kategoria: Sprzęt
[#1] CompactFlash---IDE
Zna ktoś może jakieś miejsce w okolicach Katowic gdzie można kupić adapter CompactFlash-----IDE, chodzi mi o jakiś sklep lub giełdę bo nie lubię alledrogo. Aha i jeszcze jedno czy każda taka przejściówka gada z Amigą czy są jakieś których Amiga nie lubi. (chodzi głównie o A1200 ale chyba to nie ma specjalnie znaczenia).

PS. W Nowym Elektroniku już znalazłem za 25zł, ale nie odpowada mi ułożenie gniazda IDE, wolałbym takie pod kątem prostym do góry, lepiej sie taśma ułoży. :P
[#2] Re: CompactFlash---IDE

@pinior, post #1

A co powiesz na CF2IDE+? Tylko, że będzie droższe, bo 40zł, chałupnictwo nie pozwala na osiągnięcie cen naszych kolegów z azjatyckiego lądu.
[#3] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #2

A gdzie można nabyć CF2IDE+?
[#4] Re: CompactFlash---IDE

@AmiClassic, post #3

Powiedzialbym, ze na znanym serwisie aukcyjnym. Ale skoro go nie lubisz... poszukaj ofert ze swojej okolicy (wlasnie na alledrogo) i sprawdz, czy przypadkiem aukcji nie wystawia sklep. Zadzwon tam i wybierz sie osobiscie. Nieraz tak kupowalem.

PS. Odpowiedz byla na 1 post, zle mi sie kliknelo ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 16:15:00 przez jw_amigowiec
[#5] Re: CompactFlash---IDE

@AmiClassic, post #3

U mnie, właśnie próbuję złożyć kilka płytek.
[#6] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #5

Witam

Jeżeli można to ja jedną bym zakupił
[#7] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #5

W takim razie też piszę się na jedną.
[#8] Re: CompactFlash---IDE

@AmiClassic, post #7

Zależy do czego chcecie, w A1200 nie powinno być z niczym problemu ale w A600 prawdopodobnie nie zmieści się razem z ACA630. wtedy pozostaje wersja bez dodatkowego IDE, ale do tej nie mam płytek, choć mógłbym rozważyć ich zamówienie jeśli będzie potrzeba.
[#9] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #8

Ja kupowałem adapter ide 44-pin na CF po 9 zika 10 sztuk plus wysyłka wyszło mnie to razem około 10 pln za sztukę czego więcej szukać? tasiemki? 15 pln z wysyłką to macie 25 pln w hurcie jeszcze taniej wyjdzie albo adapter kątowy 20 pln żadnej taśmy nie trzeba minusy są takie że odpada w razie montażu w A600 A6095, ACA630 albo w A1200 FastAty.
[#10] Re: CompactFlash---IDE

@miro_78, post #9

Każdy robi jak uważa, nie jestem pewien, czy akurat potrzeba każdemu po 10 adapterów i tasiemek w domu. Akurat jak ktoś montuje fastAtę, to nie korzysta raczej amigowego IDE :), natomiast jak ktoś ma pamięć w A600 albo IndivisionAGA w A1200 bez fastAty, to taki adapter może mu się przydać. Są tacy co ściągali podobny adapter za 100zł: http://www.ppa.pl/forum/amiga/6893/jak-wcisnac-cf-do-amigi-600 zawsze mogę podnieść cenę i dostosować się do Amigowego rynku jeśli 40zł to zbyt bulwersująca cena ;)

Przemek, do czego chcesz włożyć ten adapter? Będziesz testował podpinanie czegoś do drugiego IDE? Ja nie mam w tej chwili czego podłączyć, ale wcześniej na prototypie działał mi CD-ROM na IDE1 ustawiony jako MASTER po uruchomieniu IDE-fixa.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 17:48:07 przez rafgc
[#11] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #10

Do A600 z pamięcią którą mi złożyłeś :D Co do testów to raczej drugą kartę CF albo kiedyś zawalczę z CD slim w A600

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 18:17:56 przez PrzemasIII
[#12] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #2

A co powiesz na CF2IDE+?

A gdzie można sie dowiedzieć o nim coś więcej?

PS. Robisz może inne przystawki jakieś międzymordzia myszki usb czy programowanie EPROMU z ROMem? Ewentualnie coś do A500/CDTV jakieś proste turbo.
PS2. Skąd jesteś?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 18:25:36 przez pinior
[#13] Re: CompactFlash---IDE

@jw_amigowiec, post #4

Tyle to wiem, problem, że od kilku miesięcy nie widziałem na alledrogo nikogo z mojej okolicy, najbliżej jest Wrocław 200km. Nie lubię poprostu kupowania takich pierdół za parę groszy przez net gdzie przesyłka kosztuje więcej niż sam towar, a w razie problemów czy padu muszę taką pierdołę znowu wysyłać.

PS. Jeszcze do wszystkich jak z kompatybilnością, rozumiem, że krajowy sprzęt działa jak lala, a co z azjatyckimi?

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 18:26:12 przez pinior
[#14] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #8

Ja do mojej 1200'tki.
[#15] Re: CompactFlash---IDE

@pinior, post #12

A gdzie można sie dowiedzieć o nim coś więcej?

Raczej nigdzie, oprócz Skiby, który wziął ode mnie prototypową wersję nikt tego jeszcze nie testował na poważnie, ja jedynie podłączałem kartę CF (PRIMARY MASTER) z CD-ROMem (SECONDARY MASTER), dodatkowy PORT IDE pozwala na podłączenie dodatkowych dwóch urządzeń lub samego CD SLIM, które to często są ustawione na stałe na MASTER. Podejrzewam, że przy takich zabiegach i tak potrzeba się namęczyć, by to wszystko upchać, ale drugi kanał to czasem bardzo dobra sprawa.

Jestem z Morąga (warmińsko-mazurskie), więc to i tak daleko, ROMy potrafię zaprogramować ale nie posiadam kości (trzeba zamówić na mój adres), poza tym nic innego na razie nie robię. Azjatyckie przejściówki działają normalnie, bo to praktycznie tylko ścieżki i złącza. Problemem najczęściej są same karty. w A500 mam turbo i kicka 3.1, więcnie ciagnie mnie, zeby coś do niej robić a CDTV nie miałem nigdy w ręku (teoretycznie przydałaby się tam pamięć FAST do whdload).

AmiClassic, w A1200 nie powinno to z niczym kolidować. Który kolega bierze pierwszy adapter do przetestowania?
[#16] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #15

Widziałem zdjęcie Twojego urządzenia w Graffiti, a ponieważ przymierzam się do Indivision AGA stwierdziłem, że będzie to pasować w Ami bardziej niż moja dotychczasowa przejściówka. Niestety dopóki nie zdobędę sprawnej klawiatury do mojej Ami nic nie mogę zdziałać, ale mogę już kupić w ciemno jedną sztukę jeśli takową masz na zbyciu.
[#17] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #15

który wziął ode mnie prototypową wersję

działa swietnie.. zero problemow, i wyglada superOK
[#18] Re: CompactFlash---IDE

@Skiba, post #17

Dobrze to słyszeć zwłaszcza, że pierwszy prototyp jaki wykonałem wcześniej "sypał" błędami non stop, całkowicie bezużyteczny, a skoro poprawiona wersja działa na ACA630 to znaczy, że jest teraz całkiem przyzwoicie.

Postaram się w najbliższym czasie sprawdzić drugi kanał, jak kogoś coś takiego zainteresuje to pisać na maila.
[#19] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #18

Powiem tak, jestem zainteresowany ale gotowym sprawdzonym rozwiązaniem a nie prototypem, co do dodatkowych urządzeń to nic nie stoi na przeszkodzie aby podłączyć taką azjatycką przejściówkę przez podwójną taśmę i już mamy to samo. Dalej jak chcemy 2xHDD można zastosować takie coś 2xCF. Dlatego azjatyckie przejściówki są albo ze złączem męskim, wtedy są na jedną kartę CF żeby można podłączyć na taśmie drugie urządzenie odpowiednio na master/slave (zależnie od konfiguracji karty poprzez zworki) albo z żeńskim wtedy mamy dostępne 2xCF2IDE. Oczywiście rozumiem sprawę z 4xIDE, sam kiedyś taką przejściówkę na 4 IDE wytrawiłem, ale myślę, że w dzisiejszych czasach 2 urządzenia w Ami wystarczą.

Pozdrawiam

PS. Jak wyglądała by sprawa z jakimś ramem dla CDTV wpinanym pod procesor?
[#20] Re: CompactFlash---IDE

@pinior, post #19

Oczywiście, że można i jeżeli satysfakcjonuje Ciebie takie rozwiązanie jakie podałeś, to nic nic stoi na przeszkodzie, aby taki plan wprowadzić w życie. Moja przejściówka to jest właśnie 4xIDE, a dosłowniej 3xIDE, bo karta CF jest na stałe podłączona do Primary MASTER. Druga wtyka to drugi kanał IDE do którego można podłączyć dwa urządzenia, aby zadziałał, trzeba uruchomić ide-fixa, rozwiązuje to w niektórych przypadkach problem, gdy dwie karty nie chcą ze sobą działać w konfiguracji MASTER-SLAVE, lub gdy ktoś chce podłączyć CD-ROM w wersji SLIM, które często były na stałe ustawione na MASTER.

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2011 06:46:20 przez rafgc
[#21] Re: CompactFlash---IDE

@pinior, post #1

Podepne sie. Szukam jakiegos taniego i eleganckiego sposobu na wymiane danych Mac - Amiga. Czy ktos sie orientuje, czy taka przejsciowka + karta CF zadziala w kontrolerze Tandem IDE? Jakie transfery mozna uzyskac pod tym kontrolerem?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2011 09:25:17 przez _arti
[#22] Re: CompactFlash---IDE

@_arti, post #21

Nie wiem jaki MAC, ale proponuje wymianę danych przez dyskietki ZIP, cd, fdd czy net.
Przejsciowka ide - cf zadziala z Tandem.
[#23] Re: CompactFlash---IDE

@Norbert, post #22

Sieciowke bede mial ale i tak chyba 1-2Gb danych (na raz) lepiej i szybciej przeniose CFem. Z tego samego powodu ZIP/FDD i CD odpada.
[#24] Re: CompactFlash---IDE

@rafgc, post #20

Taka informacja dla tych co chcieliby coś takiego wziąć ode mnie. Sprawdziłem dzisiaj swoje przejściówki, na kanale o ID 0 miałem kartę CF, na 2 dysk 1GB i na 3 DVD-ROM, wszystko razem działało na ClassicWB, było widać partycję z dysku i działały płyty CD oraz DVD.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem