5

http://moto.allegro.pl/adapter-myszy-usb-do-komputera-amiga-i1928991827.html uzywam takiego, dzialaja mi z nim wszystkie myszki ktore posiadam poza Apple Mighty Mouse. Z moja Amiga uzywam A4 Tech Glaser. Jedyne co nie dziala, to przewijanie rolka (przewijanie przez jej wcisniecie - dziala).
[#7] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #1

Mam dokładnie taki adapter i działają z nim myszy PS/2 i USB bez żadnych sterowników. Sprawdzone pod AOS 3.9 i gierkach.
[#8] Re: Interfejs - mysz USB

@Jenot, post #7

No i zakupiłem taki interfejs na Allegro - działa, ale tylko z badziewiastą myszką optyczną z Auchan za 6,99zł. Porządne Logitechy bezprzewodowe z Nano ani nawet nie mrukną.

Teraz pytanie z innej beczki - odkryłem w swoich skarbach zestaw Logitecha - klawiatura + mysz optyczna, obie bezprzewodowe, odbiornik ma takie kable:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTAI7lDOiPSydWuKiysww4pvma6KxSN8_5dJ-icmw1QjQAlFLZlRQ

Udało mi się podpiąć klawiaturę: wtyk USB - przejściówka PS/2 - przejściówka DIN - interfejs klawiatury - płyta A1200. I działa!

I teraz pytanie - czy ktoś może zna przejściówkę PS/2<>USB, które dają możliwość podłączenia: mysz PS/2 - przejściówka na USB - w/w adapter USBport1 A1200 - takie aby działały z Amigą? Znalazłem coś takiego:

http://profitpc.pl/images/Z03818_1.jpg

Czy to ma szansę działać? Ktoś może testował?

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2011 13:49:30 przez XeNeS

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2011 13:50:43 przez XeNeS

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2011 13:51:12 przez XeNeS
[#9] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #8

Z tego typu interfejsem myszy "USB"* działają tylko myszy, które mają obsługę dwóch protokołów - USB i PS/2. Ich działanie wynika tylko z faktu, że są to myszki, które równie dobrze mogłyby mieć wtyczkę PS/2. Dlatego Twoja tania mysz z Auchan działa, a jakaś tam pro mysz, która obsługuje jedynie protokół USB nie działa.

Analogicznie sytuacja wygląda z klawiaturami USB. Są takie, które obsługują dwa protokoły. Wtedy wystarczy prosta mechaniczna przejściówka aby podłączyć taką klawiaturę do gniazda PS/2.

Oczywiście, patrząc na opakowanie danej myszy lub klawiatury ciężko wywnioskować jakie protokoły ona obsługuje. Jeśli ma wtyczkę USB to pewne jest tylko, że obsługuje USB. Jeśli w zestawie jest przejściówka do PS/2, to zapewne jest to urządzenie dwu-protokołowe...

* - sprzedawcy wg. mnie tutaj bezczelnie kłamią gdyż to jest adapter myszy PS/2 z gniazdem USB, czego nawet doczytać się można pod koniec opisu aukcji :P (nigdzie nie ma tam słowa na temat protokołu USB)

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2011 13:59:37 przez strim
[#10] Re: Interfejs - mysz USB

@strim, post #9

Dziękuję za informacje, gdzieś już też coś takiego wyczytałem zanim skorzystałem z porady i zakupiłem omawiany interfejs.

Generalnie z dzisiejszym pytaniem się pośpieszyłem - znalazłem w swoich skarbach przejściówkę PS/2 - USB i ... w efekcie także i myszka działa. Pełen sukces.

A więc mam A1200 E/Box podpiętą do plazmy 51" z klawiaturą bezprzewodową - teraz tylko jeszcze kwestia zdobycia padu bezprzewodowego pozostała. Znacie coś takiego?
[#11] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #10

tekst pod linkiem
:D

Sa jakieś pady bezprzewodowe na podczerwień. Ale poza tym, że są nic nie wiem wiecej :)

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2011 14:40:13 przez Mir3k
[#12] Re: Interfejs - mysz USB

@Mir3k, post #11

No właśnie to robię i dbam - teraz będę mógł się rozsiąść na kanapie i relaksować zabawą na odległość przy pomocy bezprzewodowej klawiatury i myszy ;)

Sugerujesz - pełny przedłużacz COM/RS232 zamiast padu/joysticka bezprzewodowego? Też o tym pomyślałem, nawet gdzieś takowy mam.
[#13] Re: Interfejs - mysz USB

@XeNeS, post #12

Taki przedłużacz kupisz w zasadzie w każdym sklepie komputerowym, czasami można znaleźć w marketach. Koszt kilka PLN.
[#14] Re: Interfejs - mysz USB

@Nightmare777, post #13

Jakiś czas temu kupiłem interfejs myszy USB - taką przelotkę - i podłączyłem mysz - nie działał prawy przycisk. Czy to jest wina nieodpowiednio dobranej myszy? Tzn. akurat ta mysz nie obsługuje protokołów USB & PS/2 a tylko USB czy też może moja przejściówka jest niesprawna?

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 18:47:12 przez mccnex
[#15] Re: Interfejs - mysz USB

@mccnex, post #14

Zależy od płyty głównej amigi. Na niektórych działa prawy klawisz a na innych nie.
[#16] Re: Interfejs - mysz USB

@sand, post #15

A jeśli nie działa da się to jakoś naprawić?
[#17] Re: Interfejs - mysz USB

@sand, post #15

A nie jest to jakiś problem z konkretnym interfejsem ?
Używam takiego interfejsu i z niektórymi myszkami faktycznie są cuda lub nie działa ale z konkretnymi myszkami, jeśli działa ruch wskaźnika to i klawisze mi zawsze działały.
A interfejs testowałem na dwu płytach A1200 i na A4000.

Pozdrawiam
[#18] Re: Interfejs - mysz USB

@sand, post #15

Zjawisko niedziałania RMB zaobserwowałem na płycie rev.2B, ale od jakiegoś czasu 2B leży w szufladzie a w Amidze używam 1D4, tylko nie testowałem jeszcze tego z nią ...
[#19] Re: Interfejs - mysz USB

@RadoslawF, post #17

Ja miałem problem raczej z różnymi płytami a nie myszami.
[#20] Re: Interfejs - mysz USB

@mccnex, post #18

Z prawym klawiszem mialem podobnie. Pomogla... zmiana zasilacza. Widac adapter jest wrazliwy na jakosc, albo poziom napiecia +5V. Plyta 2B.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem