kategoria: A500
[#1] A500 mi padła...
witam,
cosik niedobrego stało się z moją 500, a dokładnie to było to tak...
odpalałem grę miałem podłączone dodatkowe stacje dysków i kiedy zaczeła pracowac jedna z dodatkowych stacji coś się stało, nagle stacja w Amidze zaczeła zapierdzielac jak dzika, a dodatkowe stacje piszczec... Amiga nie reagowała więc ją wyłaczyłem a teraz po odpaleniu zapala się tylko dioda power i nic więcej, no raz pojawiła się Amigowa dyskietka a teraz po kilku próbach nic zero reakcji na cokolwiek, odłączyłem wszystkie stacje to nie piszczy ale nadal nic nie działa, co się mogło posypac, części zamienne posiadam, coś powymieniac???
[#2] Re: A500 mi padła...

@Mowcaumarlych, post #1

Na poczatek poodpinaj wszystkie stacje dyskow lacznie z wewnetrzna i uruchom Amige.
Zaobserwoj kolorki na ekranie i poczekaj jakies pol minuty. Jesli po tym czasie pokaze sie "Raczka" to polowa sukcesu czyli:
a) posypala sie stacja dyskow
b) odszedl do "nieba tranzystorowego" ktorys uklad CIA (lub oba).

Jesli "Raczki" nie bedzie to moze byc inny problem. Ale jesli jak piszez ze zapala sie dioda POWER to moze nie bedzie tak zle.
[#3] Re: A500 mi padła...

@Phibrizzo, post #2

dzięki za info...

Ok kolorki następujące...
po włączeniu ciemnoszary chwilę później szary i chwilę później jasno szary, rączka się pojawia, stacje dysków działają bo popodpinałem je do innej 500 i działają, łacznie z wewnętrzną, więc to CIA chyba tak?
Teraz pytanko szybkie czy te układy mogę podmienic z innej płyty głównej bez żadnych problemów?
Czy CIA wypina się normalnie (tak to wyglada przynajmniej) czy tez trzeba lutowac?
no i w końcu co mogło spowodowac takie uszkodzenie, jakaś stacja zewnętrzna ma jakiś defekt, pisałem wyżej, że podpiełem je do innej 500 i działają ale moze coś się znowu sypnie, nie chciałbym aby to się znowu stało. Czy poprostu moja przyjaciołka któa ma już swoje lata poprostu zechciała pomarudzic?
[#4] Re: A500 mi padła...

@Mowcaumarlych, post #3

CIA jest podpisane i siedzi grzecznie w podstawce. Uwaga - podczas wyjmowania użyć cienkiego śrubokręta + równomiernie podważać po obu stronach uważając aby nie poniszczyć elementów biernych które są obok podstawki. Układ ze względu na wiek kompa będzie raczej ciężko wychodził. Przy wkładaniu uważaj aby nie dotykać palcami nóżek - trzymać za skraje a wcześniej uziemić się poprzez dotknięcie do np. kaloryfera.
Skoro poleciała stacja to niekoniecznie musi oznaczać walnięcie CIA - Paula też odpowiada za stacje. Ja bym na początek zamienił miejscami CIA i wtedy sprawdził czy stacja działa - jak nie działa to raczej Paula

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2012 21:41:04 przez posylus

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2012 21:41:51 przez posylus
[#5] Re: A500 mi padła...

@posylus, post #4

Ok A500 wyszła ze śmierci klinicznej:), poszła wymiana CIA i Pauli, dzięki za pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem