kategoria: Sprzęt
[#1] Dobór karty CF do Amigi
właśnie wylicytowałem interface CF na IDE i szukam teraz karty CF 8 Gb do kupienia
Po przeszukaniu tego forum znalazłem kilka postów że ciężko jest dobrać kartę CF do Amigi, tylko nikt nie wypowiedział się które karty chodzą a które nie.
Pierwsze pytanie czy ogólnie jest problem z 8 Gb i lepiej kupić 4 jak mają wszyscy?
jeśli można 8 gb to na allegro teraz w dobrej cenie są Kingstony
czy na CF normalnie zakłada się partycję hdtoolboxem i potem te partycje widzi i PC i Amiga ?
mam cd32 i rom 3.1
[#2] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Blizzard, post #1

Tak ogólnie to nie zauważyłem poważniejszych problemów z kartami CF jedynie z własnych obserwacji mogę stwierdzić że mniej problemów z uruchamianiem gier i programów sprawia standardowy dysk 2,5 cala w przypadku instalacji na dysku z CF mogą być problemy z niektórymi grami nie zauważyłem takich objawów z WHDLoad.
[#3] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Blizzard, post #1

z szybka karta CF w standardzie III lub IV mozesz miec problemy z MAXTRANS ..
trzeba bylo kupic karte 4 GB SAN DISK lub Kingstone
[#4] Re: Dobór karty CF do Amigi

@HOŁDYS, post #3

tak jak wyzej HOŁDYS kingston z kwiatkiem bialym nie mialem zadnych problemow na A4000
jednak po pewnym czasie wrocilem do mechanicznego HDD nie lubie ciszy w tak zabytkowym komputerku musi cos rzężolić ,
w hdtoolboxie nie bedzie problemu mozesz przygotowac tez pod PC na WINUAE partycje i zainstalowac wb
potem przelozysz sobie gotowa cfke do Amigi
[#5] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Blendor, post #4

super dzięki za info, kupię kingstona
tylko jeszcze jedno pytanie czy 8 Gb można używać czy musi być 4 gb ?
cena prawie ta sama
[#6] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Blizzard, post #5

z automatu amiga rozpoznaje do 4 GB ... mozna robic myki i mozna uzywac nawet 80 GB na standartowym kontrolerze
[#7] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Blizzard, post #5

Można i osiem. Można i więcej.
Ale pamiętaj, że dla Amigi 4 GB miejsca na twardym dysku (czy to klasycznym, czy karcie CF) to baaaaaaardzo dużo. Oczywiście, o ile nie planujesz jakichś niesamowitych akcji, a chcesz po prostu wygodnie pograć, wygodnie pobawić się podstawowymi programami użytkowymi i tak dalej.

Pozdrawiam pogodnie
Des
Ps. Z kartami CF czasami bywa tak (temat wielokrotnie tu poruszany), że ta sama karta idealnie współpracuje z jedną Amigą, a z drugą, praktycznie identyczną, pracować nie chce. Nie jest to zjawisko występujące nagminnie, jednak warto mieć świadomość faktu, iż jakieś dziwnie niespodzianki mogą wyskoczyć.
[#8] Re: Dobór karty CF do Amigi

@HOŁDYS, post #3

Odradzałbym SanDisk.

Moje boje z kartami CF w połączeniu z ACA630 i PCMCIA opisałem tu
http://eab.abime.net/showthread.php?t=59475&highlight=pcmcia+stalls

Po wielu miesiącach walk z różnymi płytami, kickstartami, kartami sieciowymi, adapterami PCMCIA-CF... rozwiązaniem okazała zmiana karty CF podłączonej do złącza IDE. Na najtańszego Kingstona jakiego znalazłem w pobliskim sklepie (ten z białym kwiatem). Wszystkie lepsze karty CF okazywały się zabójcze dla jakichkolwiek operacji na PCMCIA. Sandisk też (modele Extreme III i zwyczajny).

Pozdrawiam
[#9] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Des, post #7

taaa wiecej jak 4gb bym nie kupowal szkoda zachodu i tak tego nie zapelnisz:) grajac od czasu do czasu w gry i bawiac sie systemem
ja mam okolo 300 gier whdload na jednej partycji i bodajze 600 mb to zajmuje cos kolo tego nie pamietam a partycje mam 1,5 tora :) moze wejsc nastepne 300 gierek whdload
i teraz pozdrawiam przy zabawie i wyborze w co tu pograc bo ja juz mam wlasnie taki problem
wlaczam Igame lista whdload i mysle z 10 minut przy grajacym module w co tu zaczac grac:) ostatnio po przejsciu cannon fodder naszlo mnie na Mentora za malolata w to gralem na 500 i przeszedlem cala chce powtorki potem kajko i kokosz
[#10] Re: Dobór karty CF do Amigi

@Des, post #7

W sumie z moich doświadczeń wynika że o ile CF na IDE w miarę chodzą to do PCMCIA wybór działających kart drastycznie się zawęża. Kingston 4GB z białym kwiatkiem poległ - dopiero polecony Sandysk 512 poszedł bez problemu. Ale mam np. sprawną kartę CF 128MB - nazwy nie pamiętam: nie Kingston, nie Sandysk - która nie chodzi z żadnym interfejsem: IDE i PCMCIA czy SIDE do Atari.
[#11] Re: Dobór karty CF do Amigi

@friedrich, post #10

Des widzę że masz podejście minimalistyczne, ram też doradzałeś nie inwestować za duży i w końcu stanąłem z 32 mb zlożoną własnoręcznie z 2 16-stek :)
mimo to ja chyba jestem na etapie fascynacji moją nową zabawką i na razie przynajmniej staram się wkładać wszystko co najlepsze do niej, nawet zdobyłem koprocka 50 MHz
Co do CF4 gb to w zasadzie .... już mam zajęte prawie 4 gb. Dostałem dysk 40 gb w spadku po poprzednim użytkowniku z 1500 grami programami i demami w whdload, a chce jeszcze doinstalować trochę nowszych gier z okolic roku 2000
Nie wiem też jeszcze jak przegram to z dysku na CF, na razie myślałem o 2 przejściówkach z 2.5 na 3.5" i taśmie IDE 3.5 od PC
Czy istnieją tasiemki hdd ide 2.5" na 2 dyski ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem