kategoria: Sprzęt
[#1] SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M
Czy ktoś używał tego w Amidze albo w ogóle?
Nie będzie problemów ze starymi kontrolerami SCSI z amigi lub z PC?
http://www.silong.pl/scsi-sca-80-pin-f-to-50-pin-m-adapter-id-15.html
[#2] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@Dark_luke, post #1

Problemów nie powinno być, ale musisz zwrócić uwagę czy dysk ma interfejs LVD/SE, ma mieć takie oznaczenie:

http://www.belkin.com/PYRAMID/AdvancedInfo/general/Images%5Clvd_se_scsi%5B1%5D.gif

Jeśli tylko LVD, to zapomnij o używaniu przelotki z takowym dyskiem.
[#3] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@Dark_luke, post #1

Ja używam z kontrolerem CSPPC analogicznej przejściówki, tyle że zakończonej wtykiem na taśmę 68 pin (a nie 50). Poza różnicy w tym wtyku wygląda identycznie jak ta z Twojego linka. Działa bezproblemowo.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 20:44:07 przez strim
[#4] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@strim, post #3

A jakiego dysku używasz ? Bez różnicy ?
[#5] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@Dark_luke, post #4

Testowałem z kilkoma dyskami i zawsze działało. Teraz korzystam z Fujitsu MAH3182MC.
[#6] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@strim, post #5

O super właśnie planuje kupić o połowę mniejszy model.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2011 23:03:12 przez Dark_luke
[#7] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@strim, post #3

Ja mam tak samo, tylko, że w A500, kontroler ma złącze 50pin, miałem dysk SCSI 2.1GB 68pin ze starego dell z taśmą zakończoną z jednej strony wtykiem 50pin do CD-ROMu, włożyłem wtykę 50pin do kontrolera a 68pin do dysku i działa jak na razie.
[#8] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@rafgc, post #7

Odświeżam temat, bo nabyłem za grosze kilka ładnych sztuk 80-pinowych dysków ale żaden nie ma oznaczenia "LVD/SE". Nie ma nawet oznaczenia "LVD". Jest tylko coś ala "DVE". Czy to znaczy, że nie ma absolutnie żadnej możliwości by uruchomić je pod Amigą?

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 12:33:15 przez _arti
[#9] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@_arti, post #8

Nie słyszałem o DVE, dla SCSI są 3 popularne standardy sygnalizacji: SE, LVD i HVD. Większość nowszych dysków jest kompatybilna zarówno z LVD jak i SE, stąd oznaczenie LVD/SE. HVD wymaga zwykle specjalnego kontrolera (rzadko spotykanego).
[#10] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@strim, post #9

Hm, nie wiem, wyraźnie jest napisne DVE ale może nie na to patrzę. Generalnie to np. ten model - ST34502LC
[#11] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@_arti, post #10

To se googlnij może. Znalezienie dokumentacji zajęło mi jakieś 0.2sek. Masz ją tu.
[#12] Re: SCSI SCA 80 Pin F to 50 Pin M

@strim, post #11

O! Czyli chyba zadziała :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem