kategoria: Programy
[#1] Instalacja 2 systemów na jednym Hdd
czy da się zainstalować drugi system na drugiej bootowalnej partycji? ( partycja pierwsza 500mb, druga zaraz po niej )
konkretnie chodzi o Workbench 2.0 na pierwszej i OS 3.9 na drugiej. samo wystartowanie komputera to nie problem, tylko odnoszę wrażenie że przy wczytywaniu systemu z DH1 i tak niektóre pliki przymusowo są wczytywane z DH0 i przez to os 3.9 nie wczytuje się ?
na innym Hdd juz zainstalowałem OS 3.9 jako jedyny więc to raczej nie wina samego OS 3.9

nie znalazłem w wyszukiwaniu takiego wątku w historii tego forum, jeśli dobrze szukam...

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2011 22:41:53 przez Blizzard
[#2] Re: Instalacja 2 systemów na jednym Hdd

@Blizzard, post #1

Da się bez problemu, warianty dwa:

- early startup sequence i wybieranie np. pomiędzy DH0: lub HD0:
- lewy klawisz myszy wciśnięty lub nie + programik + odpowiedni startup sequence oraz ustawione assign'y

I śmiga.

Ja tak kiedyś miałem - działało.
[#3] Re: Instalacja 2 systemów na jednym Hdd

@XeNeS, post #2

Można też wymusic boot z danej partycji programem bootctrl. aminet
Zmienia on "locie " priorytety bootowania
[#4] Re: Instalacja 2 systemów na jednym Hdd

@XeNeS, post #2

Do tego trzeba przypilnować i ewentualnie ręcznie zmienić aby w skryptach SS i US na DH1: nie było odwołań i przypisań do DH0.

Pozdrawiam
[#5] Re: Instalacja 2 systemów na jednym Hdd

@RadoslawF, post #4

dzięki, edycja startup sequence wystarczyła, pod lewym przyciskiem myszy mam już co innego więc bedę sobie ręcznie wybierał
[#6] Re: Instalacja 2 systemów na jednym Hdd

@Blizzard, post #5

Możesz wykorzystać do przeliczania np. klawisze funkcyjne
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem