kategoria: Sprzęt
[#1] Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC
Ponieważ ostatnio spotkałem się z przypadkami że Blizzardy PPC nie działały prawidłowo po zamontowaniu i dopiero po długich bojach udało się wyjaśnić że winny był zasilacz (boje polegały głównie na tym że osoby nie wiedziały co, gdzie i czym mierzyć) zdecydowałem się coś z tym zrobić.
I wymyśliłem że dobre rozwiązanie to miniaturowy (i tani! :D ) woltomierz podłączany bezpośrednio do Blizzarda PPC.
W ten sposób nawet osoby zupełnie nieobyte z techniką mogą przekonać się na własne oczy gdzie jest problem niestabilności systemu.

Procedura pomiaru jest prosta:
Odłączyć wentylator, podłączyć woltomierz, włączyć Amigę na max. 30sek, odczytać napięcie, odłączyć woltomierz, podłączyć wentylator z powrotem.
Można oczywiście taki woltomierz przylutować bezpośrednio do BPPC (ew do BVision PPC) a sam woltomierz schować w klapce.
Jest mały więc zmieści się bez problemu.

Właściwe napięcie to 4,85V dla BPPC oraz 4,95V-5,05V dla BPPC+BVPPC.

Film
Zdjęcie
[#2] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@stachu100, post #1

fajny pomysl , moje boje z zasilaniem wygralem
rzeczywiscie te granice co podales to sa dolne tolerancje w ktorych wszystko ok bedzie dzialac
ponizej tych napiec zaczynaja sie problemy z grafika i zwisem komputera

najlepsze jest to ze wiekszosc nowych ATX nie da nam takich tolerancji
totalne słabeusze na lini 5v

Staszko a co powiesz na napiecie 5.18v na jednym starym zasilaczu pod obciazeniem mam wlasnie takie napiecie czy czasem zasilacz nie konczy zywota?

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2011 16:02:21 przez Blendor
[#3] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@Blendor, post #2

Staszko a co powiesz na napiecie 5.18v na jednym starym zasilaczu pod obciazeniem mam wlasnie takie napiecie czy czasem zasilacz nie konczy zywota?

Jeżeli zależy Ci na uratowaniu tej sztuki to najpierw wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne. Dopiero potem można mierzyć napięcia.
Po prostu czas nigdy nie działa na korzyść takim kondensatorom.
[#4] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@stachu100, post #1

Jest okazja, więc zapytam :) :

Czy na taki tendem BPPC+BV wystarczy zasilanie ze złącza płyty głównej czy trzeba zapewnić dodatkowe "wsparcie" ?

Tu sprzedający coś o tym wspomina:

http://www.amibay.com/showthread.php?t=23547
[#5] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@Kustosz, post #4

Nie wystarczy.
Zresztą jest to napisane w instrukcji obsługi.
http://amiga.resource.cx/exp/blizzardvision
[#6] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@stachu100, post #5

ja również mam pytanie w tym temacie :
czy na sam BPPC bez bvision wystarczy zasilania z zasilacza 200W AT ?
czy jeśli dołoże tam mediatora lub ZIII i włożę wtyk zasilania AT to wystarczy dla kilku ( np dwóch ) kart PCI lub ZIII ?

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2011 17:47:42 przez Blizzard
[#7] Re: Pomiar napięcia na akceleratorze BPPC+BVPPC

@Blizzard, post #6

A masz 4,85V (lub więcej) na wentylatorze BPPC?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem