[#1] Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety
Mam A600 podłączone do monitora commodore 1084S przez wyjście monitorowe - chinch (nie przez RGB gdyż złącze ma poprzerywane luty na płycie głównej monitora). Przyciski:

- LCA (wyciśnięty)
- CVBS (wciśnięty)
- TTL (wyciśnięty)

I było OK - obraz kolorowy generalnie bez zarzutu. Dzisiaj jednak po włączeniu okazało się że przy takich ustawieniach monitor wyświetla obraz czarno - biały. Dopiero wciśnięcie przycisku LCA (przełączenie w tryb CVBS) przywraca kolor lecz kosztem dużych zakłóceń obrazu - pojawiają się paskudne prążki. Co mogło więc paść w monitorze?

Tutaj zdjęcie z netu tyłu 1084S w wersji przeze mnie posiadanej:
http://bilgisayarlarim.com/Amiga/1084S-D1/15.jpg
[#2] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@conrdd, post #1

luty do poprawy
[#3] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@bacus10, post #2

A może ktoś podpowiedzieć serwis z Poznaniu który będzie wiedział co z takim zabytkiem zrobić?
[#4] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@conrdd, post #3

Przede wszystkim zrób zdjęcie Twojego załączonego monitora i pokaż nam. Czy jesteś pewny, że to uszkodzenie monitora a nie Amigi ?
[#5] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@Esio, post #4

Pewności 100% nie mam ale kolor pojawia się na monitorze po przełączeniu pierwszego przycisku z LCA na CVBS tyle że wówczas są - bo i zawsze były - zakłócenia. Co więcej - gdy zauwazyłem po włączeniu iż obraz jest czarno - biały przełączyłem w monitorze LCA na CVBS by po chwili przełączyć z powrotem i kolor się pojawił. Zresetowałem Amigę i znów był czarno - biały. Po kilku takich cyklach kolor jednak przestał wracać. Stąd wydaje mi się iż winny jest raczej monitor.

Prawda jest też taka że nie mam jak sprawdzić wyjścia chinch w A600 z powodu braku drugiego monitora. Bo nie można chyba go podłączyć zwyczajnie do wejścia chinch w TV (normalnym kablem chinch)?

Z tym - akurat przyszło mi to do głowy - mam inną 600 - z uszkodzoną Paulą. Do sprawdzenia monitora jednak się nada.

A fotki nie ma potrzeby - po prostu obraz jest czarno biały jak w czarno białym TV. Ze wszystkimi odcieniami szarości.
[#6] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@conrdd, post #5

Dzięki za podpowiedź - to jednak raczej wina Amigi. Podłączyłem drugą uszkodzoną A600 i kolor jest. Co więcej - o czym już zapomniałem - lepszy obraz (bez prążków) powinien być właśnie z wciśniętym CVBS na pierwszym przycisku. Czyli już wcześniej coś było nie tak.

Da się to naprawić?
[#7] Re: Nowa funcjonalność monitora 1084S - niestety

@conrdd, post #6

No i wszystko jest tak jak powinno być. LCA służy do podłączenia np. C64, który ma wyprowadzone sygnały Luma/Chroma. Jeżeli chcesz mieć dobry (jak na C1084) obraz, to napraw tą płytę. Jak poprawisz luty, to zaopatrz się w kabel monitorowy do Ami. Lepszej jakości obrazu na tym sprzęcie nie ma.

Co do naprawy monitora, to zrobi to każdy serwis RTV lub ktoś kto potrafi się posługiwać lutownicą. Jeżeli uważasz że dasz radę, to możesz sam spróbować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem