Czy na Amigę 500 są programy testowe sprawdzające pamięć, grafikę lub dźwięk? Np. w postaci wyświetlania animacji i obrazów w różnych trybach graficznych z wykorzystaniem blittera i bez?
Miarodajny to tylko Syspeed ale na kick 2.0. Pewnie jakieś pchełki są na Aminecie. Były też jakieś dema Basic'owe na dyskietce z Extrasem 1.3 i chyba nawet jakieś podsumowanie wyświetlały.
Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 08:34:19 przez _arti
Kiedyś ktoś sprzedawał na allegro coś do Amigi lub Amigę samą. Pisał, że przetestował wszystko specjalnym programem i nawet chyba zrzuty ekranów robił z tego programu. Gdy zapytałem się go o ten program to dostałem odpowiedź, iż zakupił taki program(pewno w czasach świetności Amigi) do serwisowania sprzętu. Niestety nie chciał udostępnić tego programu czemu się nie dziwię. Czyli jakiś program "serwisowy" istnieje gorzej z jego dostępnością .
Spotkałem na Amigę program do testowania pamięci, chyba Fast.
Widziałem też program do testowania portów równoległego i szeregowego i zawsze zastanawiało mnie jak one działają że potrafią przetestować porty bez podłączania czegoś do nich.
Program do testowania dźwięku czy blittera ? odpalasz jakąś grę i słuchasz oraz patrzysz.
Procesor teoretycznie przetestujesz jakimś programem do sprawdzania prędkości kompa, tyle że jak będzie zepsuty to kompa nie uruchomisz.
Jakbyś od razu spytał o program z podaniem linka do aukcji to pewnie ktoś by program rozpoznał.
Tyle że objawy mam niejednoznaczne: np na Lotus III, Lotus II czy Crystal Dizzy są błędy na ekranie (w postaci poziomych zakłóceń) a np. na Lotus 1, Crazy Cars III czy Super Frog błędów brak. ADFy z różnych źródeł konwertowane do hfe. I nie wiem czy wina adfów, konwersji czy kompa.
Jakbyś od razu spytał o program z podaniem linka do aukcji to pewnie ktoś by program rozpoznał
Problem w tym, że to mogło być 0.5 do roku temu. Nie pamiętam dokładnie, ale zobaczę czy nie mam przypadkiem gdzieś e-maila z tym moim pytaniem i odpowiedzią.
Program był takim kombajnem co wszystko testował co znajduje się w Amidze, porty, pamięć itd.
Niestety nie wiem. Przeszukałem skrzynkę pocztową wysłaną(gdyż tylko to mi zostało w miarę nienaruszone) od 2010 roku ale nie znalazłem tego e-maila . Amba. Jeszcze na spokojnie pogrzebie w necie i w swojej skrzynce.
Ostatnia aktualizacja: 04.01.2012 22:01:04 przez Tomski
Heh, no "lewe" gry w postaci adf, ściągane z "różnych źródeł" :D Raczej nie winiłbym komputera. A przetestować możesz baaaaaaaaardzo prosto - odpal trochę użytków, jakiś program do grafiki (DPaint, DigiPaint), jakiegoś trackera, parę demek dedykowanych dla A500 w Twojej konfiguracji. I jeśli to wszystko będzie banglało bez problemów - to wina leży po stronie skaszanionych plików adf.
No i okazało się że Amiga jest felerna. I to w ten dziwny sposób iż na demach generalnie nic nie było widać a błędy pojawiały się w niektórych ścigałkach i platformówkach. Po podłączeniu nowej amigi błędy zniknęły. Trochę szkoda - amiga z przełącznikiem 1MB chip/512slow pójdzie do szafy.
Ja mialem podobne efekty - na Lotusie pojawialy sie dziwne artefakty, jedno demo sie wieszalo zawsze w tym samym miejscu ... niektore intra nie mialy fontow... itp. Okazalo sie (na 90% bo jeszcze usterka nie jest naprawiona) ze to wina pamieci. Na mojej drugiej a500 wszystko hula jak ta lala, a ta pierwsza czeka na reperke :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.