kategoria: PowerMac
[#1] PM QS 2002 i MorphOS
Witajcie!

Mam ja taki problem z MorphOSem, co po wgraniu na USB w OS X:

dd if=morphos-2.7.iso of=/dev/disk2 bs=8192

uruchomieniu w OpenFirmware:

[code] boot usb0/disk:2,\ppc_mac32\boot.img

zamiast motylka, odpowiada:

Loading ELF
Quark/OpenFirmware
console failed
System: (PowerMac3,5) Rev:
CPU0: (PPC7450) Version 0x8000 Revision 0x200
CPU0: CPUClock 7333333331 BUSClock 133100004

DO-QUIESCE finished

Na drugim dysku to samo, przez tbxi to samo...
O dziwo, inne systemy - OS X, Linux, a nawet Windows NT na PPC działają.

Da niewiernych Tomaszów, obrazek - chylcie głowy.

Konfig:
PowerMac G4 Quicksilver 2002
PPC7450 733 MHz, jak widać
768 MB RAM
ATI Rage 128 Pro
Dyski Segate, po 40 i 80 GB.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2012 22:15:06 przez Skrzyp
[#2] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #1

Możesz wylistowac pendrive pod OF?
A nie prościej nagrać ISO na pendrive oraz plik boot.img i wystartować z pendrive.
boot usb0/@2:,\boot.img bi=usbscsi0.device/morphos2.7.iso.
[#3] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #1

Dla niewiernych Tomaszów, obrazek

O fcuk, czym to było robione? Chyba Camera obscura
[#4] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@recedent, post #3

Obscura... rzeczywiście! Stara, zdezelowana Nokia 3120c :)
Co do pliku z ISO, to moźe być on na HFS+? A jeśli nie, to jak uruchomić boot.img pod openfirmware z FATa?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 09:49:42 przez Skrzyp
[#5] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #4

Nie wiem czy OF w twoim Powermacu obsluguje FAT.
Pod miniakiem robi sie to tak:
boot usb0/@1:,boot.img bi=usbscsi0:morphos-2.7.iso

Najpierw w OF znajdz sciezke dostepu do USB. tutaj - usb0/@1:
Sprawdz czy da sie wylistowac zawartosc.
Jesli to sie powiedzie, mozesz wykonac start z USB.
Tylko miejsmy nadzieje ze MOS wykryje ten pendrive jako usbsci0 bo inaczej nie ruszy.
Mozesz tez zmienic na usbscsi1 czy 2.

A nie probowales startu z CD?
[#6] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Norbert, post #5

Z tego co zauwaźyłem, nie obsługuje. Ale ja się nie daję, to zrobiłem sobie HFS+ z boot.img na pendrive, a na osobnym dysku, szeeerokiego FATa.

Bootowałem tak:

boot usb0/disk:2,\boot.img BI=ide1.device:mos.iso - btw, u mnie to jest usb0/disk, dziwne

Wynik? Ten sam :P

A nie probowales startu z CD?

Jeszcze nie, poniewaź nie mam na razie takiej moźliwości, a swoją drogą, to taki mały challenge.
Obawiam się jednak, źe z CD będzie tak samo. Oby moje obawy się nie potwierdziły.
[#7] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #6

zacznijmy od poczatku.

Czy mozesz wylistowac zawartosc urzadzen podlaczonych pod USB?
Jakie wykonujesz komendy.

Morphos urzadzenia pod USB widzi jako usbscsi a nie jako ide1.

Pod CD na pewno ruszy

ps.
przypuszam ze zle wpisujesz komendy pod OF.
tez dlugo walczylem zanim udalo mi sie dojsc do ładu z OF w mini :)
[#8] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Norbert, post #7

Po pierwsze - Applowska wersja OF nie pozwala listować NICZEGO, wywala komunikat o braku urządzenia DIR.

Próbowałem kilka róźnych kombinacji:
1. Przegranie ISO na pendrive na surowo - samemu bootuje i wyświetla się w menu pod Altem, ale wywala brzoskwiniowy (dla daltonistów, jasnopomarańczowy) ekran z takim samym błędem. Ręczne bootwanie - boot usb0/disk:2,\\:tbxi oraz boot usb0/disk:2,\mac_ppc32\boot.img daje to samo.
2. Przegranie surowe na osobny dysk - sytuacja jak powyźej.
3. Przegranie pliku ISO na osobny dysk, sformatowany na VFAT (FAT32, jak kto woli) i boot.img na pendrive z HFS+, zabootowany - boot usb0/disk:2,\boot.img BI=ide1.device:mos.iso (tak, właśnie dla dysku twardego ide1 :)) - efekt ten sam.

Na pendrive ISO nie przegram, bo OF nie uruchamia z FATa, a MorphOS nie czyta ISO z HFS+.

Moźe jednak trzeba będzie się wybrać gdzieś nagrać płytkę, przypominam, źe w związku z awarią laptopa (ach, te aktualizacje BIOSu ;)) nie posiadam nagrywarki.

PS: Dodam na szybko - sam boot.img z parametrem BM teź się nie uruchamia - czyźby wina była gdzieś indziej?
PS2: Jakby się kto pytał, to taki tip na przegrywanie ISO na pendrive - działa w 99% systemów x86/PPC :)

dd if=/ścieźka/do/obrazu.iso of=/dev/urządzenieblokowe_np_sdb bs=4096 (uruchamiane z roota)
[#9] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #8

Pisze o OF macmini
- można listowac napędy hfs hfs+ fat iso

Jeśli na pendrive robisz "kopie" iso, to myślę że trzeba tak samo odpalac jak CD czyli
boot cd zamiast cd wpisz ścieżkę do pendrive.

Też myślałem że moja wersja of nie obsluguje fat. okazało się że nie każde urządzenie usb jest poprawnie widziane w of.
[#10] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #8

Applowska wersja OF nie pozwala listować NICZEGO, wywala komunikat o braku urządzenia DIR.

A w OF nie używa się czasem komendy ls?
[wyróżniony] [#11] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Skrzyp, post #8

Aż sie nie chce wierzyć, iż mogą być takie różnice pomiędzy Mini, a PMami. Ja dysponuje Mini i z zainteresowniem prześledziłem ten wątek i postanowiłem zmierzyć się z OFem. Nie wiem czy to coś pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi. Jak by na to nie patrzeć wyjątkowa kusząca jest możliwość bootowanie systemu z pendriva by np.: uratowaś partycje po jakimś padzie etc.

Przygotowalem całego pena jako jedną partycja FAT na którą skopiowałem plyte MOS oraz obraz w postaci iso. Wpinam pena w USB i start miniaka, wejście do OFe (alt+cmd+o+f). Pierwsze co warto zrobic to sprawdzić jak się nasz pen 'wabi' w OF; devalias wyswietli nam wszystkie aliasy nazw do urzadzen jakie sa zdefiniowane w OF w moim wypadku bylo usbX (usb0) czasem w applowych maszynach spotyka sie udX - warto tez zapisać pełna nazwę urządzenia np.: /pci/jakiescyfry/@usb1,1b. Dodatkowo podajac dev / ls i sprawdzić czy pod pelna nazwa naszego pena (usb0 to tylko alias) jest cos takiego /disk@1. Po powyższych czynnościach pozostało tylko sprawdzić czy dzial nam wyświetlenie zawartości pena poleceniem usb0/disk@1:,\[enter] lub krócej usb0/@1:,\. [enter]. Jesli udalo się wylistować zawartoś pena samo bootowanie to juz fromalność dając polecenie boot usb0/@1:,\mac_pp~1\boot.img bi=usbscsi0:morphos-2.7.iso[enter] po chwili można przystąpić do instalacji. Ja zainstalowałem Morphosa na 2GB pendrivie postepują dokladnie tak jak był by to dysk, a do startu mosa wystarczy wejsc w OF i podac boot usb0/@1:,\boot.img [enter].

Ps. Podziekowanie dla Norberta ;) po przerobieniu lektury o bootowaniu mini w innym wątku Ofe już nie jest takie groźne ale zanim zakumalem co i jak to

Pozdrawiam
RadziN

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2012 19:09:12 przez RadziN
[#12] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@RadziN, post #11

*dryń* *dryń* *dryń*
Wygrał pan konkurs na najbardziej rzetelną odpowiedż!
Teraz tylko sprawdzić...
[#13] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@RadziN, post #11

To dodam jeszcze kilka szczegolow :)

Spreparowalem pendrive za pomoca komendy DD.
Pod OF mozna wylistowac zawartosc. Komputer wczytuje boot.img, ale jest pewien problem.
MOS i wlasciwie Poseidon nie podmontowuje takiego USB ( nie widac go w bootmenu) i z tego tez powodu nie ma urzadzenia usbscsi0 i pliku ISO (moze dlatego ze uzylem DD pod OSX PPC)
Taki pendrive widziany jest jako CD
polecenie startowe mozna skrocic do
boot usb0/@1:,\\boot.img bi=usbscsi0:morphos-2.7.iso

MorphOS mozna za to uruchomic bezposrednio z pendriva w FAT. Wystaczy przegrac zawartosc na urzadzenie USB i wykonac komende.
boot usb0/@1:,\boot.img bd=usbscsi0
boot.img jest w glownym katalogu

Zalecane jest aby partycja startowa miala wlaczone "bootowalna".
Ale gdyby, ktos nie chcial lub zapomnial wlaczyc odpowiedniej opcji lub nawet mial kilka partycji boot, to wymuszenie startu z danej partycji wystarczy zmienne BD=nazwapartycji
boot usb0/@1:,\boot.img BD=DH1

Mozna sie nawet pokusic o zrobienie "sprzetowego" zabezpieczenia przed niepowolanym uruchomieniem MorphOS.
Partycje startowa wtedy bylaby na pendrive a bez niego system sie nie uruchomi.
[#14] Re: PM QS 2002 i MorphOS

@Norbert, post #13

To teraz można się cieszyć bo wreszcue dorwałem płytę i MorphOS działa jak najbardziej :)
Chociaż problem USB pozostaje nadal, zaraz przetestuję Twoje porady.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem