[#1] Pytanie o program testowy na A500
Czy na Amigę 500 są programy testowe sprawdzające pamięć, grafikę lub dźwięk? Np. w postaci wyświetlania animacji i obrazów w różnych trybach graficznych z wykorzystaniem blittera i bez?
[#2] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #1

Miarodajny to tylko Syspeed ale na kick 2.0. Pewnie jakieś pchełki są na Aminecie. Były też jakieś dema Basic'owe na dyskietce z Extrasem 1.3 i chyba nawet jakieś podsumowanie wyświetlały.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 08:34:19 przez _arti
[#3] Re: Pytanie o program testowy na A500

@_arti, post #2

Na aminecie szukałem ale nic nie ma. W sumie dziwne - może po prostu Amigi się zbyt mało w przeszłości psuły by taki tester był potrzebny.
[#4] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #3

Kiedyś ktoś sprzedawał na allegro coś do Amigi lub Amigę samą. Pisał, że przetestował wszystko specjalnym programem i nawet chyba zrzuty ekranów robił z tego programu. Gdy zapytałem się go o ten program to dostałem odpowiedź, iż zakupił taki program(pewno w czasach świetności Amigi) do serwisowania sprzętu. Niestety nie chciał udostępnić tego programu czemu się nie dziwię. Czyli jakiś program "serwisowy" istnieje gorzej z jego dostępnością .
[#5] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #1

do wyciagania informacji i testow AIBB na A500 / 600
do sprawdzania podzespolow amigi to tool
1.Amiga test disk;
2. Amiga Advanced Analyser.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 14:14:06 przez HOŁDYS
[#6] Re: Pytanie o program testowy na A500

@Tomski, post #4

Spotkałem na Amigę program do testowania pamięci, chyba Fast.
Widziałem też program do testowania portów równoległego i szeregowego i zawsze zastanawiało mnie jak one działają że potrafią przetestować porty bez podłączania czegoś do nich.
Program do testowania dźwięku czy blittera ? odpalasz jakąś grę i słuchasz oraz patrzysz.
Procesor teoretycznie przetestujesz jakimś programem do sprawdzania prędkości kompa, tyle że jak będzie zepsuty to kompa nie uruchomisz.

Jakbyś od razu spytał o program z podaniem linka do aukcji to pewnie ktoś by program rozpoznał.

Pozdrawiam
[#7] Re: Pytanie o program testowy na A500

@RadoslawF, post #6

Tyle że objawy mam niejednoznaczne: np na Lotus III, Lotus II czy Crystal Dizzy są błędy na ekranie (w postaci poziomych zakłóceń) a np. na Lotus 1, Crazy Cars III czy Super Frog błędów brak. ADFy z różnych źródeł konwertowane do hfe. I nie wiem czy wina adfów, konwersji czy kompa.
[#8] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #7

Masz przynajmniej dwie Amigi, na obu występuje ten problem ?

Pozdrawiam
[#9] Re: Pytanie o program testowy na A500

@RadoslawF, post #6

Jakbyś od razu spytał o program z podaniem linka do aukcji to pewnie ktoś by program rozpoznał

Problem w tym, że to mogło być 0.5 do roku temu. Nie pamiętam dokładnie, ale zobaczę czy nie mam przypadkiem gdzieś e-maila z tym moim pytaniem i odpowiedzią.
Program był takim kombajnem co wszystko testował co znajduje się w Amidze, porty, pamięć itd.
[#10] Re: Pytanie o program testowy na A500

@Tomski, post #9

[#11] Re: Pytanie o program testowy na A500

@Norbert, post #10

Norbert jak zwykle nieoceniony OK
[#12] Re: Pytanie o program testowy na A500

@Norbert, post #10

Niestety nie wiem. Przeszukałem skrzynkę pocztową wysłaną(gdyż tylko to mi zostało w miarę nienaruszone) od 2010 roku ale nie znalazłem tego e-maila . Amba. Jeszcze na spokojnie pogrzebie w necie i w swojej skrzynce.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 22:01:04 przez Tomski
[#13] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #7

Heh, no "lewe" gry w postaci adf, ściągane z "różnych źródeł" :D Raczej nie winiłbym komputera. A przetestować możesz baaaaaaaaardzo prosto - odpal trochę użytków, jakiś program do grafiki (DPaint, DigiPaint), jakiegoś trackera, parę demek dedykowanych dla A500 w Twojej konfiguracji. I jeśli to wszystko będzie banglało bez problemów - to wina leży po stronie skaszanionych plików adf.

Szacun
Des
[#14] Re: Pytanie o program testowy na A500

@Des, post #13

No i okazało się że Amiga jest felerna. I to w ten dziwny sposób iż na demach generalnie nic nie było widać a błędy pojawiały się w niektórych ścigałkach i platformówkach. Po podłączeniu nowej amigi błędy zniknęły. Trochę szkoda - amiga z przełącznikiem 1MB chip/512slow pójdzie do szafy.
[#15] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #14

Ja mialem podobne efekty - na Lotusie pojawialy sie dziwne artefakty, jedno demo sie wieszalo zawsze w tym samym miejscu ... niektore intra nie mialy fontow... itp. Okazalo sie (na 90% bo jeszcze usterka nie jest naprawiona) ze to wina pamieci. Na mojej drugiej a500 wszystko hula jak ta lala, a ta pierwsza czeka na reperke :)
[#16] Re: Pytanie o program testowy na A500

@WojT_GL, post #15

Pamięci na płycie czy tej pod klapką?
[#17] Re: Pytanie o program testowy na A500

@conrdd, post #16

Na plycie - zachowanie bylo identyczne bez rozszerzenia jak i z innym rozszerzeniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem